Het ware paradijs

Al duizenden jaren wordt er door avonturiers en zinzoekers gezocht naar het paradijs. Met de tentoonstelling ‘het ware paradijs’ wordt er een nieuwe kijk op het paradijs van Genesis gepresenteerd. De tentoonstelling gaat hand in hand met het boek ‘Het ware paradijs, op het spoor van een vergeten ontdekking’, dat te koop is in de boekhandel en aan de kassa van het museumpark. Auteur Tom Buijtendorp neemt aan de hand van zijn reizen en eeuwenoude bronnen de lezer mee op een avontuurlijke expeditie naar de ligging van het paradijs. Hij onderzoekt de betekenis van deze heilige plaats voor de mens van vroeger en van nu.

De tentoonstelling is nog tot 27 oktober in Museumpark Orientalis te bezichtigen.

—-

Er is veel landelijke belangstelling voor dit onderwerp. Zo heeft Geschiedenis Magazine een artikel geschreven over de expedities naar het paradijs https://geschiedenismagazine.nl/nijl-was-mogelijk-de-paradijsrivier

Het boek

Lees bij de tentoonstelling meer over interreligieuze verbinding. Het bij de tentoonstelling horende boek – Het ware paradijs – legt mede een verband tussen de drie Abrahamistische religies die in ons museumpark centraal staan, zoals ook weerspiegeld in ons ‘pad van de verbinding’. Alleen bezoekers van het museum krijgen bij aankoop van het tentoonstellingsboek gratis het boek ‘woord zoekt woord‘, dat een verband legt tussen de religie van joden, christenen en moslims. Alleen zolang de vooraad strekt verkrijgbaar bij de kassa voor €25,-.

Mondelinge traditie aangevuld met lokale verhalen

Auteur Tom Buijtendorp maakte een reis door Afrika, het Midden-Oosten en oost-Azië en hij probeert tijdens zijn reizen te achterhalen hoe een van oorsprong mondelinge traditie onderweg kan zijn aangevuld met lokale verhalen uit onder meer Egypte en het oude Mesopotamië, wat in de tentoonstelling wordt geïllustreerd met maquettes en duizenden jaren oude voorwerpen die grotendeels nog nooit eerder zijn getoond, een primeur dus!

Objecten op ware grootte in Orientalis

Het verhaal bevat zowel elementen uit het Tweestromenland als uit Egypte, gesymboliseerd met achtereenvolgens de uit Ur afkomstige Abraham en de uit Egypte afkomstige Mozes. De Mesopotamiërs en Egyptenaren deden expedities naar het ware paradijs en verwerkten elementen hieruit in hun verhalen. In de tentoonstelling ziet u invloeden uit de gebieden van zowel Abraham als Mozes op het uiteindelijke beeld van het paradijs. De foto’s in de tentoonstelling verwijzen naar wat er op ware grootte te zien is in het museumpark, zoals het bedoeïenkamp en de toren van Babel en het Egyptische huis met maquettes van de in het boek besproken tempel van Hatsjepsoet en oude Nijl.

Ruim 5.000 jaar oude kleitabletten

De tentoonstelling toont onder meer ruim 5.000 jaar oude kleitabletten met de oudste bekende voorbeelden van schrift, waaronder een tot nu toe onbekend schriftteken. Daarnaast zijn er exacte replica’s en maquettes uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museumpark gepresenteerd.

Tom Buijtendorp

Buijtendorp – die in 2010 promoveerde op de vergeten Romeinse stad Forum Hadriani bij Den Haag en in een ander boek over Caesar in de Lage Landen de vergeten slagvelden van deze veldheer in beeld bracht – is gefascineerd door vergeten historische plaatsen, de cold cases van de archeologie. Daarbij onderstreept hij dat de speurtocht naar het ware paradijs met de religieuze component van een geheel andere orde is, en vanwege de vele betrokken culturen en beschavingen ook vele malen complexer. Buijtendorp: ‘Mijn rol is hier niet die van wetenschapper, maar die van de geïnteresseerde reiziger die zich met al zijn beperkingen verwondert en reisimpressies deelt. Die onbevangenheid hielp om nieuwe wegen te bewandelen, wat wetenschappers op een idee kan brengen.’

De oudste voorbeelden van schrift

De tentoonstelling toont onder meer ruim 5.000 jaar oude kleitabletten met de oudste bekende voorbeelden van schrift, waaronder een tot nu toe onbekend schriftteken. Ook is er een symbool te zien van een tempel op een natuurlijke verhoging, een type dat geïnspireerd kan hebben tot het verhaal van de ten oosten van het paradijs gelegen Toren van Babel. Romeins zijn een scherf met een van de oudste afbeeldingen van Adam en een munt met een paradijsachtige afbeelding van een slang bij een boom. Nog ruim 1.000 jaar ouder is een zegel met een man en vrouw bij een boom, mogelijk Adam en Eva.

Veel is nog nooit getoond en komt uit zeer oude collecties zoals het in 1895 gevonden brok van de sfinx.

National Geographic

In zijn zoektocht naar het Paradijs van Adam en Eva vond Tom Buijtendorp niet alleen aanwijzingen voor de locatie van paradijs, maar ook nog iets anders. Namelijk dat migratie van alle tijden is. Hierover verscheen een essay in de augustust 2019 editie van National Geogrpahic Magazine.

Een deel van dit essay is hier alvast te lezen.

foto: National Geographic