Welkom in Orientalis

Museumpark Orientalis laat u de kleurrijke wereld zien van de drie monotheïstische godsdiensten en cultuur van het Midden-Oosten. Op deze pagina vindt u een overzicht van wat u in ons museum kunt verwachten. Voor meer informatie over de geschiedenis en achtergrond van het museum, kunt u in het menu aan de rechterkant doorklikken.

Het museum biedt u een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten. Kijk voor ons aanbod, ook voor kinderen, in onze activiteitenkalender. Tevens kunt u bij ons culinair genieten in de Romeinse Herberg.

Al generaties lang is Museumpark Orientalis in de regio Arnhem Nijmegen een veelbezochte bestemming. Het museumpark is tevens het oudste openluchtmuseum van Nederland.

Woestijn met bedoeïenenkamp

In onze woestijn begint het verhaal van de drie monotheïstische religies. Hier leefde Abraham als nomade duizenden jaren geleden, de aartsvader van het jodendom, het christendom en de islam. Met ons bedoeïenenkamp wordt deze levenswijze uitgebeeld. Bedoeïenen zijn nomadische Arabieren die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten rondtrekken door de woestijn met weinig bezittingen, en voornamelijk geiten en dromedarissen als vee.

Beth Juda

Ons dorp Beth Juda biedt een kijkje in de wereld van het jodendom. Hier zijn verschillende huisjes te bezoeken waar joodse geloofs- en gebruiksvoorwerpen worden tentoongesteld. Ook is er een synagoge die aan de hand van archeologisch onderzoek door Piet Gerrits, één van de oprichters en de eerste artistiek directeur van het museum, is gebouwd. In de expositieruimte in het dorp is momenteel een tentoonstelling over Piet Gerrits te zien.

Net buiten het joodse dorp ligt de hidden garden. Deze tuin staat in het teken van een vers uit het Bijbelboek Deuteronomium, waarin zeven landbouwproducten worden genoemd die belangrijk waren voor het joodse volk: tarwe, gerst, wijnstokken, vijgenbomen, granaatappelbomen, olijven en honing (Deut. 8:8). Verder liggen er zes rotsen uit verschillende streken van Israël, die zo zijn neergelegd dat ze symbool staan voor de zes punten van de davidsster.

Karavanserai

Op weg naar de Karavanserai ligt de geboortegrot: een grot die vroeger vaak als stal werd gebruikt en hier wordt gebruikt om de geboorte van Jezus te verbeelden. Iets verderop staat het timmermanshuisje. Dit huisje werd gebouwd om de woning van Jozef en Maria voor te stellen.

Ook onze Karavanserai was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van het geboorteverhaal van Jezus. Bij een dergelijke herberg zouden Maria en Jozef hebben aangeklopt vlak voordat Jezus geboren werd. In de Karavanserai is te zien hoe karavaanreizigers tijdens hun reizen overnachtten. Karavanserais lagen op een dagreis afstand van elkaar langs iedere karavaanroute. Handelskaravanen beladen met kostbare goederen op dure dromedarissen waren in de nacht kwetsbaar voor rovers. Een karavanserai was een redelijk veilige plek waar iedere reiziger gratis kon overnachten op banken onder galerijen binnen de muren. De herbergier verdiende zijn geld met het verhuren van kamers aan reizigers die wat meer privacy wilden.

Omani

Oorspronkelijk werd dit dorp gebouwd als een verwijzing naar het vissersdorp Kafernaum uit de eerste eeuw na Christus. In dat dorp, gelegen aan het meer van Galilea, verzamelde Jezus zijn eerste volgelingen. Tegenwoordig heet dit Arabische dorp Omani en staat het in het teken van de islam. Het is gebaseerd op een kustdorpje in Oman en herbert dan ook objecten uit Oman zelf. Er is een moskee, een kleine overdekte suq (markt) en in verschillende huisjes zijn presentaties over de islam, Arabische ambachten en Oman te vinden.

Jeruzalem

In ons Jeruzalem is er van alles te zien. Jeruzalem was onder Romeinse heerschappij een broedplaats van cultuur en religie, en deze verscheidenheid is terug te zien in de Romeinse straat die door de stad loopt. Hier zijn allerlei winkeltjes, werkplaatsen en huizen uit verschillende culturen (Grieks, Romeins en Egyptisch) te vinden. Er is bovendien een huis gewijd aan de Mithras-cultus, met op de bovenverdieping een vroegchristelijk kerkhuis. Aan het einde van de straat staat een Egyptische poort met daarachter het sanhedrin: een joods gerechtshof. Ook bevinden zich in de Romeinse Stadsstraat onze museumwinkel Mazzeltov en de Romeinse Herberg, gerund door een echte herbergier. Tot slot bevindt zich in Jeruzalem het paleis van Pontius Pilatus, de Romeinse provinciebestuurder uit de tijd van Jezus. Dit paleis ligt aan een mooi plein, wat zo een goede indruk geeft van de plek waar in Romeinse steden allerlei openbare gelegenheden plaatsvonden.

Binnenmuseum

In ons binnenmuseum zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien die te maken hebben met de drie monotheïstische godsdiensten en de cultuur van het Midden-Oosten. Op dit moment zijn dat de tentoonstellingen ‘Eeuwige Verhalen’, ‘Toen God nog schreef’, ‘Het Kruis in handen van mensen’ en ‘Imago Christi’.

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Feest van Licht is geopend! Levende #kinderkerststal trok véél publiek. We zijn elke dag geopend! #kerstvakantiehttps://t.co/FBkuBCC2eU
#Uitjes aanbevolen door @OmroepGLD https://t.co/mzX8WZBo40 👫👭👬👭👫 #Opening vanmiddag. Kinderen verkleed als herder… https://t.co/p1c1NGhJpH
RT @FrankTimp: Vier het Feest van Licht Vier samen kerst in een decor van 2000 jaar geleden! Volg de verlichte route die je voert langs dor…
Zaterdag 16 december om 14.00 uur officiële #Opening met #ThomasVerbogt en het #NonKozakkenkoor. 👬👫👭Kinderen zijn… https://t.co/Nzts9EE9wv
#Opening #FvL2017 16 december vanaf 14.00 uur! #Welkom https://t.co/TjzPvC9YlA

 

Online tickets via www.feestvanlicht.nl

  Nederlands