Bedoeïenensoep

Ingrediënten voor 4 personen:

3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 groot blik witte bonen, uitgelekt
4 eetlepels tomatenpuree
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneel
1 liter groentebouillon
4 eetlepels citroensap
zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Verhit de olie en bak hierin de ui al roerend 2 minuten.
  2. Voeg daarna de bouillon, de tomatenpuree, het gemberpoeder, kaneel en de bonen toe.
  3. Breng de soep aan de kook en laat ‘m een tijd lang pruttelen.
  4. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. Als de soep te dik is, doe er dan wat water bij.

De bedoeïenen hadden niet veel omhanden qua eetwaar. Hun dagelijkse dieet bestond uit brood, kamelenmelk, rijst met wat kruiden en een beetje groente. Als er een reden was om feest te vieren, bijvoorbeeld met trouwerijen of godsdienstige feesten, werd er een geit geslacht. Hoe meer geiten de gastheer kon slachten voor een feest hoe rijker hij was. Het eten werd in een grote pot gekookt, de rijst, de bonen en eventueel het vlees werden met kruiden en uien op smaak gemaakt. Vlees was een welkome luxe.

De bedoeïenen die de mogelijkheid hadden om af en toe naar zee te gaan, vingen vis. Zij waren goed in het vangen van vis. Deze vis droogden ze en zo kon de vis een jaar bewaard worden.

TENTOONSTELLINGEN
AGENDA