Ontmoet de Romeinen

Wanneer: vrijdag 4 augustus, zaterdag 5 augustus en zondag 6 augustus
Tijd: de hele dag met activiteiten op specifieke tijden

Meer dan 2000 jaar geleden streken de Romeinen neer in Gelderland. De sporen die ze daarbij achterlieten, zijn ook vandaag nog zichtbaar. Zo loopt er over het Museumpark bijvoorbeeld het Romeinse aquaduct dat de Romeinen aanlegden tussen Berg en Dal en Nijmegen, sinds 2021 UNESCO Wereld Erfgoed. Ook vind je op het Museumpark een replica van een Romeinse stadstraat, met herberg, schoollokaal en een volledig ingericht huis. 

Reden genoeg dus om de Romeinen beter te leren kennen. Dat kan op zaterdag 5 en zondag 6 augustus. Tijdens dit re-enactment weekend wordt de Romeinse straat van Museumpark Orientalis bewoond door Romeinse mannen, vrouwen en kinderen die die daar hun ambachten uitoefenen, hun producten verkopen en met hun wapens trainen. Er zijn rondleidingen en speciale shows, allemaal in de stijl van de late Romeinen, oftewel in de vierde eeuw na Christus. 

Tip: de Romeinse kinderen willen vast wel een spelletje met je spelen. Als je thuis oefent, kun je ze misschien wel verslaan! Hier kun je Mola Rondo uitprinten en vast proberen.

 

Mannen, vrouwen en kinderen lopen door de Romeinse stadstraat van Museumpark Orientalis. Ze zijn gekleed in Romeinse kledij, waaronder harnassen. Ze dragen speren bij zich.

Shows en activiteiten

Onderstaande activiteiten vinden plaats op vrijdag 4 augustus. Aanmelden is niet nodig. De activiteiten zijn kosteloos na entree tot het Museumpark. 

14:00 uur: Twee geliefden geven elkaar het ja-woord. Alle bezoekers zijn uitgenodigd op deze Romeinse bruiloft. Geschikt voor kinderen en volwassenen.

15:00 uur: Er hangt onweer in de lucht. Soldaten trainen voor een gevecht om de ruïne dat op zaterdag en zondag los zal barsten. Geschikt voor kinderen en volwassenen. 

Shows en activiteiten

Onderstaande activiteiten vinden plaats op zaterdag 5 augustus en zondag 6 augustus. Aanmelden is niet nodig. De activiteiten zijn kosteloos na entree tot het Museumpark. 

12:00 uur: Hoe zag een vroeg christelijke mis in het Laat Romeinse Rijk eruit? Je kunt er één bijwonen in het Sanhedrin. Geschikt voor kinderen en volwassenen.

12:30 uur: Laat je inlijven als Romeinse soldaat op het Plein van Pilatus en leer vechten als een echte Romein. Gooi met een speer of trek ten strijde met je zwaard. Vergeet jezelf niet te verdedigen! Gelukkig zijn er echte helmen en schilden. Kinderactiviteit.

13:00 uur:
De soldaten en foederati (Germanen die werden ingelijfd in het Romeinse leger) met hun gezinnen krijgen regelmatig loon, kleding en voedsel. Ook bezoekers kunnen voor het Sanhedrin een vergoeding voor diensten of inkwartiering aanvragen. Geschikt voor kinderen en volwassenen.


14:00 uur:
Laat je inlijven als Romeinse soldaat op het Plein van Pilatus en leer vechten als een echte Romein. Gooi met een speer of trek ten strijde met je zwaard. Vergeet jezelf niet te verdedigen! Gelukkig zijn er echte helmen en schilden. Kinderactiviteit.


15:30 uur:
Laat je inlijven als Romeinse soldaat op het Plein van Pilatus en leer vechten als een echte Romein. Gooi met een speer of trek ten strijde met je zwaard. Vergeet jezelf niet te verdedigen! Gelukkig zijn er echte helmen en schilden. Kinderactiviteit. 


16:00 uur:
Strijd! Het  gevecht om de ruïne achter het Egyptisch huis barst los. Geschikt voor kinderen en volwassenen.