Arabisch arrangement

Het Arabische dorp in het museum is geïnspireerd op de stad Mirbat aan de zuidkust van Oman. Mirbat was een belangrijke schakel in de oude wierookroutes. Vanuit de stad vertrokken karavanen met het kostbare handelsproduct door de woestijn naar het noorden: naar Mesopotamië, Palestina en het Romeinse Rijk. Mirbat vervulde ook een belangrijke rol in de internationale handel overzee. Vanuit Mirbat werd gehandeld met Oost-Afrika, India en China. Het Arabisch dorp is een exemplarisch islamitisch dorp geworden, waarin naast aspecten van de Omanitisch-islamitische cultuur ook aspecten uit andere islamitische regio’s wordt getoond. Maak kennis met het leven in een Arabisch dorp en ervaar het dagelijks leven van de bewoners!

Dit arrangement bestaat uit een mini-rondleiding door het Arabisch dorp en drie activiteiten: henna schilderen, Arabisch schrijven en thee drinken.

Henna schilderen

Henna is een rode kleurstof afkomstig van de hennastruik. Deze kleurstof wordt in de Arabische cultuur al eeuwenlang gebruikt voor het verven van ingewikkelde patronen op de handen en voeten. Behalve dat het mooi staat, hebben de tekeningen ook een symbolische betekenis. Een bruid wordt meestal beschilderd met bloemmotieven, wat betekent dat men haar vruchtbaarheid toewenst. Het kan ook zijn dat de tekening boze krachten moet afweren, zoals het boze oog. Kinderen kunnen een henna schildering laten maken.

Arabisch schrijven

Het Arabische schrift is heel anders dan dat van ons. Oorspronkelijk is het Arabisch een taal van woestijnbewoners. Door de verspreiding van de islam is het Arabisch uitgegroeid tot een wereldtaal. Om het heilige boek van de islam, de Koran, te begrijpen moesten de gelovigen Arabisch leren. Het Arabisch wordt van rechts naar links geschreven. Tijdens deze workshop leren kinderen de basis van het Arabische alfabet.

Thee drinken

Het is onmogelijk om een Arabisch huis te bezoeken zonder koffie of thee aangeboden te krijgen. De koffie-ceremonie is naast een manier om vriendschap te tonen, ook een verplichting voor de gastheer om een bezoeker welkom te heten in zijn tent of huis. Omdat het koffie zetten veel tijd in beslag neemt, krijgen de gasten eerst de thee aangeboden die altijd klaar staat om de dorst te lessen.

Praktische informatie

  • Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar
  • Duur van het arrangement is ca. 2 uur
  • Prijs voor een groep van 25 – 50 kinderen is € 9,00 per kind (inclusief entree)
  • Prijs voor een groep van 50 – 75 kinderen is € 8,00 per kind (inclusief entree)

Komen jullie met school Museumpark Orientalis ontdekken? Neem dan contact op met onze reserveringsafdeling via reservering@museumparkorientalis.nl of 024 382 3110. Vraag gerust naar de mogelijkheden, wij denken graag met u mee!

TENTOONSTELLINGEN
AGENDA
TICKETS