Ont(-)moet jezelf

Wanneer: zaterdag 29 juli en zondag 30 juli
Tijd: de hele dag, met workshops op specifieke momenten

Op zaterdag 29 en zondag 30 juli kun je ontmoeten en ont-moeten. Met verschillende workshops, zoals bijvoorbeeld een workshop labyrint lopen, ontmoet je jezelf. Verkoeling en stilte vind je op het meer bij het Arabisch dorp tijdens een workshop SUP-yoga. Ook is zen centrum De Zendo dit weekend geopend. Daar kun je kennismaken met de verschillende activiteiten die De Zendo organiseert, zoals Yin-yoga, zen meditaties en de klankreis.   

Tijdens je bezoek kom je ook borden met koans tegen. Een koan is een korte weergave van een dialoog/raadsel die kernachtig een aspect van de boeddhistische leer weergeeft. Deze zijn bedoeld om iemands inzicht in die leer te testen. In het zenboeddhisme worden ze gebruikt om leerlingen inzicht te laten verkrijgen in de ware aard van de eigen geest. Bijvoorbeeld: Twee handen klappen en er is een geluid. Wat is het geluid van 1 hand? – Hakuin, zen meester.

Tip: is het mooi weer? Museumpark Orientalis is de perfecte plek voor een ontspannen picknick. Strijk neer in het gras of in één van de vele hangstoelen die speciaal voor dit weekend zijn opgehangen.  

Boeddhabeeld in De Zendo

Workshop: Labyrint lopen

Wanneer: zaterdag 29 en zondag 30 juli
Tijd: 13:00 uur/ 14:00 uur/ 15:00 uur.
Aanmelden: door te mailen naar labyrintmuseumparkorientalis@gmail.com of op de dag zelf bij de kassa
Kosten: kosteloos na entree

In de woestijn van Museumpark Orientalis ligt een groot labyrint van stenen. Deze heeft de vorm van een zogenaamd klassiek labyrint. Deze padvorm is oeroud en heeft iets geheimzinnigs. Binnen veel verschillende (oude) culturen en op alle continenten vind je haar terug.

Een labyrint is een symbool van je levensweg. In een labyrint kun je maar één kant op lopen. Het is dus geen doolhof waarin je verdwaalt, integendeel. Je komt vanzelf bij het centrum. Het labyrint helpt je in de zoektocht naar je eigen weg. Het leidt je van buiten naar binnen, naar waar het in wezen om gaat. Om daarna weer terug te keren naar buiten.

Op 29 en 30 juli zijn er zogeheten labyrinthoeders aanwezig. Zij vertellen je over het labyrint en begeleiden je bij het lopen ervan. De workshop duurt ongeveer 30 minuten.

Programma in De Zendo

Wanneer: zaterdag 29 en zondag 30 juli
Tijd: zie tijd per workshop. Workshops duren ongeveer 20 minuten.
Aanmelden: aanmelden is niet nodig.
Kosten: kosteloos op vertoon van entreeticket

Onderstaande activiteiten vinden plaats in De Zendo. Wil je meer weten over een specifieke workshop? Scroll dan verder naar beneden. 

Zaterdag 29 juli
11:00 uur:  Yin Yoga
11:30 uur: Zen Meditatie
12:00 uur: Yin Yoga 
12:30 uur: Ontmoeting met Hatha yoga
[Lunchtijd]
13:30 uur: Ontmoeting met Hatha yoga
14:00 uur: Zen meditatie
14:30 uur: Ontmoeting met Hatha yoga
15:00 uur: Zen meditatie
Zondag 30 juli
11:00 uur: Ontspannende klankreis
11:30 uur: Begeleide meditatie – Ontmoet jeZelf
12:00 uur: Ontspannende klankreis
12:30 uur: Begeleide meditatie – Ontmoet jeZelf
[Lunchtijd]
13:30 uur: Ontspannende klankreis
14:00 uur: Begeleide meditatie – Ontmoet jeZelf
14:30 uur: … volgt 
15:30 uur: Begeleide meditatie – Ontmoet jeZelf
16:00 uur: … volgt

Programma in De Zendo

Begeleide meditatie – Ontmoet jeZelf
In deze begeleide meditatie ga je op ‘reis’ door verschillende bewustzijnslagen naar jouw essentie en ontdek je de kracht en het licht van je ware zelf.
Deze workshop wordt gegeven door San Nijensteen.
Ontspannende klankreis
Laat je meevoeren door de ontspannende werking van o.a. klankschaal, drum, oceandrum en stem. De herhalende klanken en voelbare trillingen brengen je in een andere, diepe staat van bewustzijn. Gedachten komen tot rust. Je hart opent zich. Je energie gaat weer stromen. Tijdens de klankreis heb je vaak geen besef van tijd en ruimte. Je hoeft even helemaal niets……
Deze workshop wordt gegeven door de School van Overvloed.
Ontmoeting met Hatha Yoga
Tijdens deze ontmoeting met yoga zullen we een aantal yogahoudingen gaan doen. Tijdens deze houdingen ontvang je informatie over wat yoga is en wat het voor je kan betekenen.
Deze workshop wordt gegeven door Prana.
Verbinding in stilte
Een ontmoeting met zenmeditatie. In deze korte kennismaking gaan we een klein beetje meer wennen aan hoe ons leven nu is. Op een manier die reeds duizenden jaren op verschillende continenten is beoefent; met zazen.
Dit is de zitmeditatie die in het boeddhisme door velen wordt beoefend. Je maakt tijdens deze workshop kennis met deze methode en krijgt een eerste introductie in de zenfilosofie. Gedurende de workshop kun je ervaren wat het samenzijn in aandacht met je doet.
Deze workshop wordt gegeven door Zen Centrum Nijmegen.

Workshop: SUP-yoga

Wanneer: zondag 30 juli

Deze workshop gaat helaas niet door.