Griekse olijventapenade (epityrum)

Dit recept vindt zijn oorsprong in de Griekse oudheid. Olijven werden toen al vermalen tot een puree en gegeten met brood. Het is een voorgerecht dat gegeten werd tijdens banketten.

Ingrediënten:

200 gram zwarte en/of groene olijven, ontpit
1 tl komijnzaad
1 tl venkelzaad
2 of 3 muntblaadjes
1 klein bosje verse koriander
2 el olijfolie
3 el witte wijnazijn
brood of crackertjes

Bereiden:

  1. Doe beetje bij beetje de olijven in een kom en maal ze fijn.
  2. Maal de komijn- en venkelzaadjes fijn en voeg ze toe aan de olijven.
  3. Hak vervolgens de munt en koriander fijn en voeg ze ook toe aan de olijven.
  4. Roer tenslotte de olijfolie en witte wijnazijn door het olijvenmengsel.
  5. Doe de tapenade op stukjes brood of op crackertjes.

Olijven werden veel gegeten in de oudheid. Al ver voor de Griekse oudheid stonden olijven vaak op het menu. Ze werden vers gegeten, gepekeld of in de vorm van een pasta geserveerd. Ook werd al in oude tijden van olijven olijfolie gemaakt. Deze werd overigens ook gebruikt als brandstof in olielampjes en als zeep in de badhuizen.

TENTOONSTELLINGEN
AGENDA