Erfgoed leeft

Wanneer: zaterdag 9 en zondag 10 september
Tijd: zie programma per dag

In en rondom Museumpark Orientalis staan maar liefst 29 Rijksmonumenten en over museumterrein loopt een stuk Romeinse aquaduct; het oudste UNESCO werelderfgoed van Nederland. Op zichzelf zijn het al bijzondere en unieke gebouwen en objecten, maar erfgoed is méér dan steen alleen. Daarom laat Museumpark Orientalis zaterdag 9 september en zondag 10 september zien dat erfgoed leeft. Zaterdag geldt de reguliere toegangsprijs, op zondag is entree tot het Museumpark kosteloos in verband met de Open Monumentendag.

Twee handen rollen deeg uit met een deegroller.

Historische oven

Wanneer: zaterdag 9 september
Tijd: 12:00 uur tot 16:00 uur
Kosten: gratis na entree

Op zaterdag 9 september wordt de historische bakoven ontstoken. Dit is een exacte replica van een Romeinse oven uit Pompei. Historisch kookatelier Eet!verleden gebruikt 9 september de oven om diverse Romeinse en Middeleeuwse broden en lekkernijen te bereiden. Proef het verleden in het heden! Wil je precies weten hoe je broden de oven ‘inschiet’, zoals dat heet? Neem dan een (letterlijk) kijkje in de keuken.

Op deze dag betaal je de reguliere entreeprijs tot het Museumpark. Met Museumkaart is de toegang gratis. 

Monumentenwandeling

Wanneer: zaterdag 9 september en zondag 10 september
Tijd: 11:00 uur tot 17:00 uur
Kosten: gratis na entree

Heilig Land Stichting neemt een unieke plaats in binnen de Nederlandse cultuur- en architectuurgeschiedenis. Dit is dan ook de reden waarom in 2003 maar liefst 29 bouwwerken in de omgeving werden aangemerkt als rijksmonument. Hiervan zijn er 10 te vinden binnen de poorten van het Museumpark. Daarnaast is er nog een monument te vinden met “status aparte”, namelijk het Romeinse aquaduct dat is aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Het devotiepark en de daarbij in oosterse bouwtrant ontworpen gebouwen hebben, samen met de inrichting van het terrein, een hoge zeldzaamheidswaarde. Daarnaast heeft het park cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de rooms-katholieke emancipatiebeweging en het daaruit voortvloeiende rijke roomse leven.

Tijdens dit weekend ligt er voor iedere bezoeker een speciale plattegrond bij de kassa die informatie verstrekt over de monumenten op museumterrein.

Op  zaterdag 9 september betaal je de reguliere entreeprijs tot het Museumpark. Met Museumkaart is de toegang gratis. Op zondag 10 september is het Museumpark in het kader van de Open Monumentendag gratis toegankelijk. Parkeermunten blijven €5 kosten.

Grieks re-enactment

Wanneer: zaterdag 9 september en zondag 10 september
Tijd: 12:00 uur tot 16:00 uur
Kosten: gratis na entree

In Museumpark Orientalis vind je een Romeinse stadsstraat met daarin een Grieks huis. Na de verovering van Griekenland namen de Romeinen veel ideeën over van de Grieken, van de vormentaal in de beeldhouwkunst tot religie. Van zaterdag op zondag overnacht de Griekse re-enactment groep Enyalios in het Griekse huis. Overdag vertellen ze bezoekers graag van alles over de Griekse cultuur. 

Op zaterdag 9 september betaal je de reguliere entreeprijs tot het Museumpark. Met Museumkaart is de toegang gratis. Op zondag 10 september is het Museumpark in het kader van de Open Monumentendag gratis toegankelijk. Parkeermunten blijven €5 kosten.

Zondag 10 september (Open Monumenten Dag)

Wanneer: zondag 10 september
Tijd: Het Museumpark is geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. De vrijwilligers zijn aanwezig van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Op zondag 10 september neemt Museumpark Orientalis deel aan de Open Monumenten Dag. Verschillende vrijwilligers en partners van het Museumpark vertellen je dan over hun favoriete plek op het park. Hun verhalen kunnen gaan over de ontstaansgeschiedenis, over de betekenis of functie van het erfgoed of juist over hun persoonlijke herinneringen en ervaringen. Al deze elementen houden erfgoed op hun eigen manier levend.

Extra leuk: sommige van deze locaties zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, zoals bijvoorbeeld het dak van de nog onvoltooide Heilig Hart Basiliek. 

Op deze dag betaal je, in het kader van de Open Monumentendag, geen entree tot het Museumpark. Wel blijft een parkeermunt €5,- kosten. Heb je een Museumkaart? Je kunt het Museumpark steunen door deze bij de kassa te laten scannen.