Word vrijwilliger

Museumpark Orientalis kan niet blijven bestaan zonder de inzet van vele vrijwilligers. Dankzij hen beleven bezoekers een zorgeloze dag in een prachtige omgeving. Tijdens een museumbezoek komen zij dan ook een hoop vrijwilligers tegen!
Denk jij erover om vrijwilliger te worden? Misschien spreekt één van deze functies je aan:

Een bezoek begint natuurlijk bij de kassa. Daar worden bezoekers vriendelijk welkom geheten. De gastheer/ gastvrouw schenkt vervolgens een kopje koffie in en wijst de weg. Tijdens hun bezoek komen bezoekers figuranten/ ambachtslieden tegen, die hen enthousiast vertellen over waar ze mee bezig zijn. Of misschien gaan ze wel met een rondleider op pad. Minder goed ter been? Geen probleem, de buschauffeur brengt de bezoekers waar ze zijn moeten.

Ook achter de schermen gebeurt er van alles. De prachtige natuur wordt onderhouden door de groenvrijwilligers. De suppoost zorgt er ’s ochtends en ’s avonds voor dat het Museumpark geopend en gesloten wordt. En die mooie advertentie die de bezoeker overtuigde tot museumbezoek? Dat waren de mensen van marketing en communicatie. 

Wil je meer weten over de functies? Scroll dan naar beneden. Je kunt je ook meteen opgeven als vrijwilliger.

Aanmelden als vrijwilliger

Deze functies lijken mij interessant
Meer weten over de functies? Scroll dan verder naar beneden.

Rondleider

Of het nu gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Museumpark, verschillende wereldgodsdiensten of Romeinse eetgewoontes: als jij praat, hangen bezoekers aan je lippen. Als rondleider ga je op pad met groepen volwassenen of kinderen en geef je hen een rondleiding op maat. Natuurlijk krijg je een rondleiders handboek mee. Daarin staat alle inhoudelijke informatie. Het is belangrijk dat je goed Nederlands spreekt. Beheersing van de Engelse, Duitse of Franse taal is prettig, maar niet noodzakelijk. 

Zijaanzicht op de Heilig Hart Basiliek. Het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis.

Kassamedewerker

Als kassamedewerker ben je de eerste persoon die bezoekers tegenkomen in het Museumpark. Jij zorgt voor een warm welkom, je scant of verkoopt toegangstickets en je maakt bezoekers wegwijs in het Museumpark. Je werkt zelfstandig vanuit de Heilig Hart Basiliek: het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis. Dat betekent dus dat je veel verantwoordelijkheid hebt. 

Figurant/ ambachten

Beheers je een ambacht, of wil je er graag één leren? Misschien is de rol van figurant dan iets voor jou. Als figurant draag je historische kledij en beoefen je een ambacht of voer je een andere activiteit uit. Je kunt hierbij denken aan smeden, handwerken, pottenbakken, thee schenken of henna schilderen, maar er is nog veel meer mogelijk. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om bezoekers te woord te staan en hen te vertellen over de activiteit. 

Suppoost/ technische dienst

Als suppoost heb je veel verantwoordelijkheid. Je opent en sluit het Museumpark. Tijdens openingstijden ben je het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Je bent zichtbaar aanwezig op in het Museumpark en houdt toezicht. In overleg ondersteun je de technische dienst, bijvoorbeeld met het vervangen van lampen of andere kleine reparaties. 

Gastheer/ gastvrouw

Als gastheer/ gastvrouw is je vaste uitvalsbasis de Heilig Hart Basiliek: het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis. Hier kopen bezoekers hun kaartje, drinken ze een kopje koffie en bekijken ze de wisselende tentoonstelling. Jij maakt een praatje met hen, maakt ze wegwijs en schenkt een kopje koffie of thee in. Je vindt het dus leuk om bezoekers te woord te staan en bent zo het vriendelijke gezicht van het Museumpark. In overleg kun je ook worden ingezet op andere locaties in het Museumpark, zoals het joodse dorp.

Buschauffeur

Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, heeft Museumpark Orientalis een busje beschikbaar. Als buschauffeur breng jij bezoekers die hier gebruik van willen maken naar de verschillende historische dorpjes. Onderweg maak je een praatje en vertel je hen over het Museumpark. Voor deze functie heb je rijbewijs B nodig. 

Marketing en communicatie

Weet jij als geen ander hoe je (nieuwe) bezoekers kunt aantrekken? Of wil je dit juist leren? Als vrijwilliger op de communicatieafdeling krijg je taken die bij jou wensen en ervaring passen. Dit kan variëren van het beheren van de social media tot het bepalen van een strategie per doelgroep. Marketing ervaring is niet nodig, het is wel belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

Groenonderhoud

Museumpark Orientalis wordt vaak genoemd als plek waar je heerlijk kunt wandelen. Het landschap is afwisselend en er staan veel bijzondere planten en bomen. Elk seizoen ontdek je iets nieuws. Dat het park er zo prachtig bij ligt, is te danken aan de vele groenvrijwilligers. Zij planten, wieden, snoeien en houden ook nog eens de moestuin bij. Heb jij groene vingers? Misschien is deze functie dan iets voor jou. 

Aanmelden als vrijwilliger

Deze functies lijken mij interessant
Meer weten over de functies? Scroll dan verder naar beneden.