Welkom in Orientalis

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis laat u de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en islam. Hier wandelt u door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen en een woestijn. In de dorpen maakt u kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Start uw ontdekkingstocht in het Bedoeïenenkamp. Deze plek in ons museumpark geeft de oorsprong weer van de drie godsdiensten, met als aartsvader Abraham. Vervolg uw reis door het Joods en Arabisch dorp en bezoek de Jeruzalemse Stadsstraat met het vroeg christelijk kerkhuis. Verder bevindt zich in het museumpark een groot binnenmuseum, met een beknopte versie van de inleidende expositie Toen God nog schreef. Het museum biedt u een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten. Kijk voor ons aanbod, ook voor kinderen, in onze activiteitenkalender. Tevens kunt u bij ons culinair genieten in de Romeinse Herberg.

Al generaties lang is Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis in de regio Arnhem Nijmegen een veelbezochte bestemming. Het museumpark is tevens het oudste openluchtmuseum van Nederland.

Binnenmuseum

De oprichters van Heilig Land Stichting wilden een Heilig Hart* Basiliek laten bouwen als ‘hart’ van hun Heilig Land Stichting. De eerste ontwerpen gingen uit van een kerk met een vergelijkbare schaal als de Sacré-Coeur in Parijs, toen dat onrealistisch bleek kromp men de plannen tot iets bescheideners. Na jaren van fondsenwerving met matig resultaat begon men in 1932 toch maar met de bouw. Door het gebrek aan fondsen, moest met de bouw reeds in een vroeg stadium gestopt worden. Daarna kwam de Tweede Wereldoorlog en daarna waren Heilig Hart kerken uit de mode. Uiteindelijk is alleen de ommuurde tuin en een stuk van de benedenverdieping waar bovenop een grote koepel gebouwd zou worden, gerealiseerd. Sinds 1970 is het gebouw in gebruik als tentoonstellingsruimte.

*Het Heilig Hart van Jezus Christus, zinnebeeld van de liefde van Jezus tot God en de mensheid. Het is een concept uit de 17e eeuwse rooms-katholieke mystiek dat in de 19de en begin 20ste eeuw erg populair was in Katholieke Kerk. Tal van nieuwe kerken werden toegewijd aan het Heilig Hart. De beroemdste is de Sacré-Coeur op Montmartre in Parijs.

Buitenmuseum

Beth Juda

Ons joodse dorp Beth Juda biedt een kijkje in de wereld van het Jodendom. Uitgangspunt voor deze reconstructie was het Jordaanse dorp El Hosson (tegenwoordig Al Husayn). De muren en daken daar waren hoofdzakelijk van leem. Deze hadden de neiging om langzaam te smelten iedere keer als het regende. Na afloop van een flinke bui moesten de muren bijgewerkt worden en de daken opnieuw geëffend. Ook moest in de huisjes continu leem opgeveegd worden dat na een regenbui vanaf het dak door het plafond de huiskamer in was gelekt. De bewoners waren zo arm dat ze bij verhuizingen de voordeur meenamen. Deze was van hout en hout was duur.

De expositie ruimte
Momenteel staat hier een expositie over het leven en werk van Piet Gerrits, de eerste artistiek directeur van Orientalis.

De Synagoge
De bewoners van EL Hosson waren Rooms Katholiek en niet joods of wat velen zouden verwachten islamitisch. De synagoge is een reconstructie aan de hand van bijbelteksten en archeologisch onderzoek.

Hidden Garden
Uitgangspunt van de tuin, gelegen achter Beth Juda, zijn de zeven soorten fruit en graan die in het Oude Testament worden genoemd als de belangrijkste landbouwproducten van het land. Tussen de planten liggen rotsblokken uit de zes belangrijkste archeologische locaties van Israël, waaronder de Dode Zee, Jeruzalem en Eilat. De zes rotssoorten staan symbool voor de zes punten van de Davidsster.

Geboortegrot
In het oude Midden-Oosten werden grotten als stallen gebruikt. De grot is oorspronkelijk gebouwd om de geboorte van Jezus te verbeelden. 

Karavanserai
Deze oosterse herberg was in eerste instantie bedoeld om het geboorteverhaal van Jezus te illustreren. Karavanserais lagen op een dagreis afstand van elkaar langs iedere karavaanroute. Handelskaravanen beladen met kostbare goederen op dure dromedarissen waren in de nacht kwetsbaar voor rovers. Een karavanserai was een redelijk veilige plek waar iedere reiziger gratis kon overnachten op banken onder galerijen binnen de muren. Het gebruik van de waterput was ook gratis. Reizigers werden geacht hun eigen eten mee te nemen en dat zelf klaar te maken. De herbergier verdiende zijn geld met het verhuren van kamers aan reizigers die wat meer privacy wilden.

Arabisch dorp

Oorspronkelijk werd dit dorp gebouwd als een verwijzing naar het vissersdorp Kafernaum uit de eerste eeuw na Christus. In dat dorp, gelegen aan het meer van Galilea, verzamelde Jezus zijn eerste volgelingen. Tegenwoordig gebruikt Museumpark Orientalis Tell Arab als decor voor presentaties over de islam. De ‘oren’ op de daken dienen als versiering. In ons Arabisch dorp vindt u een moskee, expositieruimten, een aanlegplaats voor boten aan het meer en een souk. Ook vindt u oosterse flora en fauna, als wuivende palmbomen.

 

Jeruzalem

Deze Stadsstraat illustreert de Romeinse invloed in Israel ten tijde van het leven van Jezus Christus.

Het Paleis van Pontius Pilatus
Deze reconstructie van de Antonia-burcht is een visualisering van de eerste kruiswegstatie: "Jezus wordt ter dood veroordeeld". Pontius Pilatus logeerde overigens alleen in Jeruzalem als hij rellen verwachtte, zoals ieder jaar tijdens het pesach feest. De zonnewijzer op het plein was oorspronkelijk bedoeld als geselpaal, maar omdat de Romeinse overheid over het algemeen niet aan openbare geselingen deed, heeft de paal in de loop der jaren een andere functie gekregen.

Het Romeins Huis
Dit is een fragment van een ‘insula’ (letterlijk eiland). Een soortement Romeins flatgebouw. Op de gevel van dit Romeinse huis is een gevelsteen met een fallus erop zichtbaar met de tekst ‘hic habitat felicitas’ ofwel ‘hier woont het geluk’. Achter het huis ligt een tuin (hortus). Deze tuin is ingericht naar voorbeeld van een hortus te Pompeii.

Het Kerkhuis
Dit huis is gewijd aan twee jonge godsdiensten in opkomst die in werkelijkheid niet samen door een deur konden. De mysteriecultus van Mithras op de begane grond en het christendom op de bovenverdieping. De vroege christenen (maar ook leden van andere kleine godsdiensten in het Romeinse Rijk) bouwden in eerste instantie geen gebedshuizen, maar verbouwden woningen voor dat doel. De christelijke reconstructies in het kerkhuis zijn gebaseerd op archeologische vondsten in het Romeinse koloniestadje Dura Europos in Syrië. Deze stad werd in 257 na Christus verwoest door het Perzische rijk. Toen de Perzen voor de stadspoort stonden werd het kerkhuis dat tegen de stadsmuur was aangebouwd ontruimd en vervolgens bedolven onder een laag puin om zo de stadsmuur te versterken. Hierdoor werden enkele kamers waaronder het doopvont in redelijke staat behouden. Terwijl zo ongeveer iedereen kon toetreden tot het christendom, was de Mithras cultus een godsdienst alleen bestemd voor echte mannen. Mannen die ingewijd wilden worden in de geheimnissen van het universum zonder afgeleid te worden door moeder de vrouw. Op de vloer is een mozaïek dat verwijst naar de zeven graden van inwijding in de cultus. Aan het einde staat in de regel een sculptuur of reliëf waarop te zien is dat Mithras de voortgang van het universum waarborgt door een stier te doden.

Het Griekse Huis
Dit jaar is het Grieks Huis ingericht met een interieur uit de klassieke oudheid.

Het Egyptisch Huis
Op de wanden van het Egyptisch Huis zijn schilderingen aangebracht uit de rotstempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, gebouwd in de vijftiende eeuw v.Chr. in Deir el-Bahri nabij Thebe. De afbeeldingen en hiërogliefen laten scènes uit de Egyptische religie en dodencultus zien. Op de muur zijn ook verschillende Egyptische goden afgebeeld die een rol speelden in het dagelijks leven van Egyptenaren en in het leven na de dood (Osiris en Isis).

Egyptische Poort
De hoge poort naast het Egyptisch huis is een symbolische poort naar het dodenrijk. In het Oude Egypte stonden dit soort poorten op de grens tussen kerkhoven en de woestijn. De bloemmotieven aan de bovenkant van de poort zijn lotusbloemen. Deze waterplant trok haar bloem ’s nachts diep weg in het water en ’s ochtends dook deze weer op. Daarom staat de lotusbloem symbool voor het leven na de dood.

Het Sanhedrin
Dit is de woning van de joodse hogepriester Caïaphas, waar Jezus de nacht voor zijn kruisdood ondervraagd werd door enkele leden van het Sanhedrin. Dit was de joodse raad die onder de Romeinse overheersing een beperkte vorm van zelfbestuur mocht uitoefenen over de joden. Achter in het huis omringt door een groep Sanhedrin leden zit een beeld van Caïaphas die in een vlaag van woede zijn kleed scheurt. Wat verderop zit een beeld van Petrus die net aan een dienstmaagd vertelt dat hij helemaal niets met Jezus van doen heeft.

Ook bevinden zich in de Romeinse Stadsstraat onze museumwinkel Mazzeltov  en de Romeinse Herberg, gerund door een echte herbergier.

Bedoeïenenkamp

Bedoeïenen zijn nomadische herders die langs de randen van de woestijn van weide naar weide trekken met hun kuddes geiten, schapen, paarden en dromedarissen. De aartsvader Abraham (stamvader van de drie monotheïstische religies) en zijn familie leefden zo'n 3900 jaar geleden op ongeveer dezelfde manier. In ons bedoeïenenkamp staan tenten en kunnen kinderen ravotten in de woestijn.

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Komt u het verschil bekijken? #Hemelvaartsdag Laat een wens achter in de Hemelvaartkoepel en check ook de koepel i… https://t.co/IEAkqvtEsd
Denk je genoeg in huis te hebben om mensen een leuk uitje te bezorgen? Kom ons team versterken en word #rondleider!… https://t.co/lJXA9BA19b
Heb je een passie voor de Oudheid? Kruip dan in de huid van een Romein. Geef je op als figurant: 024-3823110 https://t.co/vMyyfUuRuy

 

 

Actueel

 

De bouw van de Toren van Babel

 

KRO Ledendag 10 juni 2017

 

NCRV Ledendag 17 juni 2017

 

Agenda

 

Het kruis in handen van mensen

 

Rondleidingen 21 mei en 11 juni 2017

 

Programma Hemelvaartsdag 25 mei 2017

 

Programma Pinksteren 4 en 5 juni 2017

  Nederlands