Knutselactiviteiten
Omdat jij niet naar het museum kan, brengen wij het museum naar jou! Hier wat tips voor leuke en leerzame knutselactiviteiten die je gewoon vanuit huis kunt doen. Veel plezier en laat je ons zien wat je hebt gemaakt?
1. Armbandje weven
“Griekse en Romeinse kleding werd voornamelijk gemaakt van schapenwol. De wol werd met een spintol heel fijn gesponnen zodat de kledingstukken fijner waren dan onze moderne wollen kleding. Daarna werd de gesponnen wol op een weefgetouw geweven. Zowel de Griekse als de Romeinse vrouwen hielden zich bezig met spinnen en weven van wol. Meisjes leerden het al op jonge leeftijd van hun moeders.
Hard werken, weinig slapen, ruwe handen van het bewerken van de wol, dat waren de kenmerken van een goede vrouw. Op hun graf werden deugdzame Romeinse echtgenotes vaak geprezen met de inscriptie ‘Lanam Fecit’; zij maakte de wol.
Het weven gebeurde op grote getouwen en de stoffen werden precies op de maat van het kledingstuk gemaakt zodat er niet geknipt hoefde te worden. Hierdoor bleef het kledingstuk stevig. Alleen de zijnaden zijn aan elkaar genaaid.”
Benodigdheden:
- Stukje karton of plankje van 10 bij 15 centimeter
- Garen: katoen en breiwol
- Naald
- Schaar
Stappenplan:
1. Neem een lange katoenen draad en wikkel deze in de lengte 5 x om het plankje of het kartonnetje en leg een knoopje zodat de draad goed vast zit.
2. Kies een kleurtje breiwol en knip een lange draad. Pak een naald en doe de draad door de naald. Het weven kan beginnen!
3. Ga met de naald en draad afwisselend over de draad heen en er onderdoor. Laat aan het begin een eindje van ongeveer 10 centimeter hangen. Trek de draad aan (niet te strak).
4. Voor de volgende regel ga je over de draden waar je net onderdoor ben gegaan en andersom. Als je de voorkant van het plankje vol hebt, kun je het weefwerkje aan de achterkant los knippen en het om je arm knopen.
2. Olielampje maken
“De Romeinen verlichtten hun huis met olielampjes van aardwerk of brons. Elk lampje werd gevuld met olijfolie. Er werd een lont in het tuitje aangebracht, die kon worden aangestoken. Maar olijfolie was erg duur en daarom gingen de mensen meestal naar bed zodra het donker werd.
Sommige Romeinse lampen zagen er schitterend uit en brandden met verschillende lonten tegelijk: hoe meer vlammetjes, hoe lichter de kamer werd. Andere lampen waren versierd met afbeeldingen uit de mythologie of het dagelijks leven. Uit die afbeeldingen kunnen we van alles te weten komen over het leven van de Romeinen.”
Benodigdheden:
- Zelf hardende klei
- Waxinelichtjes
Stappenplan:
1. Neem een stukje klei. Kneed eerst een bol klei. Druk met je duim in het midden, terwijl je met je andere vingers de onderkant vormt zodat de klei de vorm van een potje krijgt.
2. Druk het gat goed aan en maak van een stuk overige klei een oor aan de zijkant.
3. Doe er een waxinelichtje in en je hebt een olielampje. Als je het leuk vindt, kun je het lampje ook nog oppimpen, door deze bijvoorbeeld te versieren met verf!
3. Vilten ballen maken
“Vilt is een niet-geweven stof die ontstaat door het samenpersen van wol met behulp van vochtige hitte en wrijving, zonder dat er een bindmiddel wordt gebruikt.
Vilten is de oudste textieltechniek. Uit oude viltresten is af te leiden dat vilt een paar duizend jaar voor Christus zowel in Europa als Aziƫ in gebruik was. Tenten, maar ook andere vilten voorwerpen als mutsen, capes, tassen en kleden werden van vilt gemaakt.
Omdat vilt waterdicht gemaakt kan worden, werd het ook gebruikt als bescherming tegen regen en sneeuw. Vilt deed ook dienst als harnas. De Romeinen hebben zelfs pantsers gemaakt van vilt dat door een speciale nabehandeling een uitstekende bescherming bood tegen ijzeren wapens en zelfs vuur!
De vilten muts was voor de Romeinse burgers een vrijheidssymbool. Als een slaaf zijn vrijheid terug kreeg, werd zijn hoofd kaalgeschoren en kreeg hij een puntige vilten muts op.”
Benodigdheden:
- Gekaarde ruwe schapenwol
- Zeep
- Schaal met water
Stappenplan:
1. Neem een pluk wol en vouw deze tot een balletje.
2. Maak het nat en rol het tussen je handpalmen zonder druk uit te oefenen (wanneer je je handen inzeept met zeep gaat dit gemakkelijker).
3. Wacht even rustig af, het kost tijd dat het natte vodje een balletje wordt.
4. Rol het balletje tot het goed stevig is. Neem steeds een nieuw pluk wol, het liefst in de vorm van een lapje en rol het balletje hier strak in.
5. Maak het geheel opnieuw een beetje nat en rol het weer tussen je handen. De nieuwe laag zal eerst erg gaan lubberen, dat is normaal. Blijf de bal rollen tussen je handen, zodat de ruimte langzaam verdwijnt door het krimpen van de wol. De verschillende lagen van een bal hoeven niet aan elkaar te hechten. De laatste laag zorgt steeds voor de verbinding.