Romani Festum

Romani Festum is de feestelijke afsluiting van de Romeinse zomer. Dit vieren we met een bijzondere gevarieerde Romeinse groep van legionairs, burgers en ambachtslieden. Zowel de ‘echte’ Romeinen als inwoners van de veroverde gebieden en mensen uit verschillende buurlanden van het Romeinse rijk zijn van de partij. Het wordt een kleurrijk en leerzaam schouwspel voor jong en oud, met voor iedereen wel iets interessants om naar te luisteren, naar te vragen of gewoon om naar te kijken.

Een kijkje in het legerkamp

Romani Festum speelt in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk. De legionairs vertellen je graag hoe het kwam dat hun rijk zich uit kon breiden van Hispania (Spanje en Portugal) tot Mesopotamië (Irak) en van Brittannia (UK) tot Egypte. Tijdens een kleine soldatenshow kun je met eigen ogen zien hoe dat ging!

Romeinse religie

Religie was heel belangrijk in de Romeinse tijd. Het christendom begon net een beetje op te komen, maar de meerderheid geloofde nog in heel veel verschillende goden. De meeste mensen geloofden niet alleen in het bekende Romeinse pantheon met Jupiter als oppergod, maar ook in een scala van regionale goden en huisgoden. Al deze goden moesten natuurlijk vereerd worden. De huisgoden werden vereerd bij een klein altaar bij de mensen thuis. Andere goden hadden hun eigen priesters en priesteressen die regelmatig een offerceremonie hielden om de goden gunstig te stemmen. Tijdens Romani Festum kunt u zelf getuige zijn van een offerceremonie!

Kennis en kunde

Leer alle ins-en-outs van de Romeinse tijd! De Romeinen en reizigers geven demonstraties en uitleg over hun dagelijks leven, wegen bouwen, geneeskunde, verschillende ambachten en nog veel meer! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Romeinse vroedvrouw!