Wie zijn wij?

Museumpark Orientalis is het oudste openluchtmuseum van Nederland. De kleurrijke wereld van het jodendom, christendom en de islam komt tot leven in een 30 hectare groot rijksmonument. Wat betekent religie en cultuur voor het leven van vandaag? Je ontdekt tijdens je rondreis in de bosrijke omgeving dat wij in onze multiculturele samenleving meer met elkaar delen dan je zou denken!  In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven. Het hele jaar zijn er evenementen waarbij we cultuur, authentieke activiteiten of ambachten bieden, kijk gauw in de agenda. Daarnaast is er een binnenmuseum met wisselende tentoonstellingen rondom het Midden-Oosten, geloof of cultuur.

De Rijksmonumenten

Museumpark Orientalis is in alle opzichten een monumentaal museum. Op het park bevinden zich dertien bouwwerken die sinds 2003 op de lijst van Rijksmonumenten staan. Uniek in Nederland om zoveel Rijksmonumenten op één plek te hebben, een bezoek waard!

Het zijn vooral de bouwwerken uit de begintijd van het museum die de monumentale status hebben gekregen namelijk:

De Grot van Bethlehem – Heilig Hartbasiliek – Het dorp Nazareth (Joods dorp) – Synagoge – Herdersveld – Tollenaarswoning -Oosterse herberg
Paleis van Pilatus – Sanhedrin – Aanleg -en lanenstelsel – Bedoeïenentent – Oosterse straat – Twee wijnpersen

Geschiedenis

In 1905 bezochten priester Arnold Suys, architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits gezamenlijk het Heilig Land. Het drietal was zo onder de indruk dat ze deze beleving ook mogelijk wilde maken voor Nederlanders die niet af konden reizen naar het Midden-Oosten. Ze verbleven jarenlang in het Midden-Oosten en richtte in 1911 Heilig Land Stichting op. Hier konden bezoekers later met eigen ogen het landschap uit de Bijbel zien en het levensverhaal van Jezus Christus volgen. Museumpark Orientalis zoals het museum sinds 2007 heet is allang niet meer het museum over de Bijbel. Er is tegenwoordig ook aandacht voor andere religies zoals eeuwenoude religies van de Egyptenaren en de vroege Romeinen maar ook de moderne religies zoals de islam. en Sinds 1992 ‘bewonen’ figuranten regelmatig de locaties in het museum zodat je een levendig beeld krijgt van het dagelijks leven in het Midden-Oosten. Meer weten over onze geschiedenis? Klik hier.

Piet Gerrits

Onder de meeste Rijksmonumenten staat de ‘handtekening’ van de Nijmeegse kunstenaar Piet Gerrits. Hij was vanaf het prille begin bij het museum betrokken. Eerst als adviseur en later als conservator. Vanaf 1937 kreeg Gerrits de algehele artistieke leiding over de Heilig Land Stichting.

Vanwege zijn vele ontwerpen en andere bijdragen aan het museum mag hij met recht de geestelijk vader van de Heilig Land Stichting worden genoemd. Tijdens zijn studie raakte Gerrits bevriend met de architect Jan Stuyt, die ook een belangrijke bijdrage aan de monumentale status van de Heilig Land Stichting heeft geleverd.