Ontmoet elkaar tijdens het food fest

Wanneer: zaterdag 22 juli en zondag 23 juli 2023
Tijd: vanaf 12:00 uur tot 17:00 uur (het Museumpark opent om 11:00 uur)

Samen eten verbindt. Aan tafel praat je over je dag en over je leven en ontmoet je elkaar. En via gerechten leer je ook (andere) culturen kennen.

In het kader van het thema ont(-)moeten organiseert Museumpark Orientalis daarom op zaterdag 22 en zondag 23 juli het food fest. In de Romeinse straat bereiden koks allerlei Romeinse gerechtjes die je kunt proeven. Je kunt de koks alles vragen over de recepten en de eetgewoontes van de Romeinen. Zo waren ze bijvoorbeeld dól op kaas. Je kunt ook zelf aan de slag. Leer hoe je mosterd maakt, of maal je eigen graan.

Ook kun je proeven van de barbecue, er zijn allerlei zoetigheden te proeven en vers brood uit de Romeinse steenoven. Kijk hoe terplekke kaas wordt gemaakt en proef allerlei speciale salades.

Alle activiteiten en hapjes zijn kosteloos na toegang tot het Museumpark. 

Romeinse eetgewoontes

Wanneer: zaterdag 22 juli
Tijd: 14:00 uur – 15:00 uur

Tweeduizend jaar geleden bezetten de Romeinen een groot deel van Europa, ze bouwden wegen, villa’s en badhuizen en brachten hun eigen eetgewoontes mee. Voor de lokale bevolking werd alles anders. Door de dieren en planten die de Romeinen meenamen, bracht het land opeens nieuwe smaken voort. De geavanceerde infrastructuur in het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat vee, voedsel en zaden voor het eerst over grote afstanden vervoerd konden worden. De Romeinen introduceerden dan ook veel van ons dagelijks eten: varkens, kippen, kersen, pruimen, druiven en ook de afgeleide producten zoals eieren en wijn.

Op zaterdag 22 juli vertelt Jean Erven je alles over Romeinse eetgewoontes tijdens zijn lezing in de educatieruimte. Aanmelden voor de lezing is niet nodig. De lezing is gratis na entree tot het Museumpark.