Nijmegen en omgeving zijn zwaar getroffen in de oorlog, Nijmegen lag in puin door het Amerikaanse bombardement en maandenlang in de frontlinie maar ook in de wijde omgeving was de verwoesting groot.

In de regio werden diverse hulpacties op touw gezet voor de wederopbouw. Nijmegen werd o.a. geholpen door Haarlem en  Zwolle.  In 1947 kwam er grootscheepse Amerikaanse hulp voor Nijmegen vanuit Albany, de hoofdstad van de staat New York. In Groesbeek kwamen van heinde en verre bouwvakkers om noodwoningen te bouwen.

Deze expositie vertelt via banners, audiovisuele middelen en objecten het verhaal van hulpacties aan een verwoest Nijmegen, Berg en Dal en omgeving.

Meer informatie vindt u op www.stichtingfan.nl en www.wederopbouwstad.nl

Bron beeldmateriaal: Regionaal Archief Nijmegen

In juli 1947 arriveerden er schepen aan de Waalkade in Nijmegen met 300 ton goederen. In deze eerste hulpzending zaten o.a. voedsel- en kledingpakketten, waaronder duizenden paren schoenen, babykleertjes, dekens, medicijnen en verband, zeep, dozen maandverband, typemachines en bouwmaterialen. De pakketten gingen gepaard met brieven van de ene familie naar de familie in Nijmegen.

Een vracht vol hoop die het sein was voor de inwoners om de wederopbouw met goede moed ter hand te nemen.

Bron beeldmateriaal: Regionaal Archief Nijmegen

De expositie vertelt het verhaal van de totstandkoming van de hulpverlening. De betrokkenheid van diplomaten,  militairen, burgermeesters, pers, de Nederlandse verbindingen en wat deze internationale samenwerking voor burgers betekende. Het verhaal vertelt zich via oud fotomateriaal, brieven en historische documenten, posters, beeld- en geluidsmateriaal. Het staat symbool voor het belang van internationale samenwerking, vriendschap en solidariteit  tussen mensen van diverse professionele en bestuurlijke geledingen en verschillende culturen.

Waar en wanneer?

De expositie Wederopbouw & Internationale Vriendschap is vanaf 9 juni in ons binnenmuseum te bewonderen en zal tot en met 5 september te zien zijn.

De expositie van stichting FAN Friendship Albany-Nijmegen is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Stichting Nijmegen Wederopbouwstad 

  •   Vrijheidsmuseum

     

  • Groesbeek Airborne Vrienden

Met ondersteuning van Vfonds, US Embassy en DELA

  

De tentoonstelling is ter ere van het eerste lustrum van FAN gemaakt. In het kader hiervan was er op 19 juni ook een mooie sprekersbijeenkomst. Hier spraken onder andere demissionair minister van defensie Ank Bijleveld, US Consul General Ms. Jennifer DeWitt Walsh, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls en burgemeester van Berg en Dal Mark Slinkman. De bijeenkomst vond plaats in de prachtige cenakelkerk. Na afloop werd er een bezoek gebracht aan de tentoonstelling. Op onder andere de website van ministerie van defensie staat een verslag van deze geslaagde dag.
Klik hier om naar het verslag te gaan