Feest van Licht

Licht verwondert, verbindt, verrast, inspireert en geeft rust en hoop. Ieder jaar viert Museumpark Orientalis, een ontmoetingsplaats voor iedereen die op zoek is naar inspiratie vanuit verschillende mens- en wereldbeelden, het Feest van Licht. Het museumpark verandert dan in een magische plek, die letterlijk en figuurlijk licht geeft aan jong en oud. Een plek waar je je even in een andere wereld waant. Waar verbindingen ontstaan met andere culturen. Waar nieuwe kunst en traditionele kerststallen van over de hele wereld elkaar ontmoeten. Kortom: dé plek voor een bijzonder middagje uit of een (avond)wandeling rondom de feestdagen. Kom je verwonderen!

Vernieuwde lichtroute

Museumpark Orientalis heeft dit jaar een nieuwe lichtroute waarbij bezoekers langs en door lichtkunst lopen. Inspirerende, verrassende en fotogenieke objecten (zoals spiegelende boomtoppen, levenswielen en verlichtende Boeddha’s), in combinatie met onze unieke rijksmonumenten en het lichtlabyrint. Middenin deze lichtroute, op het meer van het Arabisch dorp, komt bovendien als een ‘Perzisch tapijt’ van schilderwerken het bijzondere kunstwerk Reflection te drijven. Dit is gemaakt door nieuwkomers uit vijf verschillende AZC’s, een internationale school en studenten van ROC Nijmegen en HAN. Een mystieke sfeer als een sprookje uit 1001 Nacht, gecreëerd door Stichting ElanArt. Leuk detail: de werken op het water zijn deels gemaakt met snoeiafval wat uit ons eigen museumpark afkomstig is.

Bekijk hier de volledige agenda voor alle dagen.

Het museumpark is van zaterdag 16 december t/m zondag 7 januari dagelijks (ma t/m zo) geopend van 14:00 tot 21:00 uur. Op 24, 25 en 31 december 2023 sluiten we om 18.00 uur. Let op: de toegangspoort sluit iedere dag een uur eerder.

Kerststallen

Het Feest van Licht beleef je natuurlijk het beste als het al wat donker is, maar overdag valt er in het museumpark ook genoeg te zien en beleven. In het Orientalis-hoofdgebouw zijn weer kerststallen uit de hele wereld te bewonderen, waaronder delen van het grootste kerstdiorama van Nederland. Bovendien hebben LEGO-bouwers opgeroepen om een eigen kerststal te laten zien. Dit jaar is het thema van de tentoonstelling GROOTS dus laat je verrassen door grootse kerststallen vanuit de hele wereld!

Met een prachtig glazen kerststalletje uit onze eigen collectie voeren we ook actie voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis staat dit jaar op de Markt in Nijmegen, en wij vragen bij onze glazen kerststal aan de bezoekers om ook een steentje bij te dragen.

Maak jouw eigen LEGO-kerststal

Maak jij altijd de mooiste creaties van LEGO? Wij dagen je uit! Bouw je eigen kerststal en kom hem tentoonstellen in ons museum. Tijdens het Feest van Licht zullen duizenden bezoekers jouw kunstwerk komen bewonderen. Gebruik je fantasie en win een mooie prijs!

Lees hier meer over deze wedstrijd >

Limes Festival

Museumpark Orientalis en het Nijmeegse Valkhof Museum slaan de handen ineen tijdens het Limes Festival. Met onze gebundelde kennis en het prachtige museumpark als toneel, proef je tijdens deze dagen van het Romeinse leven. Wist je dat de Limes (uitgesproken als ‘Lie-mes’) de grens was van het Romeinse Rijk, en dat deze dwars door dit gebied liep? In de Romeinse tijd bruiste het hier van de activiteit, en dat is ook nu nog terug te zien.

De hele kerstvakantie kun je genieten van een Romeins programma voor jong en oud. Wist je dat sommige van onze kersttradities uit de Romeinse tijd stammen? Laat je op de Romeinse kerstmarkt verrassen door eeuwenoude ambachten, of zoek aan de scherventafel mee naar sporen van de Romeinen. Misschien ontdekt iemand wel zijn verborgen archeoloog-talenten! De dag sluit je samen af met een wandeling langs alle magische lichtobjecten tijdens het Feest van Licht.


Romeinse kerstmarkt

Op deze bijzondere kerstmarkt kun je authentieke Romeinse producten kopen. En dat niet alleen: de ambachtslieden maken de producten ter plaatse, zodat je kunt zien, horen, proeven en ruiken wat de Romeinen allemaal al wisten te maken. Zet je zintuigen maar op scherp! Als je op tijd komt, dan kun je ook nog genieten van andere activiteiten en de prachtige lichtjesroute.

Let op: de oude Romeinen hadden nog geen pin-automaten, dus neem contant geld mee.

Data: di 26 dec, do 28 dec, di 2 jan en do 4 jan
Tijd: 14.00 – 20.00, doorlopend
Locatie: Cardo (Romeinse straat)
Deze activiteit wordt georganiseerd door Museumpark Orientalis.


Romeinenwerkplaats

In de interactieve Romeinenwerkplaats maak je kennis met het leven in zowel de Romeinse stad als in een legerkamp. Waan je even een Romein: maak kleurrijke mozaïeken, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf eens uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zoveel verschilt met nu.

Data: do 28 dec, di 2 jan & do 4 jan
Tijd: 15.00 – 19.00 uur, doorlopend
Locatie: Cardo (Romeinse straat)
Deze activiteit wordt georganiseerd door Valkhof Museum.


Archeoloog in de dop

Maak kennis met het beroep van een archeoloog. Op een nagebootste opgravingssite ga je graven, registreren en interpreteren. Welk archeologisch materiaal heb je gevonden? En tot wie zouden je vondsten hebben behoord: een slaaf, een ambachtsman, een gladiator – of misschien zelfs iemand van je eigen leeftijd? Daarna schuif je aan bij de scherventafel: een grote tafel met scherven uit alle periodes. Onder begeleiding van een archeoloog werk je met écht eeuwenoud archeologisch opgravingsmateriaal. Je sorteert en determineert, en leert over archeologisch materiaal: bot, aardewerk, hout, zaden. Zo vind je uit waarvoor en wanneer wat je gevonden hebt vroeger werd gebruikt.

Data: do 28 dec, di 2 jan & do 4 jan
Tijd: 15.00 – 19.00 uur, doorlopend
Locatie: Archeologenwerkplaats (vlakbij de Romeinse straat)
Deze activiteit wordt georganiseerd door Valkhof Museum.

Creatieve kerstmarkt

Op woensdag 20 december 2023 is tussen 14.00 tot 18.00 uur in de Romeinse straat een kerstmarkt te bezoeken. Er zijn onder andere erg mooie plaids, sjaals, tafelloper en etuis te koop. Heel speciaal zijn de ‘Lucky krukkies’, leuke krukjes die van afvalhout gemaakt zijn, allerhande sieraden en mozaïek-objecten.

Komt allen tezamen!

Gabrielle van de Geschenken Service gaat met een mooie grote arrenslee vol geschenken door het land. Terwijl de pakketten in haar slee steeds groter worden en haar werkdagen langer, lijkt niemand meer echt blij te zijn als Gabrielleke een geschenk komt brengen. Dat moet anders!

Een eigentijdse vrolijke versie van het Kerstverhaal door Theateretappe, Rups Design en Theatermakerij Dees Verhoeven.
De voorstelling is te zien in het atrium voor het hoofdgebouw. Op dinsdag 26 december 2023 om 14.30, 15.30 en 16.30 uur, en op woensdag 27 december 2023 om 15.00, 16.00 en 17.00 uur.

Bombastix

Tovenaar Bombastix heeft een iets heel bijzonders gemaakt: een toversneeuwmachine. Als hij op een dag veel te veel toversneeuw maakt, ontploft de machine en vliegt iedereen de lucht in. Als ze weer landen blijken ze in een Wintertoverland te zijn beland. Hoe loopt dit af?

Deze voorstelling is iedere maandag, dinsdag en zaterdag in de Kerstvakantie te zien in de educatieruimte in het hoofdgebouw. Elke dag om 15.00, 16.00 en 17.00 uur.

LABYRINT

Tijdens het Feest van Licht is ook het labyrint sfeervol aangekleed. In deze sprookjesachtige setting is het extra bijzonder om het labyrint te belopen. Deze eeuwenoude padvorm is een weg die slechts één kant op leidt, van buiten naar binnen en daarna weer terug naar buiten (dus geen doolhof waarin je de weg kwijtraakt).

Zou het niet mooi zijn om zo eens terug te blikken naar de thema’s die het afgelopen jaar belangrijk voor je zijn geweest? Of juist vooruit te kijken naar wat er in het komende jaar voor je in het verschiet ligt? Je kunt ons labyrint zelf bewandelen tijdens de openingstijden van het Feest van Licht, maar je kunt je ook inschrijven voor een van onze workshops.

Op zondag 31 december 2023 of zondag 7 januari 2024 is het mogelijk om aan een labyrint-workshop deel te nemen. We starten in de educatieruimte met een inleidend praatje over de geschiedenis en vindplaatsen van labyrinten over de hele wereld. Vervolgens wandelen we gezamenlijk naar het labyrint en betreden we als groep deze eeuwenoude padvorm. Ervaar hoe je tijdens het lopen vertraagt, en je even helemaal in het nu bent, en wellicht tot verrassende inzichten kunt komen. Als iedereen weer uit het labyrint is, wandelen we gezamenlijk terug naar de educatieruimte waar vervolgens gelegenheid wordt geboden om deze ervaring met elkaar te delen.

Loop je mee?

Data: zondag 31 december 2023 / zondag 7 januari 2024
Tijd: 14.30 – 16.00 uur

Monnik anno nu

Filmmaker en zenmonnik Misha Beliën onderzoekt hoe hij een authentiek monnikschap vorm kan geven. Hij kiest daarbij niet voor het celibataire monnikschap, maar voor een hedendaagse vorm. Hoewel hij zich thuis voelt in veel aspecten van het klassieke beeld van de gedisciplineerde monnik, vraagt hij zich ten diepste af hoe hij meer verbinding in de wereld kan creëren. Hoe draag je daar concreet aan bij met alle huidige uitdagingen? De film volgt het eerste jaar van Misha als zenmonnik, waarin hij samen met zijn vriendin de bouw van een nieuw zencentrum coördineert.

Kom op 3 januari (15.00 uur) ook meekijken naar de documentaire ‘Monnik anno nu’. Hierna kunnen we met Misha en elkaar in gesprek over de rol van spiritualiteit in de tijd van nu.

tocht.

Data: woensdag 3 januari 2024
Tijd: 15.00 – 17.30 uur