Common Ground Festival 17 september 2017

Op 17 september 2017 organiseert Museumpark Orientalis in samenwerking met Stichting ElanArt de tweede editie van Common Ground, een festival waarbij de ontmoeting tussen nieuwkomers* en autochtone Nederlanders centraal staat. Tijdens het festival gaan zij op zoek naar de ‘gemeenschappelijke grond’ waarop zij samen bouwen aan de toekomst. Common Ground heeft als doel het bevorderen van de ontmoeting tussen mensen, organisaties, instellingen en overige initiatieven met verschillende culturele achtergronden door middel van kunst, om zo te laten zien dat verschillen in taal en cultuur geen obstakel hoeven te vormen voor een geslaagde multiculturele samenleving.

Deze editie staat in het teken van de recentelijk gebouwde Toren van Babel in het museum. Het Bijbelse verhaal over de Toren van Babel is bij uitstek een verhaal over verschillen in taal en cultuur. In dit verhaal bouwt een volk een stad en een toren. Voordat ze die echter af kunnen maken, grijpt God in en laat hen verschillende talen spreken en verspreidt hen over de hele aarde. Het verhaal ligt in het jodendom en het christendom aan de basis van het feit dat mensen verschillende talen spreken, verschillende culturen hebben, op verschillende plaatsen wonen, en soms gedwongen worden naar een andere plaats te vertrekken. Het is daarmee een bijzonder toepasselijk verhaal voor onze tijd: een tijd van vluchten en migratie, van verschillende culturen die elkaar tegenkomen en van de spraakverwarringen die daardoor plaatsvinden.

Tijdens dit festival zal het museum dus in het teken staan van allerlei kunstzinnige activiteiten waarbij de verbinding tussen nieuwkomers en Nederlanders centraal staat. Er zullen verschillende markten zijn. Een culturele markt zijn met muziek- en theateroptredens, dans, literatuur, beeldende kunst workshops, videoproducties en film vanuit verschillende etnische achtergronden. Een culinaire markt met catering uit alle windrichtingen die uitnodigt tot samen eten, verzorgd door de bewoners van het AZC Nijmegen en Stichting Gast. En een ‘arbeidsmarkt’ waar nieuwkomers in gesprek kunnen gaan met het Werkbedrijf, de Vrijwilligerscentrale, bedrijven en deelnemende organisaties die mogelijkheden bieden aan nieuwkomers voor opleidingen, stages en werk. Alles bij elkaar wordt het een prachtige dag vol inspiratie en verbinding.

De toegangsprijs van Common Ground is de normale toegangsprijs voor het museum, zie onze bezoekersinformatie.

Het festival duurt van 11:00u tot 17:00u.

*In de brede zin van het woord, dus: ongedocumenteerden, azc-bewoners met en zonder status, statushouders die gevestigd zijn in de regio met tijdelijke verblijfsvergunning, etc., en van welke afkomst dan ook.

Beleef het museum

 

Welkom in Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting! De kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam komt hier tot leven. Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In onze drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kunt u op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven.

 

 

 

 

@MpOrientalis
Hast du dich mal gewundert wie die römische Kinder gespielt haben? Frag an der kassa um eine Tunika und fang die Re… https://t.co/ryZ9gIksQJ
Dinsdag 15/8 🌞museumweer! Vraag een tuniek aan bij de kassa, kleed je om en ga op reis als Romein. Een rugzak met s… https://t.co/AW3vIodm6J
Via Romana Festival🌳@RomeinenNU, re-enactmentgroepen, Ambachten Werm &Kald, Roofvogel Pagode, Euregio Rhein-Waal,… https://t.co/fBfaGdZ8DE

 

 

Actueel

Internationale Expositie uit Taiwan  

 

Agenda

Nieuwe Expositie De Oriënt 

 

De Romeinse Zomer  t/m 3 september 2017
 

Tentoonstelling Het kruis in handen van mensen te zien tot 1 september 2017

 

Common Ground Festival 17 september 2017

 

  Nederlands