De drie Heilige boeken en geografisch Heilig Land

Drie godsdiensten die Abraham als stamvader claimen: jodendom, christendom en islam. Allemaal hebben ze hun eigen verzameling heilige teksten. Deze heilige boeken hebben de geschiedenis van de wereld ingrijpend beïnvloed, maar het gebrek aan kennis van de boeken is tegenwoordig groot. In Museumpark Orientalis kunnen bezoekers meer te weten komen over de inhoud en achtergronden van deze werken. 

Tenach (de Hebreeuwse Bijbel)

De Tenach is de Bijbel die in het jodendom wordt gebruikt, ook wel de Hebreeuwse Bijbel genoemd. Het woord Tenach is samengesteld uit de beginletters van Tora (Wet), Newie’iem (Profeten) en Chetoewiem (Geschriften). Het is niet precies bekend wanneer de Tenach zijn definitieve vorm en inhoud kreeg, maar waarschijnlijk was het ergens rond het begin van onze jaartelling. Hoe wordt de Hebreeuwse Bijbel door joden gebruikt in de synagoge? Hoe ziet een Thorarol er uit? Wat is een jad en waarvoor wordt het gebruikt?

Het Nieuwe Testament

De verhalen over Jezus werden tussen 50 en 100 na Christus opgeschreven. Het zijn de vier evangeliën, die gaan over zijn leven; de Handelingen van de apostelen over de gebeurtenissen kort na zijn dood en de reizen van de apostel Paulus; de brieven van de apostelen en het boek Openbaring. Samen noemen we ze het Nieuwe Testament. Het is de basis van het christendom en was van niet te onderschatten betekenis voor de ontwikkeling van de Westerse cultuur. Waarom noemen we dit boek het Nieuwe Testament? Waar komen al onze feestdagen vandaan en kennen wij de betekenissen daar nog van?

De Koran

De geschiedenis van de islam begint rond 610 na Christus, toen de profeet Mohammed zijn eerste openbaring kreeg. Die en de volgende openbaringen zijn in de loop der jaren opgeschreven en verzameld in één boek: de Koran. De definitieve versie van dit boek kwam al vroeg tot stand: zo'n twintig jaar na de dood van Mohammed. Volgens de islamitische traditie is de Koran het letterlijke woord van God. Naast de Koran kent de islam nog een groot aantal overleveringen over het doen en laten van Mohammed, de hadiths. Hoe is de Koran opgebouwd? Waarom mag Mohammed niet afgebeeld worden? Heeft dat iets te maken met de heilige tekst?

Geografisch Heilig Land

Het Heilig Land ligt oorspronkelijk volgens de Westerse christelijke wereld in het oude Palestina. Men wil hiermee tot uitdrukking brengen dat men dit gebied als heilig beschouwt op grond van in de Bijbel beschreven plaatsen en gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Dit gebied komt grotendeels overeen met het grondgebied van het huidige Palestina en Israël; kleine delen van Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte die aan dit gebied grenzen worden hier soms ook wel toe gerekend.

Voor de locatie van het nagebouwde Heilig Land in Nederland werd gekozen voor buurtschap De Ploeg aan de rand van Groesbeek, omdat de grond hier op dezelfde manier oneffen is als in het echte Heilig Land.

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Feest van Licht is geopend! Levende #kinderkerststal trok véél publiek. We zijn elke dag geopend! #kerstvakantiehttps://t.co/FBkuBCC2eU
#Uitjes aanbevolen door @OmroepGLD https://t.co/mzX8WZBo40 👫👭👬👭👫 #Opening vanmiddag. Kinderen verkleed als herder… https://t.co/p1c1NGhJpH
RT @FrankTimp: Vier het Feest van Licht Vier samen kerst in een decor van 2000 jaar geleden! Volg de verlichte route die je voert langs dor…
Zaterdag 16 december om 14.00 uur officiële #Opening met #ThomasVerbogt en het #NonKozakkenkoor. 👬👫👭Kinderen zijn… https://t.co/Nzts9EE9wv
#Opening #FvL2017 16 december vanaf 14.00 uur! #Welkom https://t.co/TjzPvC9YlA

 

Online tickets via www.feestvanlicht.nl

  Nederlands