Romeins arrangement

In de Romeinse straat van het museum is te zien hoe men in de Romeinse tijd in het oude oosten leefde. De Romeinen namen in de 1e eeuw v.Chr. het Midden-Oosten in bezit en de  steden zijn een mix van tradities en culturen.

Er woonden mensen uit alle windstreken: van Arabische handelaren, schrijvers, artsen en priesters tot Griekse beeldhouwers en Romeinse soldaten.

Maak kennis met deze multiculturele wereld door een minirondleiding door de Romeinse straat en ervaar het dagelijks leven van de bewoners.

Dit arrangement bestaat uit een minirondleiding door de Romeinse straat en drie activiteiten.

  • Weven en vilten
  • Romeinse spelletjes

 

  • Geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar. 
  • Met kleinere groepen kunt u drie activiteiten doen. Minimaal 50 en maximaal 75 kinderen per arrangement. 
  • Duur van een arrangement is ca. 2 uur.
  • Prijs per arrangement is € 2,50 per kind (exclusief entree 5,00 p.p.)
  • Extra activiteit  is mogelijk voor € 1,- per kind extra. Romeins arrangement: fibulae maken

Vilten en weven in de Romeinse straat

Vilten is de oudste textieltechniek. Vilt is een niet-geweven stof, die ontstaat door het samenpersen van wol, met behulp van wrijving. Omdat vilt waterdicht gemaakt kan worden werd het gebruikt als bescherming tegen regen en sneeuw. De vilten muts was voor de Romeinse burgers een vrijheidsymbool, als een slaaf zijn vrijheid terug kreeg, werd zijn hoofd kaalgeschoren en kreeg hij een puntige vilten muts op.

Weven werd door de Romeinen beschouwd als geschikte bezigheden voor vrouwen, zelfs voor die van adellijke families. Meisjes leerden het al op jonge leeftijd van hun moeders.

“Hard werken, weinig slapen, ruwe handen van het bewerken van de wol”, dat waren de kenmerken van een goede vrouw. Op hun graf werden deugdzame Romeinse echtgenotes vaak geprezen met de inscriptie Lanam Fecit, zij maakte de wol.

 

Speel Romeinse spelletjes in de Romeinse straat

Het spelen van spelletjes is van alle tijden. Bordspelen werden in de Romeinse tijd vooral door volwassenen gespeeld. Het waren vaak strategiespelen. Romeinen zagen deze als een oefening tot logisch denken.

Extra te boeken: fibulae maken

Fibula’s, sierspelden, werden door de Romeinen gebruikt om hun wijde kleding bij elkaar te houden. Knopen met knoopsgaten en ritsen kenden ze niet. De kleding werd dichtgenaaid, of er werden fibula’s gebruikt om de kleding te sluiten, bijvoorbeeld op de schouders.

De spelden werden vaak mooi versierd en hadden dus naast een praktische ook een functie als sieraad.

Beleef het museum

 

Hier komt de kleurrijke wereld van jodendom christendom en islam tot leven

 

 

 

Tijdens de weekenden van  28 april – 1 mei en 5 mei – 8 mei zijn wij beperkt bereikbaar i.v.m. de afsluiting van de N325.

@MpOrientalis
Radio5 A.s. Zondag 30 april om 18.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis… https://t.co/LyXiGSmCxU
Zondag 30 april om 17.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis #nporadio5https://t.co/o0cwMbqmfA
Geen plannen voor de #meivakantie! Vandaag start Op reis als Romeinen #Romeinenweek in @MPorientalis. Doe mee aan… https://t.co/Pb00UVtSEK
Orientalis als D E C O R De eerste opnamedag van de NTR is volop aan de gang! https://t.co/P2bH44UGXj

 

 

Actueel

Impressie Maria Magdalena

 

Impressie Scholenproject Maria Magdalena

 

Agenda

Op reis als Romein

Activiteiten meivakantie jeugd

 

Het kruis in handen van mensen

Rondleidingen 21 mei en 11 juni 2017

 

Inspiratiedag 20 mei 2017

 

 

 

 

  Nederlands