Omani halawa

Halawa betekent zoet in het Arabisch. Omani halawa (ook wel halwa genoemd) is een typische Omaanse zoetigheid die nog steeds op traditionele wijze gemaakt wordt.

Ingrediënten:

2 liter water
1 kilo witte suiker
100 gram bruine suiker
200 gram zetmeel
een scheutje rozenwater
saffraan
kardemom
amandelen
nootmuskaat
eventueel een beetje boter

Bereiden:

  1. Doe 1,4 liter van het water in de pan en breng dit snel aan de kook.
  2. Voeg de bruine suiker toe en roer totdat alle suiker is opgelost.
  3. Voeg vervolgens de witte suiker toe en roer tot ook deze is opgelost.
  4. Doe nu de helft van het mengsel in de schaal en zet het even apart. Laat de rest van het mengsel zachtjes doorkoken.
  5. Voeg nu het zetmeel toe aan het water dat je nog over hebt. Voeg dit toe aan de kokende siroop. Gebruik een zeef. Blijf roeren.
  6. Voeg nu de siroop die je apart hebt staan in de schaal weer toe aan het mengsel. Blijf roeren totdat de halawa samen gaat plakken.
  7. Voeg eventueel een beetje boter toe.
  8. Voeg saffraan, rozenwater, nootmuskaat en kardemom toe.
  9. Als de halawa dik wordt, haal hem van het vuur en doe het in kleine schaaltjes.
  10. Decoreer met de amandelen.
  11. Laat afkoelen.

Samen met de dadel is halawa het meest geliefde snoep van Oman. In Oman komen circa 300 dadelsoorten voor. Ook de halawa wordt gemaakt in allerlei smaken en is te koop in speciale Omani sweet shops.

Halawa wordt met een klein lepeltje uit de schaaltjes gegeten en is heerlijk bij een kopje Arabische koffie.

In het Arabisch dorp Omani in het museum kun je een grote halawa schaal zien.