Via Romana Festival

Tijdens het Via Romana Festival laten re-enactmentgroepen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk zien hoe het Romeinse leger er uitzag in de laatste jaren van het Romeinse Rijk. Zij zullen door het leven gaan als echte Romein en een week lang bivakkeren in de Romeinse Straat. Vrouwen en kinderen van de soldaten zijn op straat bezig met de dagelijkse gang van zaken, Germaanse huurlingen lopen wat rond en huisdieren slenteren overal tussendoor. Bewandel de Romeinse Straat, doe mee met de activiteiten, ontdek het leven van de Romeinen en ga zelf op zoek naar de verschillen tussen Romeinen en Germanen of tussen vroege christenen en late heidenen. Misschien ligt het anders dan je dacht!

LAAT ROMEINS EVENEMENT

Tijdens het Via Romana Festival gaan we terug in de tijd naar de nadagen van het Romeinse Rijk. In de periode tussen ruwweg 250 en 450 brokkelt het centrale gezag vanuit Rome geleidelijk af. In een poging om de eenheid te bewaren wordt het christendom de staatsgodsdienst. Om het publiek kennis te laten maken met de Romeinse tijd in de vierde en vijfde eeuw is in 2005 LRE, Laat Romeins Evenement, ontstaan. In 2011 verhuisde LRE naar Museumpark Orientalis, met elk jaar een groeiend aantal bezoekers. Laat-Romeinse re-enactors uit heel Europa zetten jaarlijks weer een unieke show neer, leuk voor zowel deelnemer als toeschouwer.

Het programma

Tijdens het festival kun je met eigen ogen het leven als laat-Romein ervaren en in gesprek gaan met de Romeinen, maar er is ook vanalles te doen! Kinderen kunnen meedoen met een legionairstraining. De legionair zoekt nieuwe rekruten voor zijn leger en test of jij geschikt bent! Bij de kassa kunnen kinderen zich verkleden en als echte Romein op pad, met een gratis Romeinentas vol met leuke opdrachten door het park. Ook aan de volwassen is gedacht, want zij kunnen zich laten verwennen in de Romeinse schoonheidssalon waar ze heerlijk kunnen ontspannen bij een geurende massage in stijl.

Het Via Romana Festival vindt plaats van dinsdag 6 t/m zondag 11 augustus, van 11.00 – 17.00 uur. In het weekend van 10 & 11 augustus zijn er extra veel re-enactors en geven zij demonstraties voor publiek.

Via Romana Festival wordt in samenwerking met Fectio late Romeinen in Nederland georganiseerd.