Pelgrimage, alles wat je erover wilt weten!

In Museumpark Orientalis kun je de pelgrim in jezelf ontdekken. Het is een ontmoetingsplek die ruimte biedt om stil te staan bij de zoektocht naar de betekenis van het leven. Het park is een eigentijds pelgrimsoord waar ruimte is voor reflectie en bezinning.

Wat houdt pelgrimage eigenlijk in?

Pelgrimage is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel in alle wereldgodsdiensten. Elke godsdienst heeft andere belangrijke pelgrimsoorden. Pelgrimage is een bijzondere vorm van reizen waarbij je op zoek gaat naar spirituele ervaringen of antwoorden op levensvragen. Een belangrijk onderdeel van pelgrimage is het wandelen van een pelgrimsroute. Deze wandelingen hebben een fysiek, emotioneel en spiritueel effect. Meestal gaat het om een reis naar een plek waar een heilige wordt vereerd of waar verschijningen hebben plaatsgevonden. Een paar van de bekendste en oudste pelgrimstochten zijn voor de christenen naar Rome of Santiago de Compostella, voor Joodse mensen naar de heilige stad Jeruzalem en voor moslims naar de heilige stad Mekka. Er zijn nog veel meer pelgrimsoorden, zowel in Europa als in Nederland. Je kunt ook pelgrimeren zonder te weten waar je reis zal eindigen.

Het verschil tussen een pelgrimstocht en een pelgrimswandeling

Bij pelgrimage is er een verschil tussen een tocht en een wandeling. Een pelgrimstocht kan één dag, één maand of meerdere maanden duren. Een pelgrimswandeling duurt een dag(deel). Iedere pelgrim loopt voor zichzelf en kan het helemaal zelf organiseren. Hierdoor kan iedereen zijn of haar eigen doel behalen. Voor vele pelgrims is het doel om op zoek te gaan naar een ervaring die een verschil zal maken in hun leven.

Pelgrimage is voor iedereen

Pelgrimeren kan ook een niet-religieuze betekenis hebben. Niet-religieuze redenen om op pelgrimage te gaan zijn bijvoorbeeld op zoek gaan naar jezelf, naar rust, naar rouwverwerking, naar nieuwe ontmoetingen of naar avontuur. Pelgrimage kan leiden tot een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Kom jij langs bij Museumpark Orientalis om je wereld te verruimen? Ga op zoektocht en ontdek de pelgrim in jezelf!