AFSLUITING RUMI-EXPOSITIE
Op zondagavond 3 november jongstleden werd de eerste expositie in Nederland over de mystieke dichter Rumi in Museumpark Orientalis afgesloten door Sinan Can, Soefi Henk Smaling en dansenden derwisjen. Sinan Can en Tiny Fisscher hebben de Rumi-expositie samen met (andere) bekende Nederlanders mogelijk gemaakt. Tijdens de afsluiting sprak Sinan Can de hoop uit dat eenieder, net als Rumi, meer met open hart en geduld naar elkaar gaan luisteren. Ook is hij hoopvol dat deze Rumi-expositie de deur open zet voor andere musea om op hun eigen manier het werk en gedachtengoed van Rumi of het soefisme aan een breder publiek te tonen.
Feestelijke afsluiting
Tijdens de afsluiting van de Rumi-expositie nam Soefi Henk Smaling de ruim 150 bezoekers mee in ‘Een moment van geluk met Rumi’. Met dit verhaal gepaard met muziek roerde hij ook tijdens de Rumi-expositie in het afgelopen jaar vele bezoekers. Soefi Henk Smaling: “Het werd mij in deze periode duidelijk dat veel mensen zoekende zijn en hunkeren naar hun eigen kern. Hopelijk zijn zij door de woorden van Rumi op het spoor gezet van de liefde die hun eigen kern doet uitkomen.”
Derwisjdans
Na het verhaal van Soefi Henk Smaling werd door derwisjen een soefidans ten tonele gebracht. De derwisjdans is afkomstig uit de traditie van het soefisme en een werveldans die beeldend uitdrukking geeft aan de mystieke weg van het loslaten van de weerstand tot het liefhebben van alles. Dansende derwisjen draaien om de as. Elke stap symboliseert de ommekeer, terug naar verbondenheid met ons oneindige Zelf.
Rumi in het heden
Tot slot sprak Sinan Can, Nederlands journalist en programmamaker, tijdens deze avond over de bijzondere vriendschap tussen dichter Rumi en Shams, en wat hun gedachtengoed ons in deze tijd kan brengen. “Terwijl conflicten en verdeeldheid de wereld teisteren, zien we zelfs dichter bij huis toenemende spanningen en uitdagingen. In zo’n tijd kunnen we ons afvragen: wat zou Rumi ons willen meegeven? Misschien zou hij ons aanmoedigen om, net als hij dat zelf deed, met open hart en geduld naar elkaar te luisteren, zonder vooroordelen of drang om meteen ons eigen gelijk te willen bewijzen. Echte verbinding komt niet alleen tot stand door te spreken, maar vooral door werkelijk te luisteren. En zoals Shams ooit zei: “Als we elkaar liefhebben, vergeven en de hand reiken, creëren we ons eigen stukje hemel. “Laten we met de wijsheid van Rumi en Shams in ons hart, een stap zetten naar een verdraagzamer, wijzer en misschien ook hoopvoller toekomst.” aldus Sinan Can.
Rumi-expositie
Museumpark Orientalis presenteerde het afgelopen jaar een expositie over de mystieke dichter Rumi. Sinan Can en Tiny Fisscher hebben in het kader van de expositie een selectie van teksten van Rumi samengesteld, vanuit het Perzisch vertaald en geredigeerd. De teksten werden ingesproken door onder andere Frank Boeijen, Wende Snijders, Claudia de Breij, Eric Corton, Joris Linssen, Johnny de Mol, Marion Bloem, Sinem Kavus, Meral Polat en Nadia Zerouali. Bezoekers maakten een wandeling door het Museumpark, luisterden op verschillende unieke locaties naar hun stemmen kregen de kans om aan diverse activiteiten deel te nemen. Van zingeving tot kunst, en voor jong en oud, want er is altijd wel een nieuw perspectief op Rumi te ontdekken. Zo leerden de bezoekers deze 13e-eeuwse soefistische mysticus, en de cultuur waar hij vandaan kwam, beter kennen.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van deze tentoonstelling, nieuws of andere activiteiten over Museumpark Orientalis? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Ook kan je via onze social media op de hoogte worden gebracht van actualiteiten. Dit kan je doen op onze Facebook of Instagram pagina’s.