Onderwijsaanbod voor primair onderwijs

In Museumpark Orientalis verruim je je wereld en ontdek je de pelgrim in jezelf. Laat je inspireren door de bijzondere erfgoedmonumenten, en kom tot rust in het unieke landschap. Leerlingen uit het primair onderwijs kunnen in het museumpark genieten van culturele programma’s en verrassende tentoonstellingen.

De toegangsprijzen (exclusief activiteiten):
— €7,50 per leerling
— €3,75 per begeleider
(scholen uit Berg en Dal en Kranenburg: gratis entree)

Museumpark Orientalis biedt ook in samenwerking met het Valkhof Museum educatieve programma’s aan. Meer informatie is te lezen in het onderwijsboekje voor basisscholen.

Natuurbingo

Doelgroep: groep 1 t/m 4
Duur: 1,5 uur
Kerndoel: 40
Kosten: gratis bij geldig toegangsbewijs

Ontdek de natuur in Museumpark Orientalis. Ga op zoek naar rozemarijn, een schaap, een veer of… poep! Heb je er vijf op een rij? Bingo!

Door specifiek op zoek te gaan naar de dingen op de bingokaart, leren leerlingen spelenderwijs beter kijken naar én genieten van de natuur. Ook leren ze planten en dieren herkennen. Na afloop krijgt iedere leerling een bij deze activiteit passend prijsje mee naar huis.

Doe-tocht: pelgrimage

Doelgroep: groep 3 t/m 5
Duur: 1,5 uur
Kerndoel: 52
Kosten: €3,00 per leerling + geldig toegangsbewijs

Leerlingen gaan bij deze activiteit als pelgrim op reis door het Midden-Oosten. In het pelgrimstasje dat ze meekrijgen, zit alles wat ze tijdens hun reis nodig kunnen hebben. De leerlingen leren hierbij dat in het Midden-Oosten lang geleden veel verschillende culturen en godsdiensten zijn ontstaan. Ze over het leven in het Midden-Oosten van vroeger en in het heden.

Rondleiding op maat

Doelgroep: groep 1 t/m 8
Duur: 1,5 uur
Kerndoel: 52
Prijs: €45,00 per gids + geldig toegangsbewijs

Onze bekwame gidsen nemen groepen leerlingen mee op reis door ons museumpark en vertellen hen onderweg inspirerende verhalen.

Er zijn bij de rondleidingen meerdere thema’s mogelijk, en de school kan zelf kiezen waar de nadruk op zou moeten ligt. In een inspirerende omgeving leren de leerlingen over andere culturen en wereldbeelden, van vroeger en in het heden.

Appelsap maken

Doelgroep: groep 3 t/m 8
Duur: 1,5 uur
Prijs: €5,00 per leerling + geldig toegangsbewijs

Lekker aan de slag met duurzaamheid en voeding! In Malus Saplokaal wordt op ambachtelijke wijze appelsap en cider gemaakt. De leerlingen maken zelf hun appelsap, en ontwerpen daar een eigen etiket bij. Aan het einde kan iedereen een volledig zelfgemaakt flesje appelsap mee naar huis nemen. Het is bij deze activiteit ook mogelijk om vooraf of naderhand een wandeling door het park te maken.

Wereldsmaken

Doelgroep: groep 5 t/m 8
Duur: in overleg
Prijs: in overleg (afhankelijk van het aantal leerlingen)

Hoe aten de Romeinen? En als je kijkt naar andere culturen, hoe ‘normaal’ zijn onze eigen eetgewoonten dan eigenlijk? In dit unieke uitgebreide lesprogramma, dat naadloos aansluit bij Blink Wereldoriëntatie, maken leerlingen kennis met de gerechten en ingrediënten uit de Romeinse tijd.

Ze gaan op avontuur door de Romeinse straatjes waar er volop te zien, voelen, ruiken en zelfs te proeven is. Ook leren ze over de culturele verschillen in eetgewoontes.

Het lesprogramma bestaat uit vijf prikkelende onderdelen die in roulerende groepjes wordt uitgevoerd. Hoewel het programma in eerste instantie is afgestemd op de Blink-lesmethode, is het voor alle scholen toegankelijk.

Ontdek de wereld van jodendom, christendom en islam

Doelgroep: groep 3 t/m 5
Duur: 1,5 uur
Kerndoel: 52
Prijs: €1,50 per leerling + geldig toegangsbewijs

Met een reisgids op zak maken de leerlingen, terwijl ze door ons unieke museumpark wandelen, kennis met verschillende geloven en wereldbeelden. Het voelt hier net alsof je op reis bent!

Naast cultuurhistorische onderdelen raakt deze route ook aan de landschappelijke elementen van Museumpark Orientalis.

Reis door de wereld van jodendom, christendom en islam

Doelgroep: groep 7 + 8
Duur: 1,5 uur
Kerndoel: 52
Prijs: €1,50 per leerling + geldig toegangsbewijs

Op reis gaan is niet alleen leuk, je kunt dan ook veel leren! Met een reisgids op zak gaan leerlingen zelf aan de slag met het maken van vakantiefoto’s, terwijl ze al doende leren over (de historie van) de drie grote monotheïstische religies.

Naast (cultuur)historische onderdelen doet deze route ook landschappelijke elementen aan.

Scholen op avontuur

Doelgroep: groep 7 + 8
Duur: afhankelijk van het programma
Prijs: afhankelijk van het programma

Ben je op zoek naar een actieve dag met leerlingen, waarbij de grenzen op een leuke manier worden opgezocht? Quest Events biedt scholen een cultureel én sportief avontuur waarbij leerlingen leren vertrouwen op elkaar en op hun eigen kunnen. Tip: dit is een supergaaf afscheidsuitje voor groep 8!

Neem voor reserveringen rechtstreeks contact op met Quest Events: info@questevents.nl

Op zoek naar de Romeinen

Doelgroep: groep 1 t/m 8 (maximaal 16 leerlingen)
Doel: de leerlingen leren hoe Romeinen leefden, aten, geloofden en werkten
Duur: 45 minuten
Kerndoel: 52
Prijs: €45,00 per rondleiding (indien aangevuld met bezoek aan museumpark, per leerling ook een geldig toegangsbewijs)
Combinatie mogelijk met arrangement Romeinenwerkplaats

In deze ontdekkingstocht stap je in de schoenen van een Romein. Een educatief medewerker neemt je tweeduizend jaar terug in de tijd. Start bij de Via Aquaductus: een stukje van een echt Romeins aquaduct. Wandel dan door de Romeinse straat met kraampjes, winkeltjes en werkplaatsen en breng een bezoek aan het paleis, een Romeinse boerderij en een Romeins heiligdom. En misschien ook even het Romeinse toilet!

We eindigen bij het Romeinse huis, waar je leert over de keuken, de eetkamer, en de tuin. Aan het einde van de rondleiding heb je gezien en ervaren hoe de Romeinen leefden, aten, woonden en werkten.

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met het Valkhof Museum. Neem voor reserveringen rechtstreeks contact op: publiekszaken@valkhofmuseum.nl

Romeinenwerkplaats

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (maximaal 15 leerlingen)
Doel: de leerlingen leren hoe het leven in een Romeinse stad en in een legerkamp eruit heeft gezien
Kerndoel: 52
Duur: 45 minuten
Prijs: €1,00 per leerling (indien aangevuld met bezoek aan museumpark, per leerling ook een geldig toegangsbewijs)
Combinatie mogelijk met archeologie-activiteit Op zoek naar de Romeinen

In de interactieve Romeinenwerkplaats maak je kennis met het leven in zowel een Romeinse stad als in een legerkamp. Waan je even een Romein: maak kleurrijke mozaïeken, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden!

Probeer het zelf eens uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu.

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met het Valkhof Museum. Neem voor reserveringen rechtsreeks contact op via publiekszaken@valkhofmuseum.nl

Worden wat je wilt: de archeoloog

Doelgroep: groep 1 t/m 4 (maximaal 16 leerlingen)
Duur: 1 uur en 15 min (twee maal een half uur + wisseltijd)
Kerndoel: 51
Prijs: €67,50 (indien aangevuld met bezoek aan museumpark, per leerling ook een geldig toegangsbewijs)

Ontdek het beroep van archeoloog. In twee workshops ga je speuren in het verleden. De eerste speurplek is een opgravings-site. Uitgedost met een veiligheidsbril en handschoenen graaf je als een echte archeoloog in het zand. Er komt speelgoed uit de grond naar boven: sommige dingen zijn erg oud; ander speelgoed is van nu. Samen bekijken we of we overeenkomsten kunnen vinden tussen het speelgoed van vroeger en nu.
Naast het opgraven is er ook het onderzoeken. Een archeoloog heeft voor jullie een grote bak met archeologisch materiaal verzameld, maar alles zit door elkaar. Samen ga je aan de slag om het materiaal te sorteren: botten, aardewerk, zaden, metaal. Waar komen al die losse onderdelen vandaan? Wat zou het zijn geweest? En lukt het jou om scherven bij elkaar te vinden en er weer een geheel van te maken?
De kinderen maken bij deze activiteit kennis met het beroep van een archeoloog, en ze ontdekken wat er bij dit beroep allemaal komt kijken. Deze twee workshops dragen bij aan de ontwikkeling van een historisch tijdsbesef.
Dit programma biedt Museumpark Orientalis in samenwerking met het Valkhof Museum aan. Een reservering ervoor maak je via publiekszaken@valkhofmuseum.nl.

Sporen in de grond

Doelgroep: groep 5 t/m 8 (maximaal 16 leerlingen)
Kerndoel: 51
Duur: 1 uur (twee workshops van elk een half uur)
Prijs: €67,50 per groep (indien aangevuld met bezoek aan museumpark, per leerling ook een geldig toegangsbewijs)

In twee workshops ga je aan de slag op een nagebootste opgravingssite en met authentiek materiaal op de scherventafel. Op de opgravingssite maak je eerst kennis met je toolkit: troffels, borstels, vondstenzakken, handschoenen, zeeftafels en jalonstokken. Dan ga je graven, registreren en interpreteren. Welk archeologisch materiaal heb je gevonden? En tot wie zouden je vondsten hebben behoord: een slaaf, een ambachtsman, een gladiator – of misschien zelfs een kind van je eigen leeftijd?

De scherventafel is een grote tafel met scherven uit alle periodes. Onder begeleiding van een archeoloog werk je met écht eeuwenoud archeologisch opgravingsmateriaal. Je sorteert en determineert, en leert over archeologisch materiaal: bot, aardewerk, hout, zaden. Zo vind je uit waarvoor en wanneer wat je gevonden hebt vroeger werd gebruikt.

De leerlingen maken bij deze activiteit kennis met het beroep van een archeoloog. Ze dateren en sorteren archeologische vondsten, en werken met gebruiksvoorwerpen van nu én van vroeger. Deze workshops dragen bij aan de ontwikkeling van een historisch tijdsbesef.

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met het Valkhof Museum. Neem voor reserveringen rechtstreeks contact op via publiekszaken@valkhofmuseum.nl