Ontdek de geschiedenis van het boeddhisme

Een spirituele levenswijze

Het boeddhisme is een spirituele levenswijze die is ontstaan in India, net zoals het hindoeïsme. Tegenwoordig komt het boeddhisme meer voor in Oost- en Zuidoost-Azië. Boeddhisten volgen de leer en levenswijze van Gautama ‘Boeddha’, wat ‘de Verlichte’ betekent. Boeddha wordt gezien als de spirituele leider van het boeddhisme. Hij werd geboren in een hindoeïstische familie. In sommige stromingen van het hindoeïsme wordt Boeddha gezien als een belangrijk persoon en een incarnatie van de god Vishnu, zoals bijvoorbeeld in het Vaishnavisme.

Volgens het levensverhaal van Boeddha leefde hij rond de 5e of 6e eeuw v.Chr. Vanuit India heeft hij zijn leer en levenswijze verspreid naar de rest van Azië. Later is de religie grotendeels verdwenen uit India, dat tegenwoordig voornamelijk hindoeïstisch is.

Belangrijke concepten in het boeddhisme

Een belangrijk concept in het boeddhisme is dat van wedergeboorte, karma en reïncarnatie. Je karma bepaalt hoe je herboren zal worden. Feitelijk is het de optelsom van alle daden en gedachten die een mens tijden zijn leven heeft gedaan of gehad. Deze concepten zijn erg belangrijk in de spiritualiteit en de religie en worden soms ook gezien als een levensstijl. Bij het boeddhisme is er ook plaats voor pelgrimages. Deze gaan voornamelijk naar vier steden in India en Tibet die belangrijk zijn geweest in het leven van Boeddha. Daarnaast zijn er andere belangrijke pelgrimsplaatsen die verspreid zijn over Zuid- en Zuidoost-Aziatische landen.

Boeddhisme en Museumpark Orientalis

Direct na de ingang van Museumpark Orientalis vind je De Zendo. Dit is een meditatiecentrum in de traditie van het zenboeddhisme. Vind rust op het meditatiekussen in de zenbijeenkomsten of verdiep je in de yoga-traditie. Of oefen je aandacht met mindfulness en laat je verrassen door een dagretraite. Benieuwd naar het hele programma van De Zendo? Kijk dan vast op de website.

Boeddhabeeld in De Zendo
Zendo ruimte 1