Feest van Licht

Licht verwondert, verbindt, verrast, inspireert en geeft rust en hoop. Ieder jaar viert Museumpark Orientalis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die op zoek is naar inspiratie vanuit verschillende mens- en wereldbeelden, het Feest van Licht.

Van 16 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024 was het museumpark weer een magische plek, die letterlijk en figuurlijk licht gaf aan jong en oud. Een plek waar je je even in een andere wereld waande. Waar verbindingen ontstonden met andere culturen. En waar nieuwe kunst en traditionele kerststallen van over de hele wereld elkaar ontmoetten. Kortom: dé plek voor een bijzonder middagje uit of een (avond)wandeling.

Heb je het gemist? Geen probleem hoor, volgende winterperiode vieren we opnieuw het Feest van Licht!

Vernieuwde lichtroute

Museumpark Orientalis had dit jaar een nieuwe lichtroute waarbij bezoekers langs en door lichtkunst lopen. Inspirerende, verrassende en fotogenieke objecten (zoals spiegelende boomtoppen, levenswielen en verlichtende Boeddha’s), in combinatie met onze unieke rijksmonumenten en het lichtlabyrint. Middenin deze lichtroute, op het meer van het Arabisch dorp, dreef bovendien als een ‘Perzisch tapijt’ van schilderwerken het bijzondere kunstwerk Reflection, gemaakt door nieuwkomers uit vijf verschillende AZC’s, een internationale school en studenten van ROC Nijmegen en HAN. Een mystieke sfeer als een sprookje uit 1001 Nacht, gecreëerd door Stichting ElanArt. Leuk detail: de werken op het water waren deels gemaakt met snoeiafval wat uit ons eigen museumpark afkomstig is.

Do the Double

Wie een eerste rondwandeling rond 15.00 uur startte, en er daarna in het donker nog eentje achteraan deed, ervaarde je het museumpark op twee totaal verschillende manieren!

Kerststallen

Het Feest van Licht beleefde je natuurlijk het beste als het al wat donker is, maar overdag viel er in het museumpark ook genoeg te zien en beleven. In het hoofdgebouw waren weer kerststallen uit de hele wereld te bewonderen, waaronder delen van het grootste kerstdiorama van Nederland. Bovendien lieten ruim twintig creatievelingen hun een eigen LEGO-kerststal zien.

Met een prachtig glazen kerststalletje uit onze eigen collectie hebben we ook actie gevoerd voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis stond dit jaar op de Markt in Nijmegen, en wij vroegen bij onze glazen kerststal aan de bezoekers om ook een steentje bij te dragen. Dat heeft nog een aardig centje opgeleverd, namelijk €185. Bedankt donateurs!

Herderstocht met lampionnen

Op de eerste woensdag van het jaar hebben we een herderstocht met lampionnen gelopen. Kinderen namen hun eigen lampion mee en hebben een lampionnenwandeling over het terrein gemaakt.

Jouw eigen LEGO-kerststal

Wij hebben onze jonge bezoekers uitgedaagd om een eigen kerststal-creatie te bouwen en in ons museum tentoon te stellen. Inmiddels staan er ruim twintig mooie LEGO-kerststallen in de vitrines!

Heb je meegedaan? Je kunt jouw kerststal op 10 januari 2024 tussen 14:00 en 19:00 uur ophalen. En misschien een prijsje…!

Lees hier meer over deze wedstrijd >

LABYRINT

Tijdens het Feest van Licht was het labyrint ook weer sfeervol aangekleed. In deze sprookjesachtige setting was het extra bijzonder om het labyrint te belopen.

De eeuwenoude padvormvan het labyrint is een weg die slechts één kant op leidt, van buiten naar binnen en daarna weer terug naar buiten (dus geen doolhof waarin je de weg kwijtraakt). Zou het niet mooi zijn om zo eens terug te blikken naar de thema’s die het afgelopen jaar belangrijk voor je zijn geweest? Of juist vooruit te kijken naar wat er in het komende jaar voor je in het verschiet ligt?

Deze editie van Feest van Licht was het meerdere keren mogelijk om aan een labyrint-workshop deel te nemen. Je kon ervaren hoe je tijdens het lopen vertraagt, en je even helemaal in het nu kon zijn, om wellicht tot verrassende inzichten te komen.

Limes Festival

Museumpark Orientalis en het Nijmeegse Valkhof Museum hebben tijdens met het Limes Festival afgelopen winter de handen ineen geslagen. Met de gebundelde kennis, en het prachtige museumpark als toneel, kon je tijdens deze dagen van het Romeinse leven proeven. Wist je dat de Limes (uitgesproken als ‘Lie-mes’) de grens was van het Romeinse Rijk, en dat deze dwars door dit gebied liep? In de Romeinse tijd bruiste het hier van de activiteit en dat is ook nu nog terug te zien.

De hele kerstvakantie kon er genoten worden van een Romeins programma voor jong en oud. Op de Romeinse kerstmarkt kon je je laten verrassen door eeuwenoude ambachten, of aan de scherventafel meezoeken naar sporen van de Romeinen. Misschien heeft iemand wel zijn verborgen archeoloog-talenten ontdekt. Op de bijzondere Romeinse kerstmarkt kun je authentieke Romeinse producten kopen. De ambachtslieden maken producten ter plaatse, zodat je kunt zien, horen, proeven en ruiken wat de Romeinen allemaal al wisten te maken.