Het ware paradijs

Vanaf dinsdag 9 april is de nieuwe tentoonstelling ‘het ware paradijs geopend’ in het hoofdgebouw!

Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling gaat hand in hand met het boek ‘Het ware paradijs, op het spoor van een vergeten ontdekking’, dat te koop is in de boekhandel en aan de kassa van het museumpark. Auteur Tom Buijtendorp neemt aan de hand van zijn reizen en eeuwenoude bronnen de lezer mee op een avontuurlijke expeditie naar de ligging van het paradijs. Hij onderzoekt de betekenis van deze heilige plaats voor de mens van vroeger en van nu.

De tentoonstelling is van 9 april tot 27 oktober in Museumpark Orientalis te bezichtigen.

Auteur Tom Buijtendorp maakte een reis door Afrika, het Midden-Oosten en oost-Azië en hij probeert tijdens zijn reizen te achterhalen hoe een van oorsprong mondelinge traditie onderweg kan zijn aangevuld met lokale verhalen uit onder meer Egypte en het oude Mesopotamië, wat in de tentoonstelling wordt geïllustreerd met maquettes en duizenden jaren oude voorwerpen die grotendeels nog nooit eerder zijn getoond, een primeur dus!

Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham als Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s in de tentoonstelling verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel.

De tentoonstelling toont onder meer ruim 5.000 jaar oude kleitabletten met de oudste bekende voorbeelden van schrift, waaronder een tot nu toe onbekend schriftteken. Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museumpark gepresenteerd. Het boek van Tom Buijtendorp is ook te koop aan de kassa bij Museumpark Orientalis.

Tom Buijtendorp

Buijtendorp – die in 2010 promoveerde op de vergeten Romeinse stad Forum Hadriani bij Den Haag en in een ander boek over Caesar in de Lage Landen de vergeten slagvelden van deze veldheer in beeld bracht – is gefascineerd door vergeten historische plaatsen, de cold cases van de archeologie. Daarbij onderstreept hij dat de speurtocht naar het ware paradijs met de religieuze component van een geheel andere orde is, en vanwege de vele betrokken culturen en beschavingen ook vele malen complexer. Buijtendorp: ‘Mijn rol is hier niet die van wetenschapper, maar die van de geïnteresseerde reiziger die zich met al zijn beperkingen verwondert en reisimpressies deelt. Die onbevangenheid hielp om nieuwe wegen te bewandelen, wat wetenschappers op een idee kan brengen.’

De tentoonstelling toont onder meer ruim 5.000 jaar oude kleitabletten met de oudste bekende voorbeelden van schrift, waaronder een tot nu toe onbekend schriftteken. Ook is er een symbool te zien van een tempel op een natuurlijke verhoging, een type dat geïnspireerd kan hebben tot het verhaal van de ten oosten van het paradijs gelegen Toren van Babel. Romeins zijn een scherf met een van de oudste afbeeldingen van Adam en een munt met een paradijsachtige afbeelding van een slang bij een boom. Nog ruim 1.000 jaar ouder is een zegel met een man en vrouw bij een boom, mogelijk Adam en Eva.