Melokhia (soep uit het oude Egypte)
Melokhia, (ook wel molokhia of mologia) is een van de oudste Egyptische gerechten. Het is al afgebeeld op grafschilderingen van de farao’s en vormde eeuwenlang een van de basisschotels uit de Egyptische boerenkeuken. Elke familie had zijn eigen recept.
Het verse blad (dat een beetje aan spinazie doet denken) is zelden verkrijgbaar buiten Egypte, maar is in de diepvries of gedroogd verkrijgbaar in winkels voor oosterse producten. Gebruik spinazie als je geen melokhia kunt vinden.
Ingrediënten voor 6 personen:
350 gram lamsvlees, kip of eend
2 uien, fijngesneden
9 tenen knoflook, uitgeperst
zeezout en gemalen zwarte peper
300 à 400 gram melokhiablad uit de diepvries of 75 gram gedroogd
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gemalen koriander
½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
Bereiden:
- Doe het vlees met de uien, een derde van de knoflook en flink wat zout en peper in een grote pan.
- Schenk er 1 ¾ liter water bij.
- Breng dit geleidelijk aan de kook en schuim zo nodig af.
- Laat het vlees 2 uur trekken.
- Schep het vlees uit de pan, verwijder eventuele botjes en snijd het klein.
- Zeef de bouillon in een schone pan (er is ongeveer 1,5 liter nodig).
- Verkruimel gedroogde melhokhia bladeren (met de handen of in een keukenmachine).
- Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de melokhiabladeren toe.
- Schep goed om.
- Breng de soep aan de kook en laat hem 20 minuten zachtjes koken.
- Fruit intussen de resterende knoflook in de olie.
- Voeg koriander en chili- of cayennepeper toe.
- Houd dit mengsel apart tot de soep gaar is.
- Schep het vlees en het knoflookmengsel in de pan.
- Warm de soep nog enkele minuten door.
- Schep de soep in kommen en smullen maar!