Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt in de tentoonstelling ‘Wandel door 100 jaar Heilig Landstichting’ terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam.

De bezoeker in het hoofdgebouw krijgt aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De tentoonstelling is vanaf 9 juni tot en met 5 september te zien.

Piet Gerrits, Arnold Suys en Jan Stuyt

In 1905 reisden priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits samen naar het Heilig Land in Palestina. Hier kwamen ze op het idee om de “Heilig Landervaring” naar Nederland te halen. Dit leidde in 1911 tot de oprichting van de Heilig Land Stichting. In de loop van zijn 100 jarig bestaan is er veel veranderd, maar het park blijft tegelijk wat het altijd is geweest: een centrum voor religieuze educatie in een historische setting. Mensen met verschillende levensbeschouwingen kunnen er hun eigen verleden en cultuur bekijken en kennis maken met die van anderen.

Wat waren de eerste plannen?

Aan de hand van foto’s, tekeningen, objecten en filmpjes wandelt de bezoeker langs periodes uit deze geschiedenis van de Heilig Landstichting. Wat waren de eerste plannen van Suys, Stuyt en Gerrits? Wat bracht Gerrits mee uit Palestina? Hoe kon het park overleven toen de kerken in Nederland leegliepen? Hoe komt het museum aan zijn collectie kerstkribben?

Bijzondere voorwerpen

In de tentoonstelling zijn veel bijzondere voorwerpen te bewonderen. Er zijn 100 jaar oude schoentjes uit Palestina en prachtige tekeningen van Piet Gerrits te bewonderen, maar ook zijn er objecten uit diverse schenkingen zoals kerstkribben en paaseieren, Omaanse kleding en sieraden, maquettes van een levensgrote grafkamer tot minutieuze schaalmodellen van gebouwen uit het museumpark, folders en educatief materiaal uit het verleden te bewonderen.