Ma’amoul (Arabische koekjes)

Ma’amoul is een authentiek recept voor koekjes uit de Arabische keuken. Vaak wordt het gemaakt met noten, zoals pistachenoten, walnoten of vijgen. Een heerlijk tussendoortje en lekker met Arabische koffie of Omaanse thee!

Ingrediënten voor circa 36 koekjes:

Voor het deeg
250 gram boter
500 gram bloem
2 eetlepels oranjebloesemwater
3 eetlepels melk

Voor de vulling
175 gram walnoten
125 gram gedroogde vijgen
2 eetlepels oranjebloesemwater
1 theelepel kaneel
2 eetlepels fijne kristalsuiker

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
  2. Wrijf de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel is.
  3. Werk het oranjebloesemwater en de melk erdoor tot een zacht deeg ontstaat.
  4. Hak voor de vulling de stukjes walnoot en de vijgen heel fijn.
  5. Voeg het oranjebloesemwater, de kaneel en de suiker toe en roer het goed door elkaar.
  6. Neem een stukje deeg ter grootte van een golfballetje en vorm hiervan een plat koekje.
  7. Schep hierop een eetlepel vulling en vouw het deeg hier omheen.
  8. Druk de randen goed aan.
  9. Maak zo circa 36 gevulde balletjes.
  10. Schik de balletjes met voldoende onderlinge tussenruimte op een bakplaat.
  11. Bak de koekjes in 20-25 minuten lichtbruin en knapperig.
  12. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.