Geschiedenis

De geschiedenis van Museumpark Orientalis gaat terug naar het begin van de vorige eeuw. In 1911 richtten de priester Arnold Suys, de architect Jan Stuyt en de kunstenaar Piet Gerrits de Heilig Land Stichting op. Zij waren in 1905 op gezamenlijke bedevaart gegaan naar het Heilig Land. Ze waren daar zo van onder de indruk, dat ze mensen in Nederland dezelfde ervaring wilden bieden, zonder dat men daarvoor naar het Midden-Oosten hoefde te reizen. Piet Gerrits verbleef van 1906 tot 1911 in wat nu Jordanië is om daarvoor gegevens te verzamelen.

Het doel van de Heilig Land Stichting was oorspronkelijk om de belangrijke locaties en bijbehorende gebeurtenissen uit het leven van Jezus uit te beelden. Dit idee werd in de vorm van drie routes gegoten: één route beschreef het geboorteverhaal, één gaf het lijdensverhaal weer en één ging over het openbare leven van Jezus dat chronologisch tussen de eerste twee routes inpast. Om inkomsten te genereren is het gebied rondom de route over het lijdensverhaal in gebruik genomen als begraafplaats. De gebouwen uit de begintijd zijn sinds 2003 rijksmonumenten geworden, zoals het paleis van Pilatus, de nagebouwde traditionele synagoge en de karavanserai.

Toen eind jaren ’60 de bezoekersaantallen drastisch terugliepen was een reddingsoperatie noodzakelijk. De parochie en het museum werden gesplitst en het museum kreeg haar eerste fulltime directeur. Deze nieuwe directeur verdubbelde tussen 1970 en 1988 de bebouwing in het museum en verlegde de nadruk van de biografie van Jezus naar het dagelijks leven van gewone mensen rond het jaar nul. De Romeinse stadsstraat en het vissersdorp (met een eigen meer) dateren uit deze periode.

Al sinds de jaren ’30 werd door de Heilig Land Stichting de ondertitel Bijbels Openluchtmuseum gevoerd. In 1988 werd dit omgedraaid. Het werd nu Het Bijbels Openluchtmuseum, met in het begin Heilig Land Stichting als ondertitel. Sinds 1992 is ‘Living History’ (het laten ‘bewonen’ van locaties in het museum door figuranten) een vast element in het museum. En vanaf 1993 is er ook systematisch aandacht voor de islam als de derde godsdienst, naast jodendom en christendom, die Abraham als stamvader heeft.

De huidige naam dateert uit 2007. Kort na deze naamswijziging moest het museum tijdelijk haar deuren sluiten, onder andere voor een ingrijpende renovatie van alle gebouwen die de status van rijksmonument verworven hadden. Na een succesvolle doorstart in 2012 is Orientalis weer helemaal terug.

Hier vindt u een filmpje met oude opnames in de Heilig Landstichting.

Website van de Begraaf- en Gedenkpark Heilig Landstichting

Pater Riga geeft uitleg op het plein van Pilatus omstreeks 1949

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Hast du dich mal gewundert wie die römische Kinder gespielt haben? Frag an der kassa um eine Tunika und fang die Re… https://t.co/ryZ9gIksQJ
Dinsdag 15/8 🌞museumweer! Vraag een tuniek aan bij de kassa, kleed je om en ga op reis als Romein. Een rugzak met s… https://t.co/AW3vIodm6J
Via Romana Festival🌳@RomeinenNU, re-enactmentgroepen, Ambachten Werm &Kald, Roofvogel Pagode, Euregio Rhein-Waal,… https://t.co/fBfaGdZ8DE

 

 

Actueel

Internationale Expositie uit Taiwan  

 

Agenda

Nieuwe Expositie De Oriënt 

 

De Romeinse Zomer  t/m 3 september 2017
 

Tentoonstelling Het kruis in handen van mensen te zien tot 1 september 2017

 

Common Ground Festival 17 september 2017

 

  Nederlands