Op weg naar het Paradijs

Hoe verhoudt het paradijsverhaal van de tuin van Eden en Adam en Eva zich tot de duizenden jaren oude zoektocht van de mens naar het paradijs? De expositie ‘Op weg naar het Paradijs’ werpt een bijzonder licht op deze vraag en neemt je mee terug naar de oorsprong van het aardse paradijs, langs het oude Egypte en Babylonië, om uiteindelijk bij het hemelse paradijs uit te komen.
In deze reis worden al je zintuigen op scherp gezet en leer je van alles over de zoektocht naar het paradijs van de joden, christenen en islamieten, maar ook van de Egyptenaren, Mesopotamiërs, Grieken en Romeinen.

Door eeuwenoude voorwerpen, maquettes en replica’s krijg je een indruk van de betekenis van het paradijs in oude tijden. De tentoonstelling voert je langs een replica van een paradijsvoorstelling in de Cenakelkerk en langs een paradijswand waarbij je je in het oude Egypte van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet waant. Volg de stroom van de paradijsrivier terwijl je je verwondert over eeuwenoude vondsten.

Stap zelf de paradijstuin binnen én bezoek de Egyptische graftombe van Sennedjem en laat je fascineren door een mummie van een kind!

Let goed op terwijl het paradijsverhaal je door de woestijn leidt, want misschien herken je ons alfabet wel terug in duizenden jaren oude teksten.

Bewonder Heilige geschriften waarin het paradijsverhaal bewaard bleef. De expositie laat zien hoe breed en verschillend de betekenis van het begrip ‘paradijs’ is. Als symbool binnen een geloof tot een algemeen niet-religieus beeld van een plek waar het leven heerlijk is.

Buiten in het museumpark vind je delen uit de tentoonstelling terug, zoals de palmboom van het paradijszegel die in het Arabisch dorp als echte boom zijn schaduw werpt. Wandel door de Romeinse straat en bekijk in het Egyptisch huis de weergave van de geboorte van Hatsjepsoet en de maquette van haar reusachtige paradijstempel. Of loop door het rulle zand van de woestijn langs een bedoeïenenkamp waar het paradijsverhaal ooit verteld werd, en bekijk daar een andere Toren van Babel.

Waar en wanneer?

De tentoonstelling ‘Op weg naar het Paradijs’ is te bezichtigen in de hoofdzaal van het hoofdgebouw in ons museumpark en loopt van 13 juni tot en met 30 september 2020.

TENTOONSTELLINGEN
TICKETS