Marsepein

Marsepein is een typische Arabische lekkernij. Met noten, suiker, citroensap, rozenwater of oranjebloesemwater maak je zelf al marsepein. Niet te moeilijk en erg lekker!

Ingrediënten:

200 gram amandelen en walnoten
200 gram basterdsuiker of poedersuiker
kneepje citroensap
scheutje rozenwater of oranjebloesemwater
vijzel of blender

Bereiden:

  1. Maak de noten in een vijzel of blender fijn.
  2. Voeg de basterdsuiker en het citroensap toe.
  3. Doe naar smaak een scheutje rozenwater of oranjebloesemwater erbij.
  4. Goed mengen.
  5. Als de marsepein klaar is maak je er kleine balletjes van.
  6. Om er mooie snoepjes van te maken kun je aan beide kanten van het balletje een halve walnoot plakken.

De achtergrond van het woord marsepein is zeer vreemd. Het Nederlands Etymologisch Woordenboek geeft het als volgt aan:

“Voor de verklaring van dit woord moeten we teruggaan op arab. mautabān, ‘iemand die als een koning rustig zit’. Met dit woord werd een byzantijnse munt aangeduid, die in de tijd der kruistochten in de Levant in omloop was en waarop een zittende Christusfiguur afgebeeld was. Omstreeks 1193 voerden de Venetiërs een dergelijke munt in en noemden die matapan. Vervolgens duidde het woord een belasting van 10% aan, die in Famagusta op Cyprus geheven werd en sedert de 13e eeuw werd het de naam voor een doos met een gewicht van 1/10 moggio, die in Venetië marzapane heette. Dan wordt het sedert de 14e eeuw de inhoud van zulk een doos, nl. suikerwerk uit suiker, amandelen en rozenolie en sindsdien verbreidde zich dit ital. woord marzapane in West-Europa.”