Nijmegen en omgeving zijn zwaar getroffen in de oorlog, Nijmegen lag in puin door het Amerikaanse bombardement en maandenlang in de frontlinie maar ook in de wijde omgeving was de verwoesting groot.

In de regio werden diverse hulpacties op touw gezet voor de wederopbouw. Nijmegen werd o.a. geholpen door Haarlem en  Zwolle.  In 1947 kwam er grootscheepse Amerikaanse hulp voor Nijmegen vanuit Albany, de hoofdstad van de staat New York. In Groesbeek kwamen van heinde en verre bouwvakkers om noodwoningen te bouwen.

Deze expositie vertelt via banners, audiovisuele middelen en objecten het verhaal van hulpacties aan een verwoest Nijmegen, Berg en Dal en omgeving.

Meer informatie vindt u op www.stichtingfan.nl en www.wederopbouwstad.nl

Bron beeldmateriaal: Regionaal Archief Nijmegen

In juli 1947 arriveerden er schepen aan de Waalkade in Nijmegen met 300 ton goederen. In deze eerste hulpzending zaten o.a. voedsel- en kledingpakketten, waaronder duizenden paren schoenen, babykleertjes, dekens, medicijnen en verband, zeep, dozen maandverband, typemachines en bouwmaterialen. De pakketten gingen gepaard met brieven van de ene familie naar de familie in Nijmegen.

Een vracht vol hoop die het sein was voor de inwoners om de wederopbouw met goede moed ter hand te nemen.

Bron beeldmateriaal: Regionaal Archief Nijmegen

De expositie vertelt het verhaal van de totstandkoming van de hulpverlening. De betrokkenheid van diplomaten,  militairen, burgermeesters, pers, de Nederlandse verbindingen en wat deze internationale samenwerking voor burgers betekende. Het verhaal vertelt zich via oud fotomateriaal, brieven en historische documenten, posters, beeld- en geluidsmateriaal. Het staat symbool voor het belang van internationale samenwerking, vriendschap en solidariteit  tussen mensen van diverse professionele en bestuurlijke geledingen en verschillende culturen.

Waar en wanneer?

We verwachten dat de expositie Wederopbouw & Internationale Vriendschap vanaf eind mei in ons binnenmuseum te bewonderen is. Bekijk ook de informatie over de openingstijden, de rest van het programma of over de tickets.

De expositie van stichting FAN Friendship Albany-Nijmegen is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Stichting Nijmegen Wederopbouwstad 

  •   Vrijheidsmuseum

     

  • Groesbeek Airborne Vrienden

Met ondersteuning van Vfonds en DELA

               

TENTOONSTELLINGEN
AGENDA
TICKETS