Sinan Can bij het Afrika Museum en Museumpark Orientalis
Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.
Tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer bezocht door verschillende kunstenaars. Muzikanten, schrijvers, documentairemakers, dichters, onderzoekers. Zij gaan op hun eigen wijze – en dus ook met verschillende middelen – de ongekende verhalen vertellen, gestuurd door een onderzoeksvraag vanuit de betreffende locaties. De eindproducten worden rondom de Maand van de Geschiedenis in oktober onthuld.
Gezamenlijk vormen de resultaten een bijzondere route door ons verleden. Van de Limes (Museum Het Valkhof en De Bastei), langs de middeleeuwen (Gebroeders van Lymborch en de Stevenskerk) tot de Tweede Wereldoorlog (Vrijheidsmuseum en Infocentrum WO2 Nijmegen), en alles daartussen en daarna (Afrika Museum, Museumpark Orientalis, Radboud Erfgoed, Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis).
Het Afrika Museum en Museumpark Orientalis werden samen gekoppeld aan journalist en programmamaker Sinan Can. Sinan heeft de gave om de best gesloten deuren te openen. Om er vervolgens een kritische blik naar binnen te werpen en die te vertalen naar spraakmakende documentaires en boeken. De afgelopen twee decennia heeft hij ons wegwijs gemaakt in het Midden-Oosten. Met onderwerpen als moslimterrorisme, de missie in Afghanistan, vluchtelingenproblematiek en de Algerijnse genocide houdt hij onze aandacht moeiteloos uren vast.
Voor Ongekend bezoekt hij twee bijzondere plekken in Nijmegen: Het Afrika Museum en Museumpark Orientalis. Daar start hij een zoektocht naar religie, culturele uitwisseling en zingeving.