Monumentaal museum

Museumpark Orientalis is in alle opzichten een monumentaal museum. Op het park bevinden zich dertien bouwwerken die sinds 2003 op de lijst van Rijksmonumenten staan. Uniek in Nederland om zoveel Rijksmonumenten op één plek te hebben, een bezoek waard!

Het zijn vooral de bouwwerken uit de begintijd van het museum die de monumentale status hebben gekregen.

De Rijksmonumenten

De volgende Rijksmonumenten zijn in ons museum te bezoeken:

• De Grot van Bethlehem
  • Heilig Hartbasiliek
  • Het dorp Nazareth (Joods dorp)
  • Synagoge
  • Herdersveld
  • Tollenaarswoning
  • Oosterse herberg
  • Paleis van Pilatus
  • Sanhedrin
  • Aanleg -en lanenstelsel
  • Bedoeïenentent
  • Oosterse straat
  • Twee wijnpersen

Piet Gerrits

Onder de meeste Rijksmonumenten staat de ‘handtekening’ van de Nijmeegse kunstenaar Piet Gerrits. Hij was vanaf het prille begin bij het museum betrokken. Eerst als adviseur en later als conservator. Vanaf 1937 kreeg Gerrits de algehele artistieke leiding over de Heilig Land Stichting.

Vanwege zijn vele ontwerpen en andere bijdragen aan het museum mag hij met recht de geestelijk vader van de Heilig Land Stichting worden genoemd. Tijdens zijn studie raakte Gerrits bevriend met de architect Jan Stuyt, die ook een belangrijke bijdrage aan de monumentale status van de Heilig Land Stichting heeft geleverd.