Lichtroute
Verlichting vervult vanzelfsprekend een belangrijke rol in het Feest van Licht. Ook in 2022 was het museumpark weer een sprookjesachtige omgeving. Door het lampjespad te volgen, werd iedereen het hele park doorgeleid. Naast de route zelf wordt ook het bijzondere erfgoed van Museumpark Orientalis in gekleurd licht gezet.

Donkerroute
In 2022 was is er ook weer een donkere route. Tijdens de winteropening bevindt het Stiltepad zich namelijk in complete duisternis. Op deze route kon iedereen het contrast tussen licht en donker ervaren.

Wandeling met Sinan Can
Als onderdeel van het Feest van Licht begeleidde Sinan Can een wandeling bij Museumpark Orientalis. Hij vertelde over zijn documentaire-serie ‘Sinan op zoek naar het paradijs’ waarin hij op een ontdekkingstocht door het Midden-Oosten gaat. Samen met Sinan volgden tientallen Orientalis-bezoekers de paden door het museumpark. ‘Na jarenlang door het Midden-Oosten te hebben gereisd, kan ik nu vertellen hoe ik het gebied beleef. Dat heeft geweldige ontmoetingen opgeleverd met mensen die me hebben ontroerd, verrast en doen glimlachen.’

Lichtlabyrint
In de woestijn van Museumpark Orientalis ligt een zogenaamd klassiek labyrint van stenen. Tijdens het Feest van Licht in 2022 was het labyrint verlicht, wat een extra dimensie aan het lopen geeft. Boeddha zei al: ‘Je hoeft alleen maar jezelf tot licht te zijn.’ Op sommige dagen was ook de ‘labyrinthoeder’ aanwezig.

Engelenspiel
Een kerstpiramide, of Weinachtspyramide, is al sinds de middeleeuwen een geliefd kerstornament in Duitsland. In Museumpark Orientalis gaven kunstenaars Meg Mercx en Rob Verwer hun eigen draai aan dit concept. Ze transformeren hun kunstwerk ‘De toren van Babel’, welke in de woestijn van het museumpark staat, tot metershoog Engelenspiel.

Kerststallententoonstelling ‘Een Duitse kerst’
De jaarlijkse tentoonstelling was in 2022 ingericht met kerstgroepen uit alle delen van Duitsland.

Mini-expositie viltpanelen
Bij een schilderij denk je waarschijnlijk al snel aan verf, maar wist je dat je ook kunt schilderen met wol? De tentoongestelde vilt-kunstwerken van Francafil zien er door het materiaalgebruik zacht uit. Toch was de uitstraling ook heel direct en intens.

‘Kerststallen on Tour’
Museumpark Orientalis heeft meer dan duizend (!) kerstobjecten in haar collectie. Dat zijn er natuurlijk veel te veel om ieder jaar tentoon te stellen, en daarom gaan er jaarlijks ook een aantal op reis. Ze waren te bewonderen bij verschillende ondernemers in de directe omgeving van het museumpark, en soms ook verder weg. ‘Kerststallen on Tour’ werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Berg en Dal.

Lichtbericht
De feestdagen zijn een fijne tijd, maar voor velen is het ook een tijd waarin iemand gemist wordt omdat hij of zij er niet meer is. Die dagen kunnen dan extra donker voelen. Bij deze doorlopende activiteit kon iedereen een versierde kaarsje met lichtboodschap voor zichzelf maken, of voor een ander – voor wat extra licht en liefde.

‘Het Notenkrakersparadijs’
Een theatervoorstelling voor de jongste Orientalis-bezoekers. ‘Durf jij in de mond van de Notenkraker te stappen? Hij heeft hele grote tanden!’

Muziek van de wereld
Gitarist Gertjan Adema liet het publiek genieten van de passie van Spaanse muziek, meeslepende muziek uit Latijns-Amerika, Arabisch geïnspireerde muziek, Perzische ballades en gaga’s uit India. Daarbij vertelde hij ook kort over de oorsprong van al deze muziek.

‘Komt allen tezamen!’
De voorstelling ‘Komt allen tezamen’, een co-productie van Theateretappe, Rups Design en Theatermakerij Dees Verhoeven, was een eigentijdse en vrolijke versie van het kerstverhaal. Een theatervoorstelling voor jong en oud!