Nieuws

Hier vind je een overzicht van het laatste nieuws over Museumpark Orientalis.

NIEUWS 11 APRIL 2025

Museumpark Orientalis uitgenodigd voor Staatsbanket 

Sietse Jager, directeur van Museumpark Orientalis, is uitgenodigd om deel te nemen aan het Staatsbanket, dat het Koninklijk Huis organiseert ter gelegenheid van het staatsbezoek van zijne Majesteit Sultan Haitham bin Tarik van Oman aan Nederland. Het staatsbezoek vindt plaats op dinsdag 15 en woensdag 16 april 2025. Het Koninklijk Paleis in Amsterdam vormt de locatie voor het galadiner op de avond van 15 april 2025.

Banden met Oman

Tijdens het Staatsbanket houden Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander en zijne Majesteit Sultan Haitham bin Tarik een toespraak, waarin zij ingaan op de nauwe banden tussen Nederland en Oman, en de vele gemeenschappelijke initiatieven die de twee landen verbinden. Ook Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje is bij het banket aanwezig.

Intercultureel dialoog

De uitnodiging van directeur Sietse Jager voor het Staatsbanket komt voort uit de lange geschiedenis van samenwerking tussen Oman en Museumpark Orientalis sinds 2007. De financiële bijdrage die Oman in 2011 ter beschikking stelde, heeft ervoor gezorgd dat het museumpark in staat was om haar missie te versterken en haar visie op interculturele dialoog verder uit te bouwen. Het museum richt zich namelijk op de gemeenschappelijke wortels van de vijf Monotheïstische godsdiensten en biedt een ruimte voor educatie, voorlichting en debat.

Museum-moskee

Dankzij de bijdrage van Oman werd in 2011 onder andere het verhaal over de (gemeenschappelijke nautische) geschiedenis van Oman, beelden uit de huidige tijd, bijzondere kleding, een markt (souk) en een museum-moskee toegevoegd.  Het museumpark is sindsdien uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar bezoekers stil kunnen staan bij de kunst van bezinning, de zoektocht naar de betekenis van het leven, en het belang van interreligieuze dialoog. De koninklijke familie is goed bekend met Museumpark Orientalis: in de zomer van 2011 opende Prinses Máxima de museummoskee en het Arabisch dorp.

Toekomst

In overleg met Oman worden nieuwe toevoegingen aan het Museumpark besproken. Naast het verleden en de huidige tijd willen we ook meer toekomstperspectief aan de bezoeker laten zien. Een van de mogelijkheden is om de productie en export van groene waterstof mee te nemen in de presentatie. Hierin zien beide landen een mogelijke oplossing voor de (schone) energie van de toekomst en kunnen zij elkaar versterken.

NIEUWS: 14 MAART 2025

Bruggen Bouwen voor een diverse toekomst 

Op woensdag 12 maart jongstleden tekenden Haus der Begegnung-Beth HaMifgash en Museumpark Orientalis een samenwerkingsovereenkomst om gezamenlijk nog meer ‘bruggen te kunnen bouwen’. Beide organisaties zetten zich in om culturele (onderwijs)activiteiten te ontwikkelen voor Duitsers, Nederlanders en nieuwkomers in de grensregio. De activiteiten bieden een bijdrage aan het samenleven in diversiteit.

Bruggen Bouwen 

De voortzetting van de samenwerking is ontstaan uit het project ‘Bruggen Bouwen’, dat in december 2024 van start ging. Dit initiatief had als doel intercultureel begrip te bevorderen en verbindingen te creëren tussen verschillende gemeenschappen, met name tussen jongeren van diverse achtergronden. Het project focuste op het leren over en ervaren van andere culturen, religies en levensbeschouwingen, met als doel respect en begrip te ontwikkelen in onze steeds diverser wordende samenleving. Via interactieve workshops, kunstprojecten en dialoog werd geprobeerd de kloof tussen gemeenschappen te overbruggen en een platform te bieden voor gezamenlijke reflectie en educatie. 

Actueel 

Haus der Begegnung-Beth HaMifgash en Museumpark Orientalis zijn gedreven om hun samenwerking voort te zetten. Het programma, dat als pilot werd geïntroduceerd, is succesvol gebleken in het aanmoedigen van deelnemers uit de grensstreek om zinvolle vragen te stellen over cultuur, religie, mensbeelden, wereldbeelden en de daarbij behorende waardeoriëntaties en maatschappelijke fenomenen.  

Juist in deze tijd van 80 jaar vrijheid moeten we blijven reflecteren en vragen stellen om ervoor te zorgen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat we deze met zorg en verantwoordelijkheid gebruiken om een vreedzamere, rechtvaardigere samenleving te creëren. 

Het programma  

In het programma ‘Bruggen Bouwen’ ontwikkelen deelnemers het vermogen om een goed onderbouwde positie in te nemen, deze te verdedigen en respectvol met kritiek om te gaan. Ze leren culturele en filosofische standpunten toe te passen in hun eigen context en ervaren actuele maatschappelijke ontwikkelingen rondom interculturaliteit en interreligiositeit. Het programma helpt hen overeenkomsten, verschillen en veranderingen in cultuur en levensfilosofie tussen Nederland, Duitsland en de herkomstlanden van nieuwkomers te begrijpen, met de nadruk op respectvol samenleven in diversiteit. 

Haus der Begegnung-Beth HaMifgash  

Haus der Begegnung-Beth HaMifgash in Kleve, Duitsland, is een organisatie die zich richt op het bevorderen van interculturele en interreligieuze uitwisseling en samenwerking. De organisatie biedt een platform voor dialoog en begrip tussen verschillende culturen en religies, met name tussen Nederlanders, Duitsers en nieuwkomers in de grensregio. Mifgash organiseert activiteiten, workshops en evenementen die gericht zijn op het bevorderen van respect, wederzijds begrip en het samenleven in diversiteit. 

Het doel van Mifgash is vaak om mensen met verschillende achtergronden samen te brengen en hen te helpen de overeenkomsten en verschillen in cultuur en levensfilosofie te verkennen. Dit wordt gedaan door middel van educatieve en culturele programma’s die gericht zijn op het bevorderen van wederzijds respect en het ontwikkelen van vaardigheden om effectief samen te werken in een multiculturele samenleving. 

NIEUWS: 24 FEBRUARI 2025

Reis door de wereldmythologie  

Vanaf 1 maart 2025 gaat de nieuwe expositie ‘Van Ra tot Ragnarok’ bij Museumpark Orientalis van start. De expositie voor jong en oud is dagelijks te bezoeken en voert je mee door de wereldmythologie. Daarnaast neemt het museumpark, na de ingrijpende brand die in 2023 de werkplaats verwoestte, haar nieuwe circulaire werkplaats in gebruik.  

Reis door de wereldmythologie 
Na de 60.000 bezoekers van afgelopen jaar opent Museumpark Orientalis op 1 maart 2025 weer haar deuren, dit keer het hele jaar. Bezoekers kunnen de nieuwe expositie ‘Van Ra tot Ragnarok’ van dinsdag t/m zondag beleven. De expositie is voor alle leeftijden en neemt je mee langs de mythologische verhalen van over de hele wereld: van de goden van de Maya’s en de Grieken tot de sagen van de Egyptenaren en de Noormannen.  

Mythologie en popcultuur: een bijzondere verbinding
Tijdens de expositie ontdek je de overeenkomsten tussen wereldwijde mythes en hoe deze eeuwenoude verhalen nog steeds een belangrijke link hebben met het heden. Vandaag de dag inspireren mythologische verhalen onze moderne cultuur – van films tot populaire games zoals Assassin’s Creed. Tijdens de expositie laat Museumpark Orientalis iedereen ervaren hoe elementen uit bordspellen en videogames diepgeworteld zijn in de mythes van lang vervlogen tijden.   

Activiteiten voor jong en oud
Tijdens de expositie is er ook een speciaal programma voor jonge ontdekkers. Hiermee worden kinderen meegenomen door de rode draad van de expositie. Per onderdeel zijn er leuke interactieve opdrachten, zoals een stripverhaal maken en het spel ‘Wie is het’ met mythische wezens, een ansichtkaart maken, mythische wezens tekenen, een Noors schild tekenen met runenschrift en een workshop Warhammer-miniatuurfiguren schilderen.  

Daarnaast gaat het programma ‘Natuur Avontuur’ voor kinderen weer van start, waarbij de kinderen buiten in het museumpark spelenderwijs over verschillende planten en dieren leren. Voor het basis- en voortgezet onderwijs worden er doorlopend een tal van (begeleide) programma’s aangeboden.   

Een circulaire werkplaats op vertrouwde grond
Kort voor de start van de expositie wordt tevens de nieuwe duurzame werkplaats geopend. De werkplaats is gebouwd met hergebruikte materialen en duurzame materialen, en biedt een sterke basis voor de toekomstige projecten en onderhoudswerkzaamheden. Het is een innovatieve en inspirerende ruimte, speciaal ontworpen voor de medewerkers en vrijwilligers.   

Samen met het technische en groen onderhoudsteam van Museumpark Orientalis, en met Crumble Development is er zorgvuldig nagedacht over de herbouw van de werkplaats. De keuze viel op de oorspronkelijke locatie, met de ambitie om het gebouw perfect te laten aansluiten bij de uitstraling van het Museumpark én te voldoen aan strenge duurzaamheidseisen.  

Het resultaat is een circulaire werkplaats waarin hergebruik en innovatieve materialen centraal staan. Zo bestaat balkmateriaal en buitenbekleding voor 60 % uit hergebruikte materialen. Thermisch gemodificeerd natuurhout is gebruikt voor de buitenbekleding, dat dezelfde kwaliteit en levensduur heeft als eiken. Het isolatiemateriaal is bio-based. Ook alle onderdelen van de werkplaats zijn geschroefd, wat het gebouw geheel demontabel maakt.