Arabisch arrangement

Het Arabische dorp in het museum is geïnspireerd op de stad Mirbat aan de zuidkust van Oman. Mirbat was een belangrijke schakel in de oude wierookroutes. Vanuit de stad vertrokken karavanen door de woestijn, met het kostbare handelsproduct naar het noorden: naar Mesopotamië, Palestina en het Romeinse Rijk. Mirbat vervulde ook een belangrijke rol in de internationale handel overzee. Vanuit Mirbat werd gehandeld met Oost-Afrika, India en China. Het Arabisch dorp is een exemplarisch islamitisch dorp geworden, waarin naast aspecten van de Omanitisch-islamitische cultuur ook aspecten uit andere islamitische regio’s wordt getoond.

Maak kennis met het leven in een Arabisch dorp door een minirondleiding en ervaar het dagelijks leven van de bewoners.

Dit arrangement bestaat uit een minirondleiding door het Arabisch dorp en vier activiteiten.

  • Henna schilderen en parfum ruiken
  • Arabisch schrijven
  • Thee drinken

  • Geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar. 
  • Met kleinere groepen kunt u drie activiteiten doen. Minimaal 50 en maximaal 75 kinderen per arrangement. 
  • Duur van een arrangement is ca. 2 uur.
  • Prijs per arrangement is € 2,50 per kind (exclusief entree 5,00 p.p.).
  • Extra activiteit  is mogelijk voor € 1,- per kind extra.

Henna schilderen

Henna is een roodoranje natuurlijke kleurstof. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor lichaamsverzorging, maar ook als versiering. Behalve dat het mooi staat hebben de tekeningen ook een symbolische betekenis. Een bruid wordt meestal beschilderd met bloemmotieven, dat betekent dat men haar vruchtbaarheid toewenst. Het kan ook zijn dat de tekening boze krachten moet afweren, zoals het boze oog.

Arabisch schrijven

Oorspronkelijk is het Arabisch een taal van woestijnbewoners. Door de verspreiding van de Islam is het Arabisch uitgegroeid tot een wereldtaal. Om het heilige boek van de islam, de Koran, te begrijpen moesten de gelovigen Arabisch leren. Het meest opvallende aan de Arabische tekst is dat hij geheel uit medeklinkers bestaat. Het Arabisch wordt van rechts naar links geschreven.

Thee drinken

Het is onmogelijk om een Arabisch huis te bezoeken zonder koffie of thee aangeboden te krijgen. De koffie-ceremonie is naast een manier om vriendschap te tonen ook een verplichting voor de gastheer om een bezoeker welkom te heten in zijn tent of huis. Omdat het koffie zetten veel tijd in beslag neemt krijgen de gasten eerst de thee aangeboden die altijd klaar staat om de dorst te lessen.

Beleef het museum

 

Hier komt de kleurrijke wereld van jodendom christendom en islam tot leven

 

 

 

Tijdens de weekenden van  28 april – 1 mei en 5 mei – 8 mei zijn wij beperkt bereikbaar i.v.m. de afsluiting van de N325.

@MpOrientalis
Radio5 A.s. Zondag 30 april om 18.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis… https://t.co/LyXiGSmCxU
Zondag 30 april om 17.00 uur WIM DE MUL over de expositie het Kruis in handen van mensen' in Orientalis #nporadio5https://t.co/o0cwMbqmfA
Geen plannen voor de #meivakantie! Vandaag start Op reis als Romeinen #Romeinenweek in @MPorientalis. Doe mee aan… https://t.co/Pb00UVtSEK
Orientalis als D E C O R De eerste opnamedag van de NTR is volop aan de gang! https://t.co/P2bH44UGXj

 

 

Actueel

Impressie Maria Magdalena

 

Impressie Scholenproject Maria Magdalena

 

Agenda

Op reis als Romein

Activiteiten meivakantie jeugd

 

Het kruis in handen van mensen

Rondleidingen 21 mei en 11 juni 2017

 

Inspiratiedag 20 mei 2017

 

 

 

 

  Nederlands