Het Kruis in handen van mensen

De gewelddadige dood van Jezus is altijd een inspiratiebron geweest voor ambachtslieden en kunstenaars. Zij gaven op een persoonlijke, traditionele of soms tijdgebonden manier, uiting aan hun inzichten rond een bijzondere gebeurtenis: de kruisiging van Jezus. Deze bron van inspiratie is nooit opgedroogd. Ook moderne creatieve geesten hebben nog steeds oog voor de omstreden gebeurtenissen bijna 2000 jaar geleden.

Het kruis, een symbool dat we in ons dagelijks leven overal tegenkomen. Te zien in overlijdensberichten, op het dak van vele kerken en misschien heeft u thuis een kruisbeeld hangen. Er is een lange historische ontwikkeling te zien in de vormgeving van het kruisbeeld. Ze staan in iedere Rooms-Katholieke kerk, maar in deze tentoonstelling richten we ons op kruisbeelden bij mensen thuis. Van klassieke kruisbeelden tot bijzondere kunstwerken. Hoe ziet het gemiddelde kruisbeeld in de huiskamer eruit en hoe is dit veranderd door de jaren heen?

Te zien in de tentoonstelling is een grote selectie kruisbeelden (en objecten) uit de persoonlijke collectie van W.A.M. de Mul. De tentoonstelling loopt nog tot 1 september 2017.