De drie Heilige boeken en geografisch Heilig Land

Drie godsdiensten, jodendom, christendom en de islam claimen Abraham als stamvader. Allemaal hebben ze hun eigen verzameling heilige teksten. Deze heilige boeken hebben de geschiedenis van de wereld ingrijpend beïnvloed, maar het gebrek aan kennis van de boeken is tegenwoordig groot. In Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis kunnen bezoekers meer te weten komen over de inhoud en achtergronden van deze werken. 

Tenach (het Oude Testament)

Het woord Tenach is samengesteld uit de beginletters van Tora (Wet), Newie’iem (Profeten) en Chetoewiem (geschriften). De definitieve versie van de Tenach was kort na het begin van onze jaartelling gereed. Wat is een jad en waarvoor wordt het gebruikt? Wat wordt er gegeten bij een Pesach maaltijd en wat is het verhaal erachter?

Het Nieuwe Testament

De verhalen over Jezus werden tussen 50 en 100 opgeschreven. Het zijn de vier evangeliën, die gaan over zijn leven; de Handelingen van de apostelen over de gebeurtenissen kort na zijn dood en de reizen van de apostel Paulus; de brieven van de apostelen en het boek Openbaring. Samen noemen we ze het Nieuwe Testament. Het is de basis van het christendom en was van niet te onderschatten betekenis voor de ontwikkeling van de westerse cultuur. Waar komen al onze feestdagen vandaan en kennen wij de betekenissen daar nog van?

De Koran

De geschiedenis van de islam begint na 600. Met de verkondiging van het monotheïsme door de profeet Mohammed. Vóór die tijd bestond er in de Arabische wereld een vorm van polytheïsme waarin veel herinneringen aan de godenwereld uit de oude Semitische beschavingen bewaard waren gebleven. Volgens de islamitische traditie is de Koran een verzameling van uitspraken van God “Allah”. Wat is ramadan? Waarom trekt men de schoenen uit voordat men gaat bidden?

Geografisch Heilig Land

Het Heilig Land ligt oorspronkelijk volgens de westerse christelijke wereld in het Oude Palestina. Men wil hiermee tot uitdrukking brengen dat men dit gebied als heilig beschouwt op grond van in de Bijbel beschreven plaatsen en gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Dit gebied komt grotendeels overeen met het grondgebied van het huidige Palestina en Israël; kleine delen van Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte die aan dit gebied grenzen worden hier soms ook wel toe gerekend.

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Komt u het verschil bekijken? #Hemelvaartsdag Laat een wens achter in de Hemelvaartkoepel en check ook de koepel i… https://t.co/IEAkqvtEsd
Denk je genoeg in huis te hebben om mensen een leuk uitje te bezorgen? Kom ons team versterken en word #rondleider!… https://t.co/lJXA9BA19b
Heb je een passie voor de Oudheid? Kruip dan in de huid van een Romein. Geef je op als figurant: 024-3823110 https://t.co/vMyyfUuRuy

 

 

Actueel

 

De bouw van de Toren van Babel

 

KRO Ledendag 10 juni 2017

 

NCRV Ledendag 17 juni 2017

 

Agenda

 

Het kruis in handen van mensen

 

Rondleidingen 21 mei en 11 juni 2017

 

Programma Hemelvaartsdag 25 mei 2017

 

Programma Pinksteren 4 en 5 juni 2017

  Nederlands