30 Rijksmonumenten

30 Rijksmonumenten 2018-03-29T07:25:45+00:00

Monumentaal museum

Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting is in alle opzichten een monumentaal museum. Op het park bevinden zich dertig bouwwerken die sinds 2003 op de lijst van Rijksmonumenten staan. Een bezoek waard!

Paleis van Pilatus

Het zijn vooral de bouwwerken uit de begintijd van het openluchtmuseum die de monumentale status hebben gekregen. Denk dan aan  het paleis van Pilatus, de nagebouwde traditionele synagoge en de karavanserai. Deze bijzondere bouwwerken zijn allemaal te bezoeken bij Museumpark Orientalis.

Piet Gerrits

Onder de meeste monumenten staat de ‘handtekening’ van de Nijmeegse kunstenaar Piet Gerrits. Hij was vanaf het prille begin bij het museum betrokken. Eerst als adviseur en later als conservator. Vanaf 1937 kreeg Gerrits de algehele artistieke leiding over de Heilig Land Stichting.

Geestelijke vader

Vanwege zijn vele ontwerpen en andere bijdragen aan het museum mag hij met recht de geestelijk vader van de Heilig Land Stichting worden genoemd. Tijdens zijn studie raakte Gerrits bevriend met de architect Jan Stuyt, die ook een belangrijke bijdrage aan de monumentale status van de Heilig Land Stichting heeft geleverd.