Ontmoet de natuur

Wanneer: zaterdag 2 september en zondag 3 september

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. Museumpark Orientalis ligt in een prachtig en uniek natuurgebied. Ook het park zelf is maar liefst 30 hectare groot. Op zaterdag 2 september en zondag 3 september ontmoet je de natuur tijdens het Fête de la Nature. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Ontdek de flora en fauna die het park rijk is met de natuurbingo. Ben je niet vies van vieze handen? Neem dan deel aan een workshop leemstuc. De natuur nodigt ook uit tot gewoon even zijn. Met een wandelcoach of in het labyrint ervaar je dat het beste. Alle activiteiten vind je hieronder. 

Natuurbingo

Wanneer: zaterdag 2 september en zondag 3 september
Tijd: hele dag
Kosten: gratis na entree

Ontdek de natuur in Museumpark Orientalis. Rozemarijn, een schaap, dennenappels of… poep! Vind jij 5 dieren, planten of andere dingen uit de natuur op een rij? Dan heb je bingo! Bij de kassa ligt een klein prijsje voor je klaar (ook als je niet alles hebt kunnen vinden). Er zijn drie verschillende bingokaarten, dus je kunt ook nog tegen je broertje/ oma/ vriendinnetje spelen. De bingo is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Workshop leemstuc

Wanneer: zaterdag 2 september en zondag 3 september
Tijd: 13:00 uur/ 14:00 uur/ 15:00 uur

Veel van de historische huizen in Museumpark Orientalis zijn bekleed met leem: een mengsel van zand, klei en silt. Leemstuc heeft bijzondere eigenschappen. Het is namelijk vochtregulerend, geluidsabsorberend en isolerend. Geen wonder dus dat het materiaal al duizenden jaren gebruikt wordt. Op 2 en 3 september kun je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens een workshop leemstuc. Onder begeleiding van professionals restaureer je zelf een stukje van het joods huis in de Romeinse straat: het huis links op de foto.

TIP: neem kleren mee die vies mogen worden.

Je kunt je op de dag zelf aanmelden bij de kassa, maar om zeker te zijn van een plekje kun je je ook van tevoren aanmelden via info@museumparkorientalis.nl. Vermeld in je bericht je naam, het aantal personen en de tijd waarop je wilt deelnemen. Er kunnen maximaal 6 personen tegelijkertijd meedoen. Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen.

Natuurcoaching

Wanneer: zaterdag 2 september
Tijd: 13:00 uur tot 14:00 uur
Kosten: gratis na entree Museumpark

Veel mensen voelen dat ze tegenwoordig veel moeten. Deze workshop nodigt je uit om gewoon even te zijn.  Gun jezelf een moment van opladen, uit je hoofd, in je lijf. Ervaar wat de natuur voor je kan doen.

Deze workshop wordt gegeven door Lisette Sillessen. Er kunnen maximaal 10 mensen meedoen met de workshop. Wil je er zeker van zijn dat je een plekje hebt? Je kunt je vooraf opgeven via info@museumparkorientalis.nl. Vermeld daarin je naam en met hoeveel personen je mee wilt doen. Het is ook mogelijk om je op 2 september bij de kassa op te geven. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

Workshop labyrint lopen

Wanneer: zaterdag 2 september en zondag 3 september
Tijd: 13:00 uur/ 14:00 uur/ 15:00 uur.
Aanmelden: door te mailen naar labyrintmuseumparkorientalis@gmail.com of op de dag zelf bij de kassa
Kosten: gratis na entree

In de woestijn van Museumpark Orientalis ligt een groot labyrint van stenen. Deze heeft de vorm van een zogenaamd klassiek labyrint. Deze padvorm is oeroud en heeft iets geheimzinnigs. Binnen veel verschillende (oude) culturen en op alle continenten vind je haar terug.

Een labyrint is een symbool van je levensweg. In een labyrint kun je maar één kant op lopen. Het is dus geen doolhof waarin je verdwaalt, integendeel. Je komt vanzelf bij het centrum. Het labyrint helpt je in de zoektocht naar je eigen weg. Het leidt je van buiten naar binnen, naar waar het in wezen om gaat. Om daarna weer terug te keren naar buiten.

Op 2 september zijn er zogeheten labyrinthoeders aanwezig. Zij vertellen je over het labyrint en begeleiden je bij het lopen ervan. De workshop duurt ongeveer 30 minuten. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en voor volwassenen.

Roofvogelpagode

Wanneer: zaterdag 2 september en zondag 3 september
Tijd: 12:00 uur tot 16:00 uur
Kosten: gratis na entree. Je kunt tegen een kleine vergoeding met een vogel op de foto. De opbrengst hiervan gaat naar het verzorgen van de dieren.

Vogels horen vrij in de natuur te kunnen leven. Toch worden ze vaak als huisdier gehouden, soms onder slechte omstandigheden. De pagode die dit weekend voor het Egyptische huis staat, is een opvang voor vogels waar door de vorige eigenaars niet meer voor gezorgd kon worden. Helaas hebben deze vogels in de natuur geen overlevingskans omdat ze in gevangenschap zijn geboren.

Elke vogel zit maximaal 2 uur op een stokje, thuis kunnen ze vrij rond vliegen. De opbrengsten die hier worden gegeneerd, worden gebruiken zij om deze vogels een waardig bestaan te geven.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen en voor volwassenen.