Voor christenen is het kruis het symbool voor eeuwig leven. Een symbool dat herinnert aan dood gaan, maar ook aan weer opstaan en herrijzen in de gedachten en herinnering van velen. Symbool voor het lijden én de mogelijkheid om het lijden te overwinnen. Daarnaast is een kruis een snijpunt van twee lijnen. Een punt waarop twee verschillende lijnen elkaar ontmoeten. De horizontale lijn staat voor het aardse, het concrete en het tastbare. De verticale lijn verbeeldt onze binnenwereld en het transcendente. Het kruissymbool is van alle tijden en komt voor in veel wereldbeelden en verschillende religies.

‘De kracht van het kruis’ neemt je mee langs de betekenis van kruizen op verschillende momenten en in een steeds wisselt historisch perspectief.

De samensteller van de tentoonstelling, Wim de Mul, is al vanaf zijn jeugd gefascineerd door het kruis. Voor hem symboliseert het kruis de golfbeweging van het leven, de pieken en dalen, het vallen en opstaan. Wim is van oorsprong neerlandicus, werkte meer dan 30 jaar in het onderwijs en maakte hierna een overstap naar de museumwereld en het uitvaartwezen. Momenteel richt hij tentoonstellingen in en werkt hij als schrijver en beeldend kunstenaar.

De tentoonstelling kent veel objecten. Eén daarvan is afkomstig van Guus Schlatmann en nog nooit eerder geëxposeerd in Nederland. Het is een werk van drie meter hoog met als naam ‘’Kruispunt”. Het kunstwerk plaatst Jezus in het midden, aan weerzijden geflankeerd door moderne misdaden (horizontale lijn). De verticale lijn beeldt de ultieme liefde uit en strekt zich uit van de kernmomenten uit het leven, tot het werkelijke mysterie van het leven; het opgaan in het eeuwige licht.

Waar en wanneer?

De tentoonstelling De kracht van het kruis is van 15 april t/m 6 juni 2022 te bezichtigen in de Heilig Hart Basiliek; het hoofdgebouw van Museumpark Orientalis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
TICKETS