De bouw van de Toren van Babel

De woestijn wordt aangepast!

We plaatsen het tentenkamp verderop in de woestijn, want er wordt een kunstwerk van ware hoogte en wijdte gebouwd: de Toren van Babel!

Deze toren komt voor in het bijbelboek Genesis. In Genesis 11:1-9 wordt verteld dat de mensen naar een vlakte trokken om zich daar te vestigen. Daar maakten ze stenen van klei en bouwden een stad met een toren die tot in de hemel reikte. Dan zouden de mensen beroemd worden en niet verspreid raken over de aarde, maar samen in deze stad kunnen leven. Toen daalde God echter af naar de stad. Hij liet de mensen verschillende talen spreken en verspreidde hen over de hele aarde. De bouw van de stad en de toren werd gestaakt en de stad heette vanaf dat moment Babel. Het Hebreeuwse woord 'balal' betekent namelijk 'verwarring brengen'. Hier komt de uitdrukking 'Babylonische spraakverwarring' vandaan. Museumpark Orientalis grijpt deze toren dan ook aan om in 2017 evenementen te organiseren waarin wij voorbij proberen te gaan aan de verwarringen die er tussen mensen heersen op het gebied van taal, cultuur en religie.

Klik hier om de voortgang van de bouw te volgen.

De toren wordt gebouwd door de kunstenaars Meg Mercx (www.megmercx.nl) en Rob Verwer (www.robverwer.nl). Zij zijn de aanjagers van Kunst in de Aula. Samen met een diverse groep kunstenaars , techneuten & theatermakers initiëren en realiseren ze uiteenlopende educatie en kunstprojecten op maat. Ze werken in hun atelier in Nijmegen, op locatie, in binnen- en buitenland.