De levende Rumi

Iedereen, van poëzieliefhebbers tot soefikenners, creëert ‘een eigen Rumi’. Tijdens de openingsperiodes biedt Museumpark Orientalis, naast de Rumi-expositie in het hoofdgebouw, veel verschillende activiteiten aan. Van zingeving tot kunst, en voor jong en oud, er is altijd wel een nieuw perspectief op Rumi te ontdekken.

Veel activiteiten worden door gasten van Museumpark Orientalis verzorgd. Als er voor het aantal aanmeldingen een maximum is, of er extra kosten berekend worden voor bijvoorbeeld materiaal om mee te werken, wordt dat hieronder duidelijk aangegeven.

Verdiep je in Museumpark Orientalis dit jaar dus in de poëzie en het verhaal van Rumi, én in alle verrassende activiteiten waar je aan kunt deelnemen!

Derwisj optreden

Beleef een betoverende ervaring met Mijnheer Dikici uit Brussel, die op verschillende dagen zijn magische optredens verzorgt in Museumpark Orientalis. Laat je meevoeren door zijn optreden in de educatieruimte van het hoofdgebouw.

Terwijl de muziek je betovert, nodigen we je uit om de heerlijke lievelingshapjes van Rumi te proeven, bereid en verkocht door de Turkse en Syrische dames van de stichting Sema uit Hatert. Ontdek verrukkelijke lekkernijen zoals gözleme, lachmachum, Turks fruit, Turkse thee en ayran, allemaal te vinden in het atrium voor het hoofdgebouw. Kom en geniet!

Data: 19 mei, 21 juli, 11 augustus en 20 oktober
Tijden: 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: de educatieruimte
Leeftijd: alle leeftijden

Ambachtenmarkt

Kom op Hemelvaartsdag gezellig naar de Romeinse straat en ontdek de ambachtslieden die daar hun kunsten vertonen!

Er zijn verschillende ambachtslieden te zien. Er is een pottenbakker, mandenmaker, wijnmaker, weefster en een borduurster. Er is dus van alles om te zien voor jong en oud.

Wat ook zo leuk aan deze ambachtenmarkt is dat je ook nog eens handgemaakte souvenirs kan kopen! Denk er wel aan dat er geen pinapparaat is zoals in onze moderne tijd, dus zorg dat je contant geld op zak hebt.

Data: 9 mei
Tijden: de hele dag
Locatie: de Romeinse straat
Leeftijd: alle leeftijden

BN’ers dragen gedichten van Rumi voor

Sinan Can en Tiny Fisscher hebben een selectie van teksten van Rumi samengesteld, vertaald en geredigeerd.

Deze teksten zijn ingesproken door onder andere Wende Snijders, Claudia de Breij, Eric Corton, Joris Linssen, Johnny de Mol, Marion Bloem, Sinem Kavus, Meral Polat, Nadia Zerouali en Frank Boeijen. Op deze manier delen zij hun inspiratie voor de mystieke dichter Rumi.

Maak een wandeling door het Museumpark en luister op verschillende unieke locaties naar hun stemmen.

Bombastix

Druïde Bombastix wil de beste toverdrank maken. En daarvoor is veel wijsheid nodig. Nu hoort hij dat ver weg in het oosten hele wijze mensen leven. Dus reist hij daarnaartoe.

Het is een wonderlijke reis, hij ontmoet mensen die alles weten van de sterren en het leven op aarde, die heerlijk kunnen koken of de leukste grappen vertellen en dan lachen met tanden van goud. En dan … dan op een dag ziet hij de wijste mens van de wereld, Jalal ad-Din Rumi. Die meneer is zo wijs dat hij een toverdrank kan maken waarmee hij een tapijt kan laten vliegen terwijl hij er zelf opzit. Superleuk! En dat leert hij dus druïde Bombastix. En die gaat dat uitproberen vandaag samen met alle kinderen. Nou, kijken of het lukt.

Vloermozaïek maken

In onze educatieruimte in het hoofdgebouw kan je nu een vloermozaïek leggen. Deze prachtige motieven, veel voorkomend in het Midden-Oosten, kun je hier nu zelf creëren. Elk weekend is dit mogelijk als een leuke activiteit voor de kids (natuurlijk mag je zelf ook mee helpen).

Een mozaïek maakt gebruik van een patroon. Dit patroon staat al gemarkeerd op het tapijt zodat je heel gemakkelijk zelf de vloermozaïek kan maken. De kleuren mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Wees creatief en heb vooral veel plezier tijdens het maken van jouw mozaïek, er is genoeg ruimte voor iedereen!

Het vloermozaïek is mogelijk dankzij Wereldmuseum Berg en Dal, die ons een deel van deze puzzel in bruikleen heeft gegeven.

Data: elk weekend (bekijk de agenda voor uitzonderingen)
Tijden: de hele dag
Locatie: de educatieruimte
Leeftijd: 3+

WORKSHOP LABYRINT LOPEN

In de woestijn van Oriëntalis ligt een groot labyrint van stenen. Het labyrint van Orientalis heeft de vorm van een zogenaamd klassiek labyrint. Deze padvorm is oeroud en heeft iets geheimzinnigs. Ze is in zeer veel oude culturen op alle continenten teruggevonden.

Een labyrint is een symbool van je levensweg. In een labyrint kun je maar één kant op lopen. Het is dus geen doolhof waarin je verdwaalt, integendeel. Je komt vanzelf bij het centrum. Het labyrint helpt je in de zoektocht naar je eigen weg. Het leidt je van buiten naar binnen, naar waar het in wezen om gaat. Om daarna weer terug te keren naar buiten.

Van 29 maart tot en met 21 mei staat het Museumpark in het teken van Rumi. Ook in deze periode bieden wij een workshop Labyrint lopen aan. Na een korte inleiding over de geschiedenis en achtergrond van het Labyrint gaan we met elkaar het Labyrint lopen. Na het lopen is er gelegenheid om ervaringen te delen.

Data: 5, 9 en 19 mei
Tijden: 13.00 uur en 14.00 uur
Locatie: bij het Labyrint
Leeftijd: 12+

Op pad met Pip de pelgrim

Ons spik splinter nieuwe programma ‘Pip de pelgrim’ is nu te beleven in ons museumpark.

Ga samen met Pip op avontuur in het musueumpark. Je leert onderweg over verschillende religies en culturen, je luistert naar het geluid van je adem, geeft een complimentje en test jouw eigen vertrouwen. Voer leuke opdrachtjes uit, geniet van de natuur en dat allemaal terwijl je het park aan het ontdekken bent.

Over het park zijn allemaal leuke objecten die aan Pip de pelgrim zijn gekoppeld. Zo staat er bijvoorbeeld een roeptoeter in het park en een bijzonder muziekinstrument.

Heb jij er al zin in? Voor meer uitleg en natuurlijk het boekje ga je naar de kassa in het hoofdgebouw. Veel plezier!

Locatie: het museumpark
Leeftijd: 6+

Creatieve activiteit voor kinderen vanaf 5 t/m 12 jaar

Maak je eigen boek met al je hartenwensen daarin!

Dichter en filosoof Rumi leefde vanuit zijn hart en ziel. Luister naar het verhaal van het boek ‘Hartenketting van meester Rumi’. Laat je inspireren door zijn gedichten en van daaruit kun jij misschien jouw hartenwensen tekenen, schrijven, misschien zelfs plakken, en zo kom jij tot je eigen boek. Op A5 formaat en als je wilt kan het ook een hartvorm krijgen!

Je gaat naar huis met je eigen boek, waar al jouw hartenwensen in staan! En misschien kun je ook nog meedoen aan het maken van een hartenketting!

Data: 2 mei, 11 juli, 1 augustus, 15 augustus en 29 augustus
Tijden: 12.30 uur en 14.30 uur
Locatie: bij mooi weer in het schooltje in het Arabisch dorp en bij slecht weer in de educatieruimte.
Leeftijd: 5 t/m 12 jaar

Creatieve activiteit vanaf 13 jaar

Uit mijn hoofd, in mijn hart! Schilder vanuit je intuïtie!

Hoe heerlijk is het om even je hoofd stil te zetten, al je gedachten even in de kast te plaatsen. En even je creatie vanuit je hart zijn gang te laten gaan. Je tekent of schildert vanuit je hart, vanuit je intuïtie.

Sofiedichter Rumi werkte vanuit zijn hart en ziel en schreef gedichten, die nog altijd gelezen worden, al zijn ze honderden jaren oud. Vanuit een gedicht, dat aansluit bij de principes van Vedic Art (kunst is de taal van de ziel), krijg je 3 principes mee, waarmee je de eerste stap zet, om vanuit je gevoel te gaan tekenen of schilderen maak zo je eigen schilderij. Niets hoeft, alles mag. En misschien kun je dan net als Rumi er een tekst bij bedenken, al is het maar een woord, die vanuit je hart ontstaat.

Data: (Pinkstermaandag) 20 mei, 25 juli, 8 augustus en 22 augustus
Tijden: 12.30 uur en 14.30 uur
Locatie: buiten, ergens in het park als het mooi weer is, bij slecht weer in de educatieruimte.
Leeftijd: 13+

Creatief met hout uit het museumpark

Kinderen kunnen voor moederdag een gedicht of een lieve tekst bedenken en deze op een eikenhouten schijf schrijven. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor het maken van een mooie tekening op wat kleinere schijven van hout.

Als je liever iets voor je vader wilt maken is dat natuurlijk ook mogelijk.

Aangeboden door: Daniël Hegeman (coach en begeleider jongeren, zie www.daanhegeman.com)

Locatie: Timmermanshuis en werkplaats.

  • Als je na Beth Juda de Geboortegrot tegenkomt is het Timmermanshuis +/- 150 meter verder gelegen.
  • Als je vanaf de Karavanserai komt en ervoor staat en naar rechts kijkt zie je het Timmermanshuis direct liggen (+/- 75 meter).

Doorlopende activiteiten

Buiten de dagplanning die zich hieronder bevind hebben wij ook een aantal doorlopende activiteiten. Dit bestaat onder andere uit een natuurbingo en onze nieuwe activiteit genaamd: Pip de pelgim. Voor meer info over alle actuele activiteiten ga je naar de kassa, of klik op de knop hieronder.

Meer verdieping nodig?

Heb je de Rumi tentoonstelling al bekeken en wil je nog meer verdieping over Rumi? Het Titus Brandsma Instituut heeft van 1 t/m 4 juli een mystieke week over Rumi. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de knop hieronder.