
My Fate
Van 14 oktober tot en met 29 oktober zijn er verschillende tentoonstellingen te zien bij Museumpark Orientalis. In het hoofdgebouw bekijk je de fototentoonstelling “My Fate.” Stel je voor dat je plotseling je thuis moet verlaten en je kunt maar één ding meenemen: wat zou je dan kiezen? Waarschijnlijk iets dat je heel dierbaar is. Iets dat je herinnert aan het verleden, of iets dat je hoop geeft voor de toekomst. Stichting ElanArt heeft mensen die hun toevlucht zochten in Nederland gevraagd wat ze meenamen toen ze hun thuisland ontvluchtten. De pen van een prins, een handvol aarde, een bijzonder sieraad… Hun keuze vertelt iets over henzelf. Ontmoet hen door middel van hun dierbare dingen.
Over Stichting Elan Art
De foto’s en de teksten in deze tentoonstelling zijn gemaakt tijdens een project van Stichting ElanArt. Oprichter Masoud Rahaee startte de stichting vanuit zijn eigen achtergrond als vluchteling. Als geen ander kent hij de kloof tussen asielzoekerscentra en de buitenwereld. ElanArt stimuleert beide kanten toenadering tot elkaar te zoeken. Dat doen ze door middel van creatieve en maatschappelijke projecten. Regelmatig organiseert de stichting projecten in Museumpark Orientalis.
Fotograaf: Mouaz Shams Eddin


Zonder pinnen, rijkdom binnen
In Beth Juda bekijk je de tentoonstelling ‘Zonder pinnen, Rijkdom binnen.’
Als samenleving verwachten we dat vluchtelingen zich zo snel mogelijk integreren in de Nederlandse cultuur. Stichting ElanArt gelooft dat, om dat te kunnen bereiken, vluchtelingen zich eerst bewust zouden moeten worden van zichzelf en van hun eigen cultuur. Daar komt de verandering op gang. Door culturele bewustwording kunnen vluchtelingen weer trots zijn op wie ze zijn en wat ze kunnen en vervolgens ontstaat er ruimte om de nieuwe cultuur te begrijpen en omarmen.
Daarom initieerde Elan Art het project ‘Zonder pinnen, rijkdom binnen’. Vluchtelingen geven (culturele) workshops vanuit hun eigen kunde, kennis, passie en talent. Deze workshops gaven zij in Museumpark Orientalis aan studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), studenten van het ROC Nijmegen, bewoners van verschillende AZC’s en mensen uit (de omgeving van) Nijmegen. De betrokkenen leren nieuwe kunsten en ambachten, maar belangrijker nog is dat draagvlak en wederzijdse affiniteit gecreëerd wordt. De vluchtelingen maken verbindingen met de Nederlandse samenleving en zetten stappen richting hun eigen toekomst in Nederland.
De inspiratie voor de workshops – en daarmee van de hier getoonde werken – was dit jaar: ‘Woman, Life, Freedom.’ Wereldwijd zijn deze drie simpele woorden enorm belangrijk geworden: ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’. Ze klinken door de hele wereld en zijn de strijdkreet van de protesten tegen de Iraanse regering die in september vorig jaar uitbraken, na de dood van Mahsa Amini. Met alle gebeurtenissen omtrent vrouwen en vrijheid vinden ElanArt en Museumpark Orientalis het zeer belangrijk om hier een steentje aan bij te dragen.


