Romeinse Zomer

Romeinse Zomer2018-08-08T14:32:51+00:00

Vier de Romeinse zomer in Orientalis! 1 juli t/m 31 augustus

Ga op onderzoek uit: Archeohotspot 

Vroeger liepen in de omgeving van Nijmegen de echte Romeinen rond! En daar is nog steeds veel over terug te vinden. Museumpark Orientalis is nu een ArcheoHotspot, waar je zelf kan meezoeken naar vondsten uit de Romeinse tijd. De hotspot is elke zaterdag en zondag in de maanden juli en augustus geopend in de Cardo van het museum.

Ga op pad met de Romeinentas


Bij de kassa van het museum kunnen kinderen zich verkleden als een Romein en voor € 3,50 een Romeinentas kopen, met daarin een Romeinen ontdekkingstocht en allerlei attributen die nodig zijn voor de tocht.

Oefenen als een Romeins legionair

Verspreid door het museum vind je spannende Romeins oefentoestellen. Je kunt hier oefenen als een Romeinse legionair. Romeinse soldaten moesten natuurlijk heel fit zijn. Daarom oefenden ze in het gymnasium: de Romeinse sportschool. De gymnastiekles die jij op school krijgt komt van het woord gymnasium, zie je hoeveel het op elkaar lijkt?

Speel de spelletjes van de Romeinen


Het spelen van spelletjes is van alle tijden. Op afbeeldingen is te zien hoe de mensen in de Romeinse tijd speelden. Bordspelen werden vooral door volwassenen en oudere kinderen gespeeld. Verspreid in de Romeinse straat liggen de spellen met de speluitleg en kun je elkaar uitdagen.

Elke dinsdag en woensdag! Beschilderen met henna

Wil jij ook prachtige beschilderingen op je handen? Dat kan! Word een echte Arabische prins of prinses met henna.

Elke vrijdag en zaterdag

Bomba wordt Romein

Straatacteur Julius Bomba komt langs in Orientalis! Bomba is een Bataaf die in het Romeinse leger heeft gezeten en Romeins burgerrecht heeft gekregen. Hij vindt alles wat Romeins is geweldig en vertelt graag hun verhalen.

niet op 25 augustus

Elke woensdag en donderdag in juli en augustus

Weef je eigen armbandje van wol

Maak je eigen armbandjes! Ga jij voor stoer donkerblauw of voor lichtroze? Kom langs en creëer je eigen sieraad!

Elke dinsdag en zondag
Bouw mee aan de bijenkorfhuizen!

In de buurt van het meer kun je met leem zelf meebouwen aan het museum. De activiteit is geschikt voor alle kinderen vanaf 2 jaar. Lekker met je handen of voeten in het leem dat je zelf maakt door klei en zand te mengen met water en goed te kneden of te stampen.

Vanaf 14 augustus druppelen de Romeinen binnen

Het oude Midden Oosten is ook een deel van het Romeinse Rijk geweest. Beleef de oudheid in de Romeinse stadsstraat met huizen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur. Drink een glaasje thee mee met de bewoners in het nabij gelegen vissersdorp en verken het leven aan de rand van de woestijn.

De Straat wordt deze week door Romeinen bevolkt die daar hun ambachten uitoefenen, hun producten verkopen en met hun wapens trainen. Tijdens het Via Romana Festival zijn ze compleet! Beleef de Romeinse tijd zo dichtbij als nooit tevoren.

18 en 19 augustus: Via Romana Festival

Beleef het Romeinse Rijk

  • Op 18 augustus om 12.00 uur vindt een echte Romeinse huwelijksinzegening plaats;
  • Er zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe;
  • Straattheater: Bomba wordt Romein (om 12.30 uur, 14.00 en 15.30 uur);
  • De ambachtslieden laten hun vakmanschap zien door oude ambachten te demonstreren. Er worden manden, gebreide slofjes, geweven banden, springtouwen en nog veel meer verkocht.
  • Er worden worsten gerookt volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen. Aan de hand van de kruiden en specerijen liet men destijds zien hoe rijk men was.
  • Op beide dagen vindt om 15.00 uur een spectaculaire interactieve Romeinenshow plaats.

Dit weekend geldt voor iedere bezoeker, € 1 p.p. toeslag.