Tentoonstellingen

/Tentoonstellingen
Tentoonstellingen2018-04-23T10:35:41+00:00

Proeven van het Midden-Oosten

Waan je in het oude Midden-Oosten. In het hoofdgebouw vind je de expositie ‘Proeven van het Midden-Oosten, voedsel voor lichaam & ziel’. Bij deze expositie leer je alles over de samenhang tussen religie en voeding. Je ziet met eigen ogen hoe joden, christenen en moslims hun feesten vieren en welke voeding daar bij hoort. Denk hierbij aan het Suikerfeest en de Joodse Sedertafel waarbij gezonde voeding naar voren komt. En vergeet ook niet je eigen zintuigen te gebruiken: proef en ruik zélf het authentieke voedsel uit die tijd, zoals dadels en nog veel meer! Ervaar het Midden-Oosten bij Museumpark Orientalis.

Wat vinden onze bezoekers? 

Esther: “We hebben er van genoten. Deze geurtafel was één van de favoriete activiteiten bij de kinderen!”

Toen God nog Schreef: leer alles over de drie heilige boeken!

In de zijvleugel van ons hoofdgebouw vind je de boeiende expositie Toen God nog schreef. Leer alles over de ontstaansgeschiedenis van drie heilige boeken: het Oude Testament, het Nieuwe Testament en de Koran. In de expositie zie je verschillend  archeologisch materiaal uit die oude beschavingen. Een reis langs een 3000 jaar durende zoektocht!

Openingstijden

Bewandel het Nobelpad

Mensen die iets uitzonderlijks doen krijgen de Nobelprijs voor de Vrede. Wil jij je laten inspireren door deze bijzondere mensen? Bezoek dan ons  vredespad. Dit is een wandeling langs een aantal prominente wereldburgers die de Nobelprijs voor de Vrede hebben ontvangen. Tijdens de wandeling zijn inspirerende uitspraken te lezen van onder andere Martin Luther King, Andrei Sacharov, Desmond Tutu, Malala Yousafzai en Tobias Asser: de enige Nederlander die in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.

Het museum wil met het pad laten zien wie er in de geschiedenis hebben bijgedragen aan de vrede tussen de mensen, en tegelijk ook mensen aanzetten tot het nadenken hierover. De selectie van de Nobelprijswinnaars is gemaakt op basis van adviezen van o.a. adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Het pad is vanuit de Romeinse Straat richting de woestijn te bewandelen.

Openingstijden

Fototentoonstelling Rondreis in Syrië

In 1987 besloot de kunstschilder Gerd Renshof om samen met zijn vriendin een tocht door Syrië te maken. Vanuit Turkije met de bus naar Aleppo, Palmyra, Homs, Hama en Damascus. Naast deze steden bezochten ze prachtige plekken zoals Qualaat Seman (Het Simeonklooster), en Krak des Chavalier, de grootste en beste intact gebleven kruisridderburcht. Een overgetelijke indruk heeft dit prachtige land op hen gemaakt.

Historische locaties

Onderweg fotografeerde Resnhof zoveel mogelijk. Het gewone leven, straten, mensen en eten. Allerlei dingen die opvielen. En uiteraard de historische locaties zoals de oude Souk in Aleppo, de ruines die ze bezochten, maar ook kerken en moskeeën.

Menselijke kant

In deze fotoserie probeert Renshof een indruk te geven van hoe hij Syrië heeft mogen zien. Het is een uitselectie van honderden dia’s. Ze zijn oorspronkelijk nooit gemaakt met de bedoeling ze te exposeren, maar gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren leek het hem mooi om de prachtige en menselijke kant van Syrië naar buiten te brengen. Een kleine blik op het dagelijks leven op straat, religie en geschiedenis.