Arabische qahwa koffie

Het woord koffie is afgeleid van het Arabische qahwa, in pre-islamitische gedichten een woord voor wijn. Vanaf de 14e eeuw ging men in Jemen het woord qahwa gebruiken voor een drank, gemaakt van de bessen van de koffieboom, waarschijnlijk geïmporteerd uit Ethiopië waar hij in het wild groeit. Over de ontdekking van koffie zijn allerlei legenden in omloop.

Ingrediënten:

3 eetlepels gemalen Arabische koffiebonen
750 ml water
1 eetlepel gemalen kardemom

optioneel:
5 à 6 hele kruidnagels
saffraan
1 theelepel rozenwater

Bereiden

 1. Gebruik je een thermoskan, zoals traditioneel ook wordt gedaan in het Midden-Oosten, verwarm deze dan vast voor door hem te vullen met kokend water.
 2. Kook het water in de pan op middelhoog vuur.
 3. Als het water begint te koken, haal de pan dan van het vuur en wacht 30 seconden.
 4. Voeg de koffie toe aan het water en zet de pan terug op laag vuur.
 5. Laat de koffie ongeveer 10 minuten staan zonder te laten koken. Na circa 10 minuten komt er schuim naar boven.
 6. Zet het vuur uit en laat de pan een minuut rusten. Als je een elektrisch fornuis hebt, haal de pan er dan af en laat deze op een andere plek rusten.
 7. Zodra het schuim gedaald is, voeg je de kardemom toe en eventueel de kruidnagels.
 8. Breng de koffie vervolgens weer bijna aan de kook, zodat het schuim opnieuw stijgt.
 9. Zodra dit gebeurd is, haal je de pan van het fornuis en laat je hem 5 minuten rusten.
 10. Haal het gekookte water uit de thermoskan. Als je saffraan en/of rozenwater gebruikt, kun je deze voor het schenken in de thermoskan doen of in een kopje.
 11. Laat de koffie voor het schenken 5 tot 10 minuten trekken. Let er bij het schenken op dat je schenkt totdat je koffiedrab ziet of gebruik een zeefje.
 12. Schenk de koffie in tot de helft van het kopje, zoals gebruikelijk is in het Midden-Oosten.

Koffiedrinken is in de Arabische wereld een ceremonie. Geen zaak wordt beklonken zonder koffie, maar zolang er gedronken wordt, praat men alleen over ditjes en datjes. Gasten moeten minstens drie kopjes drinken om hun gastheer niet te beledigen. Wil je niet meer, dan schud je beleefd je eierdop-grote kopje heen en weer.

Koffiedrinken is ook een symbolische handeling om aan te geven dat je je verbonden voelt met elkaar. Buren, familieleden en ook vreemden worden uitgenodigd om koffie te drinken. Het weigeren om met iemand koffie te drinken is dan ook niet echt beleefd. Er wordt mee aangegeven dat je geen band (meer) wil met de aanbieder of dat je hem te min vindt om koffie mee te drinken.