Bedoeïenen arrangement

De naam ‘Bedoeïenen’ komt van het Arabische woord ‘badawi’. Het betekent ‘bewoner van de woestijn’. Bedoeïenen trekken met hun tenten door de woestijn op zoek naar water en voedsel voor hun vee.

Duizenden jaren geleden leefden de Bedoeïenen Abraham, Isaak en Jacob. Het jodendom, het christendom en de islam ontstonden uit hun geloof, ze worden daarom ook wel de ‘aartsvaders’ genoemd.

Er leven nog altijd mensen in het woestijngebied waar zij woonden. Natuurlijk is het leven nu veel moderner.

Rond het jaar 1900 was dat nog niet zo. Toen leek het leven nog heel veel op dat van Abraham, Isaak en Jacob lang geleden.

Maak kennis met het leven van de Bedoeïenen door een minirondleiding in de woestijn en de Karavanserai en ervaar het dagelijkse leven van de woestijnbewoners.

Dit arrangement bestaat uit een minirondleiding en vier activiteiten:

  • Hout sprokkelen en vuur maken.
  • Brood proeven en thee drinken
  • Henna schilderen

  • Geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar. 
  • Met kleinere groepen kunt u drie activiteiten doen. Minimaal 50 en maximaal 75 kinderen per arrangement. 
  • Duur van een arrangement is ca. 2 uur.
  • Prijs per arrangement is € 2,50 per kind (exclusief entree 5,00 p.p.).
  • Extra activiteit  is mogelijk voor € 1,- per kind extra. Bedoeïenen arrangement: weven

Hout sprokkelen bij de Bedoeïenen

Vuur is belangrijk in de woestijn. Het leven speelt zich af rondom het vuur. Op de stookplaats wordt gekookt en gebakken, het centrale vuur zorgt voor warmte tijdens koude woestijnnachten, dient als verzamelplaats en houdt wilde dieren op een afstand.

Proef van het versgebakken brood en thee

Brood is het belangrijkste voedsel van de Bedoeïenen. Een oud Bedoeïenengebruik schrijft voor dat er altijd vers brood gebakken moet worden voor een gast. Het niet aannemen van brood geldt als een belediging. Het aannemen ervan als een verbinding.

Het is onmogelijk om een bedoeïenentent of een Arabisch huis te bezoeken zonder koffie of thee aangeboden te krijgen. De koffie-ceremonie is naast een manier om vriendschap te tonen ook een verplichting voor de gastheer om een bezoeker welkom te heten in zijn tent of huis. Omdat het koffie zetten veel tijd in beslag neemt krijgen de gasten eerst de thee aangeboden die altijd klaar staat om de dorst te lessen.

Laat je hand beschilderen met henna bij de Bedoeïenen of in het Arabisch dorp

Henna is een roodoranje natuurlijke kleurstof. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor lichaamsverzorging, maar ook als versiering. Behalve dat het mooi staat hebben de tekeningen ook een symbolische betekenis. Een bruid wordt meestal beschilderd met bloemmotieven, dat betekent dat men haar vruchtbaarheid toewenst. Het kan ook zijn dat de tekening boze krachten moet afweren, zoals het boze oog.

Extra te boeken: weven

 

Beleef het museum

 

Hier komt de kleurrijke wereld van jodendom christendom en islam tot leven

 

 

 

Tijdens de weekenden van  28 april – 1 mei en 5 mei – 8 mei zijn wij beperkt bereikbaar i.v.m. de afsluiting van de N325.

@MpOrientalis
Radio5 A.s. Zondag 30 april om 18.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis… https://t.co/LyXiGSmCxU
Zondag 30 april om 17.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis #nporadio5https://t.co/o0cwMbqmfA
Geen plannen voor de #meivakantie! Vandaag start Op reis als Romeinen #Romeinenweek in @MPorientalis. Doe mee aan… https://t.co/Pb00UVtSEK
Orientalis als D E C O R De eerste opnamedag van de NTR is volop aan de gang! https://t.co/P2bH44UGXj

 

 

Actueel

Impressie Maria Magdalena

 

Impressie Scholenproject Maria Magdalena

 

Agenda

Op reis als Romein

Activiteiten meivakantie jeugd

 

Het kruis in handen van mensen

Rondleidingen 21 mei en 11 juni 2017

 

Inspiratiedag 20 mei 2017

 

 

 

 

  Nederlands