/Start 21 april: Expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’
Start 21 april: Expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’2019-04-11T13:26:07+00:00

Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting

Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam.

Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.

Piet Gerrits

Kunstenaar Piet Gerrits is in alle opzichten de geestelijke en artistieke vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land en die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de ‘Heilig Landervaring’ naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren.

Tweede Wereldoorlog

Moeilijke tijden voor het museum. Vooral ook omdat het museumpark niet ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Er volgt een periode van dertig jaar waarin alle financiële middelen vooral moeten worden aangewend om de oorlogsschade te herstellen.

Jaren 50 en 60

De bloeiperiode van het ‘Rijke Roomse leven’. De tijd van de processies, het katholieke verenigingsleven en de grote gezinnen. Meneer pastoor komt met enige regelmaat op huisbezoek om te informeren ‘of er niet weer een kleintje op komst is’.

Jaren 80 en 90

Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het museumpark. Bijzondere tentoonstellingen, de schenking van kerststallen, living history en de komst van een treintje trekken in die jaren 120.000 bezoekers naar het park. In 1988 opent de Romeinse herberg zijn deuren.

De 21e eeuw

Het aantal bezoekers loopt terug en dus zoekt het museum naar nieuwe wegen om aantrekkelijk te blijven voor het publiek. Het blikveld wordt verbreed en er komt meer aandacht voor jodendom en islam. Het Arabisch dorp wordt geopend en ook krijgt het museum een nieuwe naam: Orientalis. Helaas kan dat een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park weer zijn deuren en met het jaarlijkse succesnummer Feest van Licht rond de kerstdagen lijkt de weg omhoog weer te zijn gevonden.