"De Victoria" replica Romeins Schip te zien vanaf 15 juli 2017

Foto: Martin Sharrott

DE VICTORIA EEN ROMEINS SCHIP OP DE NEDERLANDSE WATEREN

De Victoria werd in 2008 in Hamburg te water gelaten en is een replica van een Romeins schip uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Dit 16 meter lange schip werd bemand door 18 tot 20 roeiers en bij gunstige wind kon een zeil worden ingezet. In de Romeinse tijd werd de Rijn als noordgrens van het Romeinse Rijk, de limes, druk bevaren.

De Victoria is vorig jaar door RomeinenNU naar Nederland gehaald en door scheepswerf De Delft in Rotterdam “vaarklaar” gemaakt. Zij is vorig jaar ingezet bij een aantal evenementen en zal vanaf zaterdag 15 juli tot de laatste week van augustus in Orientalis zijn voor onderhoud van het schip. De Victoria komt naast de Liburna nabij de kassa.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

• Lengte: 16 meter
  • Hoogte met mast: 9 meter
  • Breedte: 2.80 meter
  • Diepgang: ca. 50 centimeter
  • Gewicht: ca. 4 ton
  • Lengte/breedte verhouding: 6:1
  • Bezetting: 22, inclusief schipper en stuurman

Wetenschappelijke testvaarten met de Victoria in mei 2008 leverden verrassende resultaten op. Zowel onder zeil als door 20 man geroeid bereikte de Victoria een snelheid tot 6 knopen (ca. 11 km/u). Puur aangedreven door spierkracht bereikte de Victoria in 10 tot 20 seconden al een snelheid van 3 knopen. En in 30 seconden kan zij 180 graden draaien.