Help mee in het museumpark

Museumpark Orientalis kan niet blijven bestaan zonder de inzet van vele vrijwilligers. Dankzij hen beleven bezoekers een zorgeloze dag in een prachtige omgeving. Iedere bezoeker loopt tijdens een museumbezoek zeker ook vrijwilligers tegen het lijf.

Denk je erover om ook vrijwilliger in ons museumpark te worden? Misschien spreekt één van deze functies je aan.

Een bezoek begint natuurlijk met het kopen van een kaartje, waarbij alle bezoekers door de kassamedewerker vriendelijk welkom geheten worden. De gastheer / gastvrouw schenkt vervolgens een kopje koffie in en wijst de weg. Tijdens hun wandeling over het uitgestrekte park komen bezoekers figuranten / ambachtslieden tegen, die hen enthousiast vertellen over waar ze mee bezig zijn, en de tijd waarin hun personages leefden. Of misschien gaat de bezoeker wel met een rondleider op pad. Minder goed ter been? Geen probleem, de buschauffeur brengt de bezoekers waar ze zijn moeten.

Ook achter de schermen gebeurt er van alles. De prachtige natuur wordt onderhouden door de groen-vrijwilligers. In de ochtend zorgt de suppoost ervoor dat het museumpark geopend wordt, en ’s avonds weer gesloten. En die mooie advertentie die de bezoeker overtuigde tot museumbezoek? Dat waren de mensen van communicatie.

Wil je meer weten over de functies? Neem dan contact met ons op. Via onderstaand formulier kun je je ook meteen aanmelden als vrijwilliger.

Meld je aan

Deze functies lijken mij interessant
Meer weten over de functies? Scroll dan verder naar beneden.
Zijaanzicht op de Heilig Hart Basiliek. Het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis.

Rondleider

Of het nu gaat over de ontstaansgeschiedenis van het museumpark, over verschillende wereldgodsdiensten of Romeinse eetgewoontes: als jij praat, hangen bezoekers aan je lippen. Als rondleider ga je op pad met groepen volwassenen of kinderen en geef je hen een rondleiding op maat. Natuurlijk krijg je een rondleiders-handboek mee. Daarin staat alle inhoudelijke informatie. Het is belangrijk dat je goed Nederlands spreekt. Beheersing van de Engelse, Duitse of Franse taal is prettig, maar niet noodzakelijk. 

Kassamedewerker

Als kassamedewerker ben je de eerste persoon die bezoekers tegenkomen in Museumpark Orientalis. Jij zorgt voor een warm welkom, je scant de Museumkaart of verkoopt toegangstickets, en je maakt bezoekers wegwijs in het museumpark. Je werkt zelfstandig vanuit het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis, wat betekent dus dat je veel verantwoordelijkheid hebt. 

Figurant

Beheers je een speciaal ambacht, of wil je er graag een leren? Misschien is de rol van figurant dan iets voor jou. Als figurant draag je historische kledij en beoefen je in het museumpark een ambacht of voer je een andere activiteit uit. Je kunt hierbij denken aan smeden, handwerken, pottenbakken, thee schenken of henna schilderen.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om bezoekers te woord te staan en hen te vertellen over het museumpark en je activiteit / ambacht.

Suppoost

Als suppoost heb je veel verantwoordelijkheid. Je opent en sluit het Museumpark Orientalis. Tijdens openingstijden ben je het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Je bent zichtbaar aanwezig op in het museumpark en houdt toezicht op het landschap en de monumenten. In overleg ondersteun je de technische dienst, bijvoorbeeld met het vervangen van lampen en andere kleine reparaties. 

Gastheer / gastvrouw

Als gastheer/ gastvrouw is het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis je vaste uitvalsbasis. Hier kopen bezoekers hun toegangskaartje, drinken ze een kopje koffie en bekijken ze de wisselende tentoonstelling. Jij maakt een praatje met hen, maakt ze wegwijs en schenkt een kopje koffie of thee in. Je vindt het dus leuk om bezoekers te woord te staan en bent zo het vriendelijke gezicht van het museumpark. In overleg kun je ook worden ingezet op andere locaties, zoals in het Joodse of Arabische dorp of Romeinse straat.

Buschauffeur

Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, heeft Museumpark Orientalis een busje beschikbaar. Als buschauffeur breng jij bezoekers die hier gebruik van willen maken naar de verschillende historische dorpjes. Onderweg maak je een praatje en vertel je hen over het museumpark. Voor deze functie heb je rijbewijs-B nodig.

Medewerker communicatie

Weet jij als geen ander hoe je nieuwe bezoekers kunt aantrekken? Of wil je dit juist leren? Als vrijwilliger op de communicatieafdeling krijg je taken die bij jou wensen en ervaring passen. Dit kan variëren van het beheren van de social media tot het bepalen van een strategie per doelgroep. Marketing-ervaring is niet nodig, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

Groenvrijwilligers

Museumpark Orientalis wordt vaak genoemd als plek waar je heerlijk kunt wandelen. Het landschap is erg afwisselend en er staan veel bijzondere planten en bomen. Elk seizoen ontdek je iets nieuws. Dat het park er zo prachtig bij ligt, is te danken aan de vele groenvrijwilligers. Zij planten, wieden, snoeien en houden ook nog eens de moestuin bij. Heb jij groene vingers? Misschien is deze functie dan iets voor jou.